Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. februára 2017, 15:54
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Joanna má len 23 rokov, ale ISIS za jej hlavu vypísal miliónovú odmenu. Bojovala v Sýrii, zabila viac než 100 teroristov a nakoniec skončila vo väzení

ZAUJÍMAVOSTI SÝRIA
Uložiť Uložené

Neobyčajný príbeh mladej slečny z Dánska.

Boj za slobodnú budúcnosť bez strachu z hroziacich teroristických útokov v spojení so silnou hrdosťou na svoj pôvod spôsobil 23-ročnej Joanne Palaniovej už hromadu problémov, ale ona svoje činy neľutuje. Joanna sa narodila v irackom meste Ramadi do rodiny so zmiešanou iránsko-kurdskou históriou a aj keď z tohto regiónu po čase odišla a vydala sa študovať politické vedy do ďalekého Dánska, v roku 2014 sa v nej niečo zlomilo. Mladá slečna sa narodila v utečeneskom tábore krátko po vojne v Perzskom zálive a odjakživa túžila bojovať za práva svojho národa a žien. Napriek všetkým prekážkam a radám z okolia, aby to nerobila, sa Joanne v roku 2014 vydala do Sýrie, kde už vtedy zúrila občianska vojna. Ako sama hovorí, život v Dánsku ju naučil vážiť si európske hodnoty a životný štýl, za ktorý bojovala aj v Sýrii. Pridala sa ku kurdským jednotkám zvaným Peshmerga a bojovala najskôr proti sýrskemu režimu, aby potom svoje sily sústredila na boj proti ISIS a terorizmu.

Počas svojho pôsobenia na fronte zachraňovala ženy zo zajatia prostitúcie a otroctva, ale nemala zľutovania ani s bojovníkmi ISIS, ktorých mala zabiť viac než 100. Práve kvôli obrovským stratám spôsobeným jedinou slečnou za jej hlavu teroristi z ISIS vyhlásili odmenu vo výške až 1 milióna dolárov. Joannu pritom neodradilo ani zväčšujúce sa nebezpečenstvo a keď sa v septembri roku 2015 vrátila zo Sýrie späť do Dánska, miestne úrady jej zakázali akékoľvek ďalšie cesty do oblasti Sýrie či Iraku. Napriek tomu sa Joanna vydala do Iraku ešte raz a potom v noci po vlastných nohách za sedem hodín prešla až cez sýrske hranice, aby sa opätovne pripojila ku svojej skupine. Našťastie sa jej nič nestalo, a tak sa opäť vrátila do Dánska, ale úrady už neboli také mierne a poslali ju na tri týždne do väzenia, pričom jej zhabali aj pas, takže Joanna teraz nemá ako vycestovať. Musí sa v Dánsku skrývať a neustále sa presúvať z miesta na miesto, pretože sa bojí, že si pre ňu prídu teroristi a zároveň je smutná z toho, že ju Dánsko prakticky vníma ako teroristku, aj keď ona vždy bojovala práve proti nim.


Odporúčané
Turecko zaútočilo na Kurdov v Sýrii, 2 milióny ľudí sa ocitlo v ohrození. Do protivojnových demonštrácií sa zapojilo aj Slovensko Turecko zaútočilo na Kurdov v Sýrii, 2 milióny ľudí sa ocitlo v ohrození. Do protivojnových demonštrácií sa zapojilo aj Slovensko 17. októbra 2019, 17:50







Domov
Zdieľať
Diskusia