Štyri prevádzky, štyri skvelé zážitky.
Pokiaľ si myslíš, že za Bratislavou skončila kvalitná gastronómia, si na riadnom omyle. Aj za hranicami hlavného mesta možno nájsť skvelé prevádzky, v ktorých si ich majitelia na kvalitu a originalitu naozaj potrpia. Pozri sa s nami na podniky, ktoré na východe Slovenska najviac fičia. V dnešom článku si ich predstavíme rovno štyri. Veríme, že ťa tento výber zaujme a rozhodneš sa niektorú z nasledovných prevádzok aj navštíviť. Tak poďme na to.
1. U Baristu, Michalovce
Za kaviarňou s jednoduchým názvom stojí, ako inak, barista. Miroslav Škorvánek je medzi kávičkármi známym pojmom. Jeho latte art patrí už medzi legendy. Logo kaviarne je presným odrazom toho, čo sa tu ponúka. Kávovník ako symbol kávy, šálka ako symbol pohody. Rovnako aj interiér je ladený vo farbách kávy. Veľké pohodlné kreslá a stoly zo svetlého dreva. Na stenách nájdete tapety kníh evokujúce tie pravé drevené police s knižkami. Či už v podobe espressa, alebo skutočne majstrovského cappuccina, vychutnáte si tu kávu značky Bazzara. V Michalovciach sme objavili aj to, čo zatial nikde inde. Cappucino s 22 karátovým jedlým zlatom. Podávané v porceláne na striebornom podnose. Priaznivci piva si zas môžu vychutnať špeciálne sladké pivo. Rovnako sa myslelo aj na maškrtníkov – potešia tradičné chuťovky, ale aj moderné varianty. A potešia sa aj fajčiari – časť podniku je vyhradená práve im. Chcete platiť? Zazvoňte. Na stole je k dispozícii inteligentný zvonček z orechového dreva. U Baristu je zážitok nielen z kávy, ale z celej, mimoriadne inšpirujúcej atmosféry. O to viac, keď zistíte, že sedíte v bývalej garáži pre sanitky. Klobúk dole!
2. Checkmate, Humenné
Ďalší z príkladov, že ak niečo robíte poriadne, dá sa všetko. Ako hovorí majiteľ prevádzky Jaro Pčola, dá sa to aj na konci sveta. Takisto vytvoriť nefajčiarsku šachovú kaviareň, ktorá si nájde svoju klientelu aj v logistickej časti na okraji Humenného. Jaro vytvoril miesto, za ktorým sa oplatí vycestovať. Interiér je vkusne zariadený, čisté línie pripomínajú skôr dizajnové Švédsko než slovenský východ. Zo stien sa na vás dívajú majstri sveta v šachu a svojimi výrokmi vás inšpirujú (nielen) do hry. Príjemne prekvapí i sortiment. Zatiaľ čo v blízkom okolí pri cappuccine kopcujú a lyžičkujú, tu je latté art samozrejmosťou. Pekné. Ozaj, akú hru si zahráte? Na výber je tu ich mnoho, za skromný prenájom 1 € môžete hrať, čo vám hrdlo ráči. Pre väčších profesionálov je tu možnosť pridať sa do šachového klubu, ktorý sídli v budove na poschodí.
3. Nico Caffé, Prešov
Drobná kaviareň patrí k symbolom súčasnej gastronomickej scény na Slovensku. Napriek svojmu pomerne malému priestoru sa chýr o kaviarničke značne šíri. Môžu za to nielen študenti, ktorí tu trávia svoj čas, a následným cestovaním šíria dobré meno obľúbeného podniku, ale aj vtipné písané tabule, ktoré dokážu vždy vyvolať salvy smiechu. Ale čo je v Nico najlepšie, je najmä káva a jej príprava. Zatiaľ čo niekde sa ešte len o alternatívnych prípravách kávy premýšľa, v podniku v Prešove sú dávnou súčasťou a našli si svoju základňu fanúšikov. Samozrejmosťou je tu aj cold brew. Alternatívkam výrazne konkurujú aj klasiky. A to espresso a cappuccino. Tak ako je rozmanité kávové menu, tak vás pohladí aj pohľad na kaviareň. Steny zdobia nielen retro doplnky, ale aj praktická obrazovka, kde môžete live sharovať svoje zážitky z kaviarne. Je to nová droga, tak s mierou! My sme sa pri fotení špeciálne na tento účel bavili asi polhodinku.
4. Nestville Chocolate, Hniezdne
Krásne scenérie severného Spiša dostanú snáď každého. A o to viac, keď si ich môžete vychutnať v spojení so skvelou kávou a čokoládou. O westernovej dedinke v Hniezdnom si už asi počul, ale o tom, že sa tam nachádza aj výrobňa čokolády s kaviarňou, asi nie. Interiér dýcha samotnou čokoládou. Striedanie teplých a tmavých tónov dreva vytvára rodinnú a počas zimy mimoriadne rodinnú atmosféru. Koniec koncov - drevo je symbolom tohto regiónu. Zaujímavou je samotná výroba čokolády, ktorú môžete pozorovať cez sklo. Alebo si ju vychutnáte pri malom stolčeku na sedačke z hrubej kože. Ručné spracovanie čokolády prináša jedinečný zážitok. Ten, kto nie je na čokoládu, ocení kvalitné espresso a výber z domácich koláčov - nájdete tu predovšetkým tradičné zákusky ako jablkovú štrúdľu, domáce šišky, medzi moderné maškrty patria čokoládové fondány a wafle. Najtradičnejším dezertom pre tento región sú azda slivkové gule s čokoládou. Sladký pocit na vašich chuťových pohárikoch ostane ešte dlho potom ako toto čokoládové kráľovstvo navštívite s rodinou a priateľmi.
Vytvorené v spolupráci s portálom Kávičkári.sk