Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. decembra 2016, 22:53
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Je slovenská YouTube scéna odpadom? Aké dáva hodnoty a dokáže nás svojou tvorbou vôbec zaujať?

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO YOUTUBE
Uložiť Uložené

Po dlhšej dobe prišiel čas na stručnú analýzu, aby bolo vidno, ako to v našich končinách chodí. Odlišujeme sa istým spôsobom od zahraničia alebo máme k dispozícii iba konvenčný priemer?

Myšlienky obsiahnuté v nasledujúcich odstavcoch sa nemusia zhodovať s názormi celej redakcie.


Snáď najznámejší tvorca na portáli YouTube fungujúci pod prezývkou PewDiePie sa prednedávnom oháňal zrušením istého kanála (nakoniec to nespravil), pretože sa snažil, v čom aj naďalej pokračuje, upozorniť na negatívny trend vývoja celej stránky zameranej na tvorbu a pridávanie videí najrôznejšieho druhu. K nemu sa pred pár dňami pridal aj Slovák Matej Slažanský, teda Selassie. Keď si to tak v krátkosti zhrnieme, tak za posledné obdobie prechádza YouTube pomerne búrlivým obdobím plným zmien, pozitív i negatív. My, obyčajní diváci, a ľudia vyhľadávajúci videá so zaujímavými témami, videoklipy, pesničky a desiatky ďalších materiálov môžeme všetko nanajvýš pozorovať z diaľky a maximálne tak pripomienkovať. Tak som sa teda rozhodol trošku bližšie pozrieť na "slovenskú YouTube scénu" a ako nezaujatý divák spísať dokopy subjektívny názor, lebo vidno, že daná téma leží hlboko v žalúdku aj mnohých našim čitateľom.

Spomínané Selassieho video s jeho kritikou:

Kto sú vlastne tí youtuberi? Kebyže to mám zhrnúť a podčiarknuť tak formálnejšie, jedná sa o samostatných tvorcov fungujúcich pod hlavičkou samotného YouTube, ktorí odovzdávajú videá, za čo si dokážu zarobiť malé i veľké peniaze. Isto už viete, že výška výplaty/odmeny (alebo ako to nazvať) závisí od mnohých faktorov, no možno najvýznamnejším je krajina, odkiaľ youtuber odovzdáva videá, pretože na videách sa zobrazujú divákom reklamy, a preto čím viac pozretí na danom videu je, tým sa reklama zobrazí väčšiemu počtu ľudí (pokiaľ nemáte  na svojom zariadení nainštalovaný AdBlock). Významnú rolu hrá aj jazyk, v akom videá sú, lebo logicky viac ľudí porozumie angličtine ako slovenčine. Z toho vyplýva, že za 10 000 pozretí dostanete inú sumu v Spojených štátoch amerických či vo Veľkej Británii, ako na Slovensku. Ale keď už patríte k nejakej tej slovenskej špičke, tak niečo z toho určite máte a okrem peňazí sú k dispozícii rôzni sponzori a podobné záležitosti. Predstavte si, že by ste boli nejakou firmou predávajúcou počítačové hry. Určite by ste si vytipovali a skontaktovali sa s tvorcom oplývajúcim veľkým publikom mladých i starších ľudí zaujímajúcich sa o PC hry, ktorých vďaka svojmu partnerovi/youtuberovi ľahšie oslovíte ako obyčajnou reklamou niekde v televízii. Ak budete mať vďaka jeho kanálu pozitívnu odozvu a budete so spoluprácou spokojní, pošlete danému partnerovi/youtuberovi nejaké tie kusy hier zadarmo a poprípade aj nejakú slušnú techniku ako protislužbu. Jednoduché ako facka. Dobre, všetko, čo som vyššie spomenul, sú pomerne bežné záležitosti, ale poďme konečne k samotnej tvorbe. Čo všetko nám slovenskí youtuberi ponúkajú? Aké videá, obsah, hodnoty, myšlienky? Spravme si stručný prehľad celej našej scény a ukážme si, kto na nej vlastne pôsobí.

Bezkonkurenčným kráľom je Daniel Štrauch, teda GoGo (rozhovory tu, tu a tu) s už takmer 1 500 000 odberateľmi, čo je na naše pomery viac než slušné číslo. Kto ho už sleduje dlhšie, vie, že jeho tvorba je širokospektrálna a určená pre rôzne vekové kategórie. Tí najmenší si prídu na svoje pri tradičných let's playoch a starší zasa pri kadejakých ochutnávkach, rozhovoroch a ďalších veciach. Jediným problémom, s ktorým sa pri Danielových videách stretávam, sú komentáre od ľudí. Poznám to aj z našich článkov, keď si čítavam diskusie nielen na webe, ale aj na našej Facebook stránke. "Kto to je?", "Zarába na sprostých ľuďoch", "Ako sa na to môže vôbec niekto pozerať", "Odpad", prepáčte, idem sa rýchlo niečím hodnotným inšpirovať. Mám to, pokračujem - "Ko*otko", "To čo je za pi*ovinu?!?!", "Presne toto som potreboval/a vedieť",... Ironické i vulgárne pripomienky, kedy sa človek pýta, že kto to je (aj keď pojem GoGo už určite niekedy počul) sú absolútne nemiestne. Vždy si predstavujem, že daná osoba buď nemá doma internetový vyhľadávač, skutočne daného tvorcu nepozná a nedokáže si o ňom niečo vyhľadať na internete alebo to všetko píše s uštipačným a výsmešných zámerom, aby upozornil, že je to vlastne nikto, nula, hlupák a kadečo iné. Prečo? Ťažko povedať, no nadávať na internete a osočovať niekoho, kto si privyrába činnosťou, ktorá ho baví je, no, blbé. Ako som spomenul, Danielova tvorba je jedna z našich mála skutočne kvalitných a každý si príde na svoje. Aj keď mnohí ešte často pripomienkujú jeho preafektované správanie pripomínajúce niekomu malé decko, pamätajte, že väčšina Danielových odberateľov nemá ani len občiansky preukaz a ich nezaujmete a nepobavíte nejakými inteligentnými vtipmi.

Cením. Síce TOP 10 videí je na YouTube veľa, no tento formát určite potešil:

Druhú priečku okupuje Expl0ited (vyše 632 000 odberateľov, rozhovor tu) s vlastným menom Peter Altof. Peťo má v informáciách o jeho kanáli napísané: "Ahoj volám sa Peter a rád robím zo seba debila na Internete!". Neprajníkom už aj horia klávesnice. No, medzi jeho časté videá patria rôznorodé tagy, čelindže a jednoducho všetko, čo nájdete hocikde inde. Avšak Expl0ited zabodoval aj vďaka jeho sociálnym experimentom, ktoré sa poľahky rozšírili aj na rôzne weby (i náš, logicky, keď riešime okrem iného aj domáce záležitosti), pretože veľa ľudí u nás nič podobné nerobilo. Pre niekoho zaujímavé spestrenie, no mnohých môže po pozretí nejakého toho "sociálneho experimentu" (ach, z duše neznášam toto pomenovanie) triafať šľak, pretože im to príde trápne a otravné. Na rozdiel od zahraničia sú aspoň autentické a nie hrané, ako drvivá väčšina iných "prankov" a podobných primitívností. Ale keď sa tak zamýšľam, to je vlastne všetko, čo Peter ponúka. Čiže analogické záležitosti, ktoré nájdeme hocikde inde.

Prečo, prečo, prečo:

Treťou najväčšou osobnosťou našej scény je Slážo - skoro 444 000 odberateľov. Selassieho tvorba ma oproti zvyšku youtuberov pomerne baví. Výlety naslepo, nejaké tie technické záležitosti, témy a hlavne 4K kúsky (to sa skutočne podarilo). Aj ak by som sa extrémne snažil, nemal by som tu čo vytknúť. Pre mňa osobne je Matej na "slovenskej YouTube scéne" od všetkých istým spôsobom odlišný. Žiadna detinskosť, ale okrem iného aj prirodzené názory človeka nebojaceho sa skritizovať či už podľa neho hnusné Bubbletea čaje či iné pseudotrendy.

Vďaka kráľovi slovenského YouTube sa slušne vyšvihla aj jeho priateľka Lucia Hrušková, známa pod pseudonymom LucyPug (320 000 odberateľov, rozhovor tu). Jej tvorba je primárne zameraná na ženské pohlavie, mňa nikdy neoslovila, tak neviem odhadnúť, čo môže dievčatá napĺňať a čo nie. Hauly, moja pleť, looky a iné vecičky si nejdem, ale ako som si čo-to pozrel, celkom v pohode, mladé dievky sa asi majú na čo pozerať.

Možno cez leto si toto videjko znova nájdem, zíde sa a neublíži:

Zvyšok scény už veľmi nepoznám, no viem, že v top desiatke určite nájdem Duklocka a vlogerku Momu Horňákovú. Idem po poradí. Dušan je špecifickým prípadom. Fungovať na princípe, že vyhľadám niečo skutočne zlé a bizarné, okomentujem to a poviem si na to svoj názor (a to je všetko), je na našej scéne snáď ojedinelé. Poznám ho najmä z videí, kde sa zaoberal mladším kolegom z Moravy, Miškom. Ono, viete, nadávať a urážať niekoho na internete nie je zrovna najpeknejšie. Nuž, nepoznám všetky právnické formulky ohľadom kyberšikany či nejakého verejného urážania mena, ale... no. Mne to príde, že Dušan je vlastne za všetky tie idiotiny aj veľmi rád, lebo aspoň má o čom točiť. Ono, hlupáci sa nájdu všade, ale posúvať ich ďalej, dávať im priestor a priživovať sa na tom je blbé. Určite existuje skupina jeho fanúšikov, ktorých jednoducho baví sa pozerať na nejakého chalana, ktorý si na videu pustí do pozadia nejakú hru a popritom do toho začne rozprávať a komentovať cudzie videá. Hodnoty z toho nedostanete žiadne, no aspoň sa človek poučí, že nie všetko patrí na internet. Jedno trápnejšie ako druhé.

Prečo mi týmto videom Ducklock pripomína celú tú ekipu, na ktorú stále útočí?

Moma Horňáková (obsiahlejší článok tu) je takým istým prípadom ako LucyPug. Opäť prevažne ženská záležitosť, no oproti Lucii má Moma oveľa viac neprajníckych komentárov. Áno, jej hlas je niekedy možno iritujúci, ale (opäť) škaredo niekomu nadávať a urážať ho za jeho tvorbu je detinské. Jej kanál je primárne určený pre mladšie ročníky a 23-ročný vysokoškolák študujúci históriu či aplikovanú informatiku tam asi logicky nič zaujímavé nenájde. Keď ma jednoducho raz nebavia hauly či príbehy o anorexii, tak si asi dané video nezapnem a štipľavo ho neokomentujem. Ach, internetoví odborníci.

"Fíha, tag na tému najlepší kamarát! Možno sa dozviem nejaké pikošky, idem to kuknúť!" - Zuzanka, 11 rokov, Horná Dolná, bohužiaľ.

Poďme teda na zhrnutie, kde sa to pokúsim vysvetliť čo najjednoduchšie. Slovenská YouTube scéna je rozmanitá a bohatá na rôznych tvorcov, no všetkých spája jedno -  prílišná inšpirácia zo zahraničia. Na špičke našej scény (prepáčte, že stále používam to isté pomenovanie, no ako to inak nazvať?) nenájdete nič edukačné, výrazne zaujímavé či nezvyčajné. Všetka tvorba je na jedno kopyto. Neustále sa nechať inšpirovať sa zahraničím (tagy, čelindže, témičky a neviem čo ešte všetko) je pre staršie ročníky skutočne nezaujímavé a častokrát aj detinské. Tu je ale potrebné si do hlavy zafixovať fakt, že na YouTube netrávia väčšinu času hlavy rodín, zamestnaní úradníci či ťažko pracujúci ľudia, ale deti a mladiství. Netrúfam si odhaliť ich vekový priemer, ale aspoň polovica z nich nemá ani občiansky preukaz. Oni tvoria jadro "verejnosti", ktorá tie videá pozerá, komentuje a hodnotí. Akonáhle väčšie médium vytiahne nejaké video do pozornosti a všimnú si to už aj starší ľudia s občianskym a po osemnástke, nastáva problém. Nenávistné a uštipačné komentáre tu sú, boli a aj budú, no ľudia sú hlúpi. Viete, urážať niekoho na internete je ľahké, ale vytvoriť nejakú konštruktívnu kritiku je už obtiažnejšie, a preto sa v diskusiách používa viacej vulgarizmov, ako rozumu. Znova sa opakujem, keď ma jednoducho niečo nebaví a nezaujíma, nebudem daného tvorcu predsa urážať a sledovať jeho videá. Je všeobecne známe, že veľa vecí ako napríklad hudba, umenie, filmy, dokumenty, technológie a ďalšie sa k nám dostáva zo zahraničia (USA, západná Európa,...), čo je prirodzené, no keď sa z vášho kanála stane na vlas podobný priestor na videá ako u cudzieho youtubera za Atlantikom len s inou grafikou a jazykom, stráca na originalite.

Ono sa to dá prirovnať k tomu, ako keď dostanete do rúk plastelínu. Dospelého človeka bohvieako nezaujme a nezabaví, ale pre malé dieťa je to jednoducho niečo fascinujúce. To isté platí aj o videách našich youtuberov, ktorých tvorba je zaujímavá možno pre tých najmenších (skúste si niekedy prečítať komentáre pod ich videami). V rebríčku nášho YouTube nenájdete nejaké špeciálne kanály zamerané na rôznorodé oblasti. Poznáte nejaký populárny kanál zameriavajúci sa na určitú tému? Napríklad na varenie, vojenstvo, históriu, vzdelanie, jazyky, geografiu a tak ďalej? Nie, u nás fičia otrepaní a neoriginálni youtuberi (nie Peťo, teba sa to netýka). Schválne si pootvárajte linky, aby ste videli kanály, ktoré u nás nenájdete. Zaujať sa dá rôzne, no my youtuberi nie sme, a preto to veľmi neovplyvníme. Možno niekto z vás, čitateľov, sa rozhodne jedného dňa preraziť a pokúsi sa našu scénu pozdvihnúť oveľa vyššie, než kde momentálne je. Len prosím, nemiešajte angličtinu so slovenčinou dohromady ako každý youtuberík , je to hrozné.

Na spomenutých kanáloch odber asi máš, no veľmi sa potešíme, ak navštíviš aj náš YouTube channel.

Anketa:
Čo si myslíš o slovenskej YouTube scéne?
Odpad
Priemer
Kvalita
Dá sa na čom stavať a očakávam zlepšenie
Odpad
47 %
1391 Hlasov
Priemer
26 %
761 Hlasov
Kvalita
5 %
140 Hlasov
Dá sa na čom stavať a očakávam zlepšenie
22 %
650 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia