Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. novembra 2016, 14:46
Čas čítania 0:00
Samuel Majdek

Jedno zo štyroch ukrajinských detí trpí psychologickou traumou, pomáhajú im učiteľky

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Ozbrojený konflikt na Ukrajine ovplyvnil tisíce detí, u jedného zo štyroch sa objavujú známky psychologickej traumy. Preto im na školách pomáhajú trénovaní učitelia, ktorí poskytujú aj psychologické poradenstvo.

Tisíce detí trpia na východe Ukrajiny psychologickými traumami, ozbrojený konflikt zasahuje nielen ich životy, ale aj psychiku. Časť škôl zatvorili, konflikt vyhnal z domovov stovky rodín a v oblasti sa často ozýva streľba. „Predtým sme normálne chodili do školy, ale keď sa začali boje, zatvorili ju. Moji kamaráti sa presťahovali do iných krajín a miest,“ vysvetľuje Eva z Donbasu.

Vyrovnať sa s neustálym stresom pomáhajú deťom učitelia. Špeciálne tréningy im poskytujú Európska únia a UNICEF. Pre deti je tak škola rovnako dôležitá ako jedlo a lieky. Aj preto si deti svojich učiteľov veľmi vážia. Príbeh žiačky Evy a učiteľky Jeleny si môžeš pozrieť tu:

Kampaň #EmergencyLessons je spoločným projektom UNICEFu a Európskej únie, ktorý má za cieľ poukázať na význam škôl pre deti žijúce v krízových oblastiach. „Úlohou UNICEFu a Európskej únie je pomáhať nielen s obnovou škôl, ale pomáhať aj samotným deťom. Spoločne rozbehli aj terapeutické programy pre deti, ktoré po prežitých traumách potrebujú psychologickú pomoc alebo tréning životných zručností,“ vysvetľuje projektová manažérka UNICEF Slovensko Erika Szabóová.

Ambasádorom projektu #EmergencyLessons je Jaro Bekr, ktorý si tiež zaspomínal na svoju najobľúbenejšiu učiteľku. „Na prvom stupni si spomínam na pani učiteľku Fábryovú, bola na nás veľmi dobrá, mali sme ju veľmi radi, ten pocit vo mne zostal,“ spomína Jaro Bekr. Na druhom stupni mal zase učiteľku Ligockú, ktorú síce privádzal do zúrivosti, no spomína na ňu v dobrom, lebo ho podporovala v láske k literatúre. „Aj po rokoch si spomínam na svojich učiteľov len v dobrom, veľa ma naučili a všetkých nás podporovali,“ uzatvára Jaro Bekr. Jeho rozprávanie o učiteľkách nájdete tu:

Domov
Zdieľať
Diskusia