Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júla 2019, 13:01
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Týmto 5 najnebezpečnejším krajinám na svete by si sa mal určite vyhnúť, varuje slovenská diplomacia

ZAUJÍMAVOSTI IRAK SÝRIA
Uložiť Uložené

Ktoré štáty sú výnimočne rizikové?

Ministerstvo zahraničných vecí podľa štyroch stupňov cestovných odporúčaní poukazuje na rôzne úrovne bezpečnosti jednotlivých krajín. Ako informuje TASR s odkazom na riaditeľa konzulárneho odboru MZVaEZ SR Martina Bezáka, pri najvyššom štvrtom stupni ide o odporúčanie opustiť krajinu, ktoré sa vzťahuje na oblasti, kde prebiehajú ozbrojené konflikty.

V tomto prípade hovoríme o krajinách ako Irak, Jemen, Sýria, Líbya a Somálsko. Pri treťom stupni sa odporúča necestovať do konkrétnych oblastí jednotlivých štátov. Tretí stupeň platí napríklad aj pre Slovákmi obľúbený Egypt. Konkrétne je reč o území na severnom Sinaji, kde platí aj zákaz nočného vychádzania, a taktiež západné územie na hraniciach s Líbyou.

Bombový útok v Somálsku (22. máj 2019)

Týmto piatim najnebezpečnejším krajinám na svete by si sa mal určite vyhnúť
Týmto piatim najnebezpečnejším krajinám na svete by si sa mal určite vyhnúť Zdroj: TASR/AP/Farah Abdi Warsameh

V záujme vlastnej bezpečnosti je dôležité sledovať aktuálny vývoj bezpečnostnej situácie na mieste a striktne rešpektovať pokyny príslušníkov bezpečnostných zložiek,“ píše sa na stránke MZVaEZ. V Egypte si turisti musia dávať najväčší pozor na menších zlodejov a pokúsiť sa obliekať čo najmenej výstredne.

Odporúčané
Slováci nás nútia piť, ale aspoň nehodnotia, ako vyzeráme a čo máme oblečené, vraví Iračanka Mirna, ktorá k nám ušla pred ISIS Slováci nás nútia piť, ale aspoň nehodnotia, ako vyzeráme a čo máme oblečené, vraví Iračanka Mirna, ktorá k nám ušla pred ISIS 1. júna 2023, 14:30

MZVaEZ ďalej uvádza, že občania Slovenska môžu v prípade núdze využiť pohotovostné číslo Veľvyslanectva SR v Káhire +201000060968 alebo číslo stálej diplomatickej služby MZVaEZ SR +421-2-59785978.

Tretí stupeň sa ďalej týka Afganistanu, Pakistanu, Indie, Filipín, Sudánu, Južného Sudánu, Stredoafrickej republiky, Mali, Beninu, Burkinu Faso a Venezuely. U Slovákov má byť podľa Martina Bezáka z hľadiska cestovného ruchu najpopulárnejšie Turecko, ktoré spadá do kategórie druhého stupňa, kde treba zvážiť vycestovanie do určitých oblastí. Konkrétne má ísť o provincie Hatay, Gazi Antep, Şanliurfa, Mardin, Şirnak a Hakkari.

Odporúčané
Mladá Češka odišla pomáhať do najmenej rozvinutej krajiny sveta. Ako žijú miestni a z čoho majú strach? Mladá Češka odišla pomáhať do najmenej rozvinutej krajiny sveta. Ako žijú miestni a z čoho majú strach? 29. septembra 2018, 21:21
Domov
Zdieľať
Diskusia