Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. februára 2017, 12:45
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Koľko peňazí je na svete? Priemerný Slovák je bohatší než 95 % ostatných ľudí

ZAUJÍMAVOSTI EKONOMIKA FINANCIE PENIAZE
Uložiť Uložené

Ak ich vytvoríš a zaplatíš nimi, už nikdy ich skutočne nezničíš. Aj keď ich spáliš, hodnota peňazí pretrvá.

Peniaze sú zdrojom živobytia. Len kvôli nim ľudia vstávajú do práce. Môžeme povedať, že ide o dosť vzácnu vec, aj napriek tomu sú však často mince pohodené po ulici či zapadnuté za gaučom. Prieskum spoločnosti VISA tvrdí, že sa v niektorých domácnostiach nachádzajú zabudnuté peniaze v hodnote aj 50 eur. Extrémom sú Američania, ktorých zabudnuté peniaze dosahujú v každej domácnosti aj 80 eur. Ak by všetky peniaze dali na jednu kopu, mali by asi 14 miliárd. To je však len smietka oproti tomu, koľko hotovosti sa na tejto planéte nachádza.

Koľko peňazí je na svete? Priemerný Slovák je bohatší než 95 % ostatných ľudí
Zdroj: pixabay.com

Hotovosti na svete nie je až tak veľa a je regulovaná centrálnymi a medzinárodnými bankami. Nie je však možné určiť presné číslo v obehu, kedže ak niekto do cirkulácie dostane falošné peniaze, celkový objem vzrastie. Všetka hotovosť spadá pod figúru zvanú M0, čo sú všetky bankovky i mince na svete. Tie majú spolu nominálnu hodnotu 4,7 bilióna eur. Čakal by si viac? Nuž, väčšina peňazí je dnes spracovávaná elektronicky, a tie sa neustále množia - M0 je menej než desať percent všetkých peňazí. Peniaze sú množené aj tvojou bankou. Pýtaš sa, ako? Ak prídeš do banky, kde si vložíš 100 eur, banka ti vytvorí účet a môžeš platiť kartou. Za tebou v rade na prepážku však stojí Martin, ktorý si potrebuje požičať 40 eur. Takú sumu by si pravdepodobne nikto nikdy požičať nešiel, no toto je vykonštruovaná situácia a pani za okienkom by mu ani nemala tie peniaze ako dať, kedže práve všetku hotovosť odniesla do trezora. Našťastie si však prišiel ty a banka tak môže dať 40 z tvojich 100 eur Martinovi. Tebe však na účte ostane stovka, Martin odíde so 40-imi eurami a pani na pobočke mala len tvojich 100 eur. Komerčná banka takto vytvorila 40 neexistujúcich eur. Aj keď je teda hodnota M0 celého obehu v tejto situácii len stovka eur, v skutočnosti už existuje o štyridsať eur viac. Túto veličinu definuje pojem M1, teda hotovosť plus peniaze, ku ktorým sa vieš veľmi rýchlo dostať - výberom z bankomatu či platbou kartou. Týchto peňazí je na svete okolo 23,5 bilióna eur. Len o 4 bilióny viac, než je štátny dlh USA.

Odporúčané
Rus rozdáva ľuďom na ulici státisíce dolárov. Aký motív má záhadný Mr. Thank You a sú bankovky pravé?       Rus rozdáva ľuďom na ulici státisíce dolárov. Aký motív má záhadný Mr. Thank You a sú bankovky pravé? 27. marca 2024, 9:30

Graf zobrazujúci počet eurobankoviek v obehu. Najviac je 50 €, najmenej 200 €, spolu je v obehu 20 miliónov bankoviek a 120 miliónov mincí. Čo sa týka nominálnych hodnôt, v obehu je 1,1 miliardy eur v bankovách a 200 miliónov hodnotu peňazí v obehu.

Koľko peňazí je na svete? Priemerný Slovák je bohatší než 95 % ostatných ľudí
Zdroj: europa.eu

Banka však požičala tvoje peniaze a zároveň tebe garantuje, že sa ku svojim peniazom dostaneš, inak príde o licenciu. Je toto vôbec legálne? Je. Zákon totiž chce, aby mala banka pripravených len niekoľko percent zo sumy, ktorú majú jej klienti uloženú na účte, takzvanú frakčnú rezervu. Znie to možno nefér, no v skutočnosti je to perfektný systém. Ak by banka nemohla požičiavať peniaze klientom, musela by operovať len s jej kapitálom, čiže by rástla tak pomaly, až by nezvládala platiť zamestnancov a takmer instantne skrachovala. Nemohla by tvoriť peniaze a celý systém by sa postupne zrútil.

Okej, máme teda 100 eur podložených hotovosťou a 40, ktoré banka vytvorila. Samozrejme, tie peniaze sa banke vrátia, no do tej doby požičia ešte desaťkrát, a tak kým prvé peniaze zaniknú, omnoho viac ich stihne vzniknúť. Existuje ešte M2, teda peniaze, ktoré nemôžeš hneď použiť, no sú tvoje. Napríklad tie, čo ti za rok pribudnú na termínovanom vklade. Tých je asi 56,5 bilióna eur. Na záver tu je M3, hodnota, ktorá určuje všetky peniaze na svete. Všetka hotovosť, peniaze na účtoch, požičané peniaze, peniaze vložené do vkladov, ale aj dlhopisy či akcie - jednoducho všetko, čo je peniazmi, alebo peniaze instantne generuje. 70,7 bilióna eur. Pre zaujímavosť, rôzne štáty spolu dĺžia takmer 200 biliónov eur. Ďalej tu ide o to, čo všetko sú podľa teba peniaze. Ak aj zásoby vyťaženého zlata a striebra, investície a predovšetkým finačné deriváty, sme niekde okolo 1,1 biliardy eur. To sú všetky peniaze na svete, no každou milisekundou je ich viac. 

Odporúčané
Oženil sa so sesternicou, homosexuálov dáva ukameňovať. Sultán z Bruneja má lietadlo zo zlata a majetok takmer 30 miliárd eur Oženil sa so sesternicou, homosexuálov dáva ukameňovať. Sultán z Bruneja má lietadlo zo zlata a majetok takmer 30 miliárd eur 13. marca 2024, 8:30

Možno sa pýtaš, že keď sa peniaze dajú tvoriť, nedali by sa aj ničiť? Nie. Povedzme, že vyjdeš na záhradu a spáliš tam tisíc eur. Áno, ty si práve chudobnejší o tisícku, no každý ostatný človek, čo platí eurom, sa stane bohatším. Kedže si práve spálil desať stoeuroviek, je ich v obehu menej, a tak sa stali vzácnejšími. Žiaden Európan to nikdy nepocíti, kedže ide len o miniatúrny posun, ak by sa však spálili miliardy, jediné, čo by ľudia dosiahli by bol vyšší kurz eura a v zmenárni by si za euro dostal inej meny o malý kúsok viac. Spolu s tým by prišlo aj obrovské predraženie tovaru, čiže seriózne, nepáľ peniaze, naozaj nič nedosiahneš. Mimochodom, koľko z tých 70,7 bilióna eur je tvojich? Na záver dávame do pozornosti web, ktorý ti na základe ročného príjmu povie, kde sa na zozname bohatých ľudí nachádzaš ty. Vrazili sme tam už hodnoty priemernej mzdy Slováka, máme lepší výsledok, než 5 %, jupí! Ako sa dozvieš, zvyšok sveta je na tom výrazne horšie.

Koľko peňazí je na svete? Priemerný Slovák je bohatší než 95 % ostatných ľudí
Zdroj: Global Rich List
Domov
Zdieľať
Diskusia