Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. februára 2017, 11:44
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

V čínskej továrni zvýšili výrobu o 250 % a kvalitu produktov o 80 % vďaka nahradeniu ľudí robotmi

ZAUJÍMAVOSTI ČÍNA ROBOTIKA
Uložiť Uložené

Byť nahradený strojom? O pár desiatok rokov nevyhnutná realita, ktorej sa nevyhnú desiatky povolaní.

Technologický pokrok je nezastaviteľný a s každým pribúdajúcim mesiacom či rokom sa vo svete objavujú veci, o ktorých sa nám kedysi ani len nesnívalo. Predstavme si, že by sme teraz žili v roku 2000 - vedeli by sme si vôbec predstaviť televízory so 4K rozlíšením, závody dronov, fotografie z povrchu Pluta či ďalšie technické záležitosti? Čo bolo pre niekoho dávnejšie utópiou či hudbou vzdialenej budúcnosti sa v momentálnom období stáva nevyvrátiteľnou skutočnosťou. A práve v aktuálnom modernom veku sa nám naskytá otázka, či by nás jedného dňa nemohli ovládnuť roboti. Ono ide o pomerne šialenú predstavu, no ak by sme toto tvrdenie trošku premysleli a nebavili sa o nejakej bezcitnej krutovláde rôznych strojov, ale o ich využití v bežnom živote, určite sa bude dať nad čím hlboko zamyslieť.

S 99-percentnou pravdepodobnosťou jedného dňa dôjde k zlomu, kedy mnohé ľuďmi dnes vykonávané povolania budú mať na svedomí inteligentné stroje. Zoberme si celú situáciu z pohľadu zamestnávateľa - je určite jednoduchšie zainvestovať do robota a osadiť ho na pracovnú pozíciu namiesto človeka, pretože nepotrebuje výplatu, dovolenky, úľavy, bonusy, pochvaly, materské dovolenky, nefrfle, jednoducho všetko zvládne sám s minimálnymi nákladmi. Ako najtypickejší príklad môžeme uviesť samoobslužné pokladne v obchodoch. A preto budú ľudia v mnohých oblastiach nepotrební, pretože na svete bude existovať adekvátna a výhodnejšia náhrada. Chtiac či nechtiac, pomaličky vstupujeme do éry, kedy bude práce v istom smere menej a menej, no ekonomiky jednotlivých štátov na to ešte nemusia byť vôbec pripravené. Dokonca rozmach podobných situácii môže narobiť viac škody ako úžitku. Najväčšie obavy môžu mať operátori, stavbári, účtovníci, pokladníci, bankoví zamestnanci, kadejakí opravári a veľa ďalších. Poviete si, že to nie je pravda? V Číne už o tom vedia svoje.

Budú podobné pohľady minulosťou?

V čínskej továrni zvýšili výrobu o 250 % a kvalitu produktov o 80 % vďaka nahradeniu ľudí robotmi
Zdroj: djcadchina.com

Vo veľmi významnom 8-miliónovom východočínskom veľkomeste s názvom Tung-kuan nahradili v továrni Changying Precision Technology Company zameranej na výrobu smartfónov ľudí robotmi. Podnik kedysi disponoval 650 zamestnancami, no dnes ich je už iba 60, pretože linky prešli automatizáciou a všetko majú na starosti technológie a dokonca aj sám generálny riaditeľ prevádzky s menom Luo Weiqiang sa pre médiá vyjadril, že v určitom bode im bude stačiť iba 20 ľudí. Tento pokles nespôsobil žiadne straty ani problémy, ba naopak, výroba zariadení sa zvýšila až o 250 % a samotné výrobky majú dokonca aj lepšiu kvalitu ako kedysi (až o 80 %).

V čínskej továrni zvýšili výrobu o 250 % a kvalitu produktov o 80 % vďaka nahradeniu ľudí robotmi
Zdroj: rawstory.com

Podobný trend môžeme pozorovať aj v ďalších fabrikách po celej zemeguli, no globálne rozmery sú ešte ďaleko pred nami, pretože prepustiť milióny zamestnancov a pohodiť ich doma na gauč nie je len tak.

Domov
Zdieľať
Diskusia