Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. februára 2017, 17:32
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Rodina, ktorá v roku 2017 nechce na potraviny minúť ani jediné euro. Nezvyčajnú výzvu spustila synova celiakia

ZAUJÍMAVOSTI FINANCIE PENIAZE POTRAVINY
Uložiť Uložené

Ako obrátiť život svojej rodiny naruby.

Každý rok minieme na jedlo tisíce eur a často si ani neuvedomujeme, že nás spoločnosti kŕmia tým, čo nám v skutočnosti ani len neprospieva. Uvedomil si to aj manželský pár z Nového Zélandu, keď sa ich najmladší syn Ashton začal sťažovať na to, že mu je po každom druhom jedle zle a cíti sa pod psa. Vyšetrenia ukázali, že Ashton trpí celiakiou a nemôže jesť ani mliečne výrobky, čo Lydiu a Matta naštartovalo k tomu, aby výrazne zmenili rodinný jedálniček. Ba čo viac, zmeny nezostali len pri samotnom jedálničku, ale Lydia svojho manžela nahovorila na to, že by v roku 2017 mohli skúsiť žiť bez toho, aby na jedlo priamo minuli čo i len jediné euro.

Rodina, ktorá v roku 2017 nechce na potraviny minúť ani jediné euro. Nezvyčajnú výzvu spustila synova celiakia
Zdroj: someecards

Prestalo ju baviť to, že pri každom produkte si musela po prečítaní zloženia hľadať na internete ingrediencie, o ktorých nikdy v živote nepočula a väčšinou aj tak šlo o čosi, čo zdraviu rozhodne neprospievalo. V rámci svojej novej výzvy si v záhradke začali pestovať vlastné ovocie a zeleninu, pričom si zadovážili aj sliepky a tešia sa z vlastných vajíčok. Lydia sa následne začala naplno venovať vareniu, umývaniu a pestovaniu všeličoho, takže si onedlho uvedomila, že toho dokáže vypestovať oveľa viac, než jej rodina skonzumuje. Rozhodla sa preto získavať bežné potraviny potrebné v domácnosti tak, že nadbytočnú úrodu ponúka výmenou za iné potraviny, ktoré momentálne potrebuje, vymieňa napríklad napečené koláče s priateľmi a v neposlednom rade získava okrem iného aj potraviny vďaka spomínanej práci. Ľuďom z okolia sa ochotne stará o záhradky a dostáva za to časť úrody. Sama už zistila, že presvedčiť vlastné deti, aby sa prispôsobili a žili zdravšie nie je jednoduché a párkrát už boli takmer rozhodnutí, že výzvu ukončia, ale predsa len pokračujú.


Domov
Zdieľať
Diskusia