Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. decembra 2016, 11:05
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Moderné laptopy od Dell, HP alebo Lenova. 7 tipov na technologický darček, ktorými rozhodne nič nepokazíš

TECH VIANOCE
Uložiť Uložené

Výber toho najlepšieho.

Keďže sú dnes pulty obchodov doslova preplnené spotrebiteľskou elektronikou, vybrať niečo z tak obrovskej ponuky nepredstavuje ľahký oriešok ani pre skúsenejších jedincov. Podstatné je, aby si každý, kto má záujem o laptop alebo niečo podobné, odpovedal na tri základné otázky. Odpovede ho potom už samé nasmerujú k tomu, čo skutočne potrebuje. Tá najzákladnejšia sa týka samotnej výbavy - potrebujem výkonný počítač? Druhá je o veľkosti displeja - potrebujem veľkú uhlopriečku? A posledná zase hovorí o konštrukcii - potrebujem prémiové materiály alebo vysokú fyzickú flexibilitu?

Kombinácie môžu byť, samozrejme, rôzne. Gejmer napríklad potrebuje špičkový grafický výkon vrátane väčšej uhlopriečky, no na vizuálnom či konštrukčnom spracovaní mu až tak nezáleží. Opakom je zase taký manažér, ktorý radšej siahne po prémiovo vyzerajúcom zariadení, pričom na technické špecifikácie až tak nepozerá. To však hneď neznamená, že ich pri výbere ani jeden z nich neberie do úvahy. Nadštandardné konštrukčné prevedenie sa navyše často spája s pokročilejším hardvérom, takže vieme ušetriť značné množstvo času, ktorý by bol vyžadovaný na hľadanie vhodnej kombinácie výbavy. A sedem nižšie uvedených laptopov poháňaných operačným systémom Windows je názorným príkladom. 

Dell XPS 13

Laptop XPS 13 od renomovanej americkej spoločnosti Dell vyniká najmä vďaka extrémne tenučkému rámiku okolo 13-palcového dotykového displeja InfinityEdge vybaveného antireflexnou vrstvou či jemným Quad HD+ rozlíšením, vďaka ktorému bude radosť na niečo pozerať. Vzhľadom k veľkosti uhlopriečky je ale jeho hliníková konštrukcia pozostávajúca i z uhlíkových vlákien skutočne kompaktná a tiež skutočne ľahká, čo poteší nejedného náročného používateľa. Tento high-end model zaujme hlavne tých, ktorí si potrpia na serióznom aj tradičnom dizajne zároveň. Ide o bežné kancelárske vizuálne spracovanie s viacerými dobre viditeľnými modernými prvkami. A pokiaľ si niekto potrpí na poriadnej elegancii, tak od budúceho mesiaca dorazí na pulty Swarovski edícia ozdobená ligotavými kameňmi. 

Odporúčané
KVÍZ: V ktorej krajine hádžu na Vianoce jedlo o stenu a kde majú na štedrovečernom stole KFC? KVÍZ: V ktorej krajine hádžu na Vianoce jedlo o stenu a kde majú na štedrovečernom stole KFC? 26. decembra 2023, 12:00

Ako naznačujú už samotné špecifikácie, Dell XPS 13 po praktickej stránke využijú predovšetkým ľudia, ktorí v rámci svojej profesie požadujú vysoké rozlíšenie alebo pestré podanie zobrazovaných farieb, čiže grafici, dizajnéri alebo fotografi. Vraj najmenšiemu 13" laptopu však nechýba ani vysoký výkon či bohaté množstvo rozličných portov v tých najmodernejších štandardoch, takže ponúka asi všetko podstatné, čo sa od poriadnej pracovnej stanice aj za bežných okolností vyžaduje.

Približná cena: 1 300 eur

Približná cena Swarovski edície: 1 490 eur (dostupná od decembra)

Moderné laptopy od Dell, HP alebo Lenova. 7 tipov na technologický darček, ktorými rozhodne nič nepokazíš
Zdroj: Microsoft

Asus ZenBook Flip UX360

Taiwanský ZenBook Flip UX360 ponúka konvertibilnú konštrukciu z kvalitného hliníku vrátane 360-stupňového otočného mechanizmu, takže si z neho vieme spraviť buď tablet alebo flexibilnú obrazovku na šikovnom stojane. Hrúbka tela nedosahuje ani 14 milimetrov, váha má 1,3 kilogramu a batéria na jedno nabitie vydrží až 12 hodín používania. Opäť 13-palcový displej s dotykovými kapacitami disponuje šetrným Full HD rozlíšením, čiže 1920 x 1080 pixelov, čo je na tak veľkú uhlopriečku doslova ideálne.

Keď zoberieme do úvahy jemnosť zobrazovacieho panelu a konvertibilné konštrukčné prevedenie, tak sa tento Windows laptop hodí predovšetkým milovníkom multimédií. S neaktívnou klávesnicou vie poslúžiť na pohodlné surfovanie po webe a v stojane (obrázok nižšie) zase zníži svoje nemalé nároky na priestor, takže sa bez väčších problémov zmestí i na zaprataný nočný stolík. 

Približná cena: od 700 eur

Moderné laptopy od Dell, HP alebo Lenova. 7 tipov na technologický darček, ktorými rozhodne nič nepokazíš
Zdroj: Microsoft

Lenovo Yoga 900

Tohto naozaj flexibilného fešáka z Číny tvorí komplexný, až 813 súčiastkový kovový pánt v štýle náramkových hodiniek, ktorý spája prítomnú dotykovú obrazovku a kvalitnú fyzickú klávesnicu, ktorá sa dá behom sekundy dočasne skryť. Hybridný laptop Lenovo Yoga 900 môžeme ale taktiež uviesť do podobnej polohy ako ASUS ZenBook Flip UX360 kvôli lepšiemu komfortu pri pozeraní filmu či seriálu. A áno, aj tu sú k dispozícii prémiové materiály a hi-tech špecifikácie, čiže vysoké rozlíšenie vrátane nadštandardnej výdrže batérie. Konštrukciu okolo tlačidiel klávesnice zdobí pravá koža a hardvér drží pokope precízne opracované hliníkové telo.

Odporúčané
Žiadny Santa, ale kadiaci muž v betleheme a drevené poleno, ktoré deťom dáva darčeky: toto sú najbizarnejšie vianočné tradície Žiadny Santa, ale kadiaci muž v betleheme a drevené poleno, ktoré deťom dáva darčeky: toto sú najbizarnejšie vianočné tradície 25. decembra 2023, 9:30

Vysoký výkon laptopu Yoga 900 zabezpečuje šiesta generácia čipsetu i7 a nadštandardný zvukový výstup zabudované stereo reproduktory JBL. Dotykový panel je tiež v jemnom QuadHD+, pričom pozostáva zo zaužívanej LCD technológie so skvelými pozorovacími uhlami. Všetko teda naznačuje tomu, že ide o ďalší multimediálny nástroj pre náročnejších. 

Približná cena: od 1 250 eur

Moderné laptopy od Dell, HP alebo Lenova. 7 tipov na technologický darček, ktorými rozhodne nič nepokazíš
Zdroj: Microsoft

Lenovo Yoga 510

Technologicky odľahčená, mierne rozmernejšia aj výrazne dostupnejšia alternatíva za high-end model Yoga 900. 14-palcový displej Lenovo Yoga 510 tentokrát dostal iba FullHD rozlíšenie, ktoré však na druhú stranu aspoň šetrí šťavu. Konštrukčné prevedenie je tentokrát v trošku jednoduchšej podobe. Unikátny kĺb nahradili dva pevné spoje z kovu a audio výbava zahŕňa aj kvalitný hardvér nesúci značku Harman.

Yoga 510 predstavuje priam ideálneho spoločníka pre študenta, ktorý si z neho vie spraviť šikovný tablet na pohodlné učenie ako z papierov. Jedno nabitie batérie ho udrží pri živote zhruba 8 hodín používania a vďaka rýchlemu nabíjaniu naplníme jej celú kapacitu za asi dve a pol hodiny.

Približná cena: okolo 600 eur

Moderné laptopy od Dell, HP alebo Lenova. 7 tipov na technologický darček, ktorými rozhodne nič nepokazíš
Zdroj: Microsoft

HP Spectre x360

Ani Spectre x360 nepredstavuje výnimku. Jeho konvertibilné telo z precízne brúseného hliníka možno taktiež ohýbať až v 360-stupňovom rozsahu, vďaka čomu môže fungovať vo viacerých polohách, takže vie zakaždým poskytnúť aj rozdielne používateľské skúsenosti. A už len obyčajný pohľad na jeho hliníkovú konštrukciu dáva jasne najavo, že sa prevedenie nemá vôbec za čo hanbiť. Svedčí o tom aj prítomnosť reproduktorov Bang & Olufsen či poriadne silnej batérie, ktorá by mala laptop udržať na žive jeden náročný deň.

Odporúčané
KVÍZ: Ako dobre poznáš postavy z legendárnych vianočných filmov? KVÍZ: Ako dobre poznáš postavy z legendárnych vianočných filmov? 24. decembra 2023, 10:00

HP Spectre x360 nesie veľa podobnej charakteristiky s už viackrát spomínaným ASUS ZenBook Flip UX360. Flexibilné a tenké telo z kovu, dva rovnako vyzerajúce spoje medzi dvomi hlavnými časťami konštrukcie vrátane elegantného dizajnu ocení každý používateľ, ktorý chce viac ako iba obyčajný laptop. 

Približná cena: okolo 800 eur

Moderné laptopy od Dell, HP alebo Lenova. 7 tipov na technologický darček, ktorými rozhodne nič nepokazíš
Zdroj: Microsoft

Dell Inspiron 13z Touch

Inspiron 13z Touch by sa pre zmenu dal vizuálne prirovnať ku Yoga laptopom z dielne čínskeho giganta Lenovo. Na rozdiel od nich má ale svoj vlastný, lepšie povedaný integrovaný stylus, ktorý padne vhodne predovšetkým kreatívnejším používateľom. S tým sa totiž dá kresliť obrázok alebo rovno písať text po jeho 13-palcovom displej v HD, respektíve Full HD rozlíšení, pričom konkrétny výber záleží už iba od nárokov zákazníka. A ako je vidieť na obrázku, konvertibilné hliníkové telo sa znovu dá meniť do iných podôb, a to až v 360-stupňovom rozsahu.

Tento bohato vybavený model môže byť užitočný ako pre vysokoškolského alebo stredoškolského študenta, tak aj pre každého, kto sa obzerá po modernejšej náhrade za bežný zošit z papiera a bežné pero s atramentom. Prejdenie na elektronickú alternatívu so sebou nesie hneď niekoľko podstatných výhod, kam nepochybne patrí aj bezpečné uschovanie vytvorených poznámok či kresieb, respektíve ich jednoduchšie zdieľanie s inými ľuďmi.

Približná cena: od 770 eur

Moderné laptopy od Dell, HP alebo Lenova. 7 tipov na technologický darček, ktorými rozhodne nič nepokazíš
Zdroj: Microsoft

Acer Switch 12 Alpha

V novšom portfóliu spoločnosti Acer figuruje aj taký model ako Switch 12 Alpha. Ten je v podstate high-end tablet s odnímateľnou klávesnicou a šikovným stojanom, ktorý vie obrazovku podržať na nami špecifikovanom uhle pohľadu, čiže ide skôr o akýsi hybrid. V zloženom stave nesie podobu bežného laptopu a ani tu výrobca nešetril kovovom, pretože je z neho takmer celé seriózne vyzerajúce telo.

Odporúčané
Čo robiť, keď sa na Vianoce prežerieš? Gastroenterológ radí, čo robiť, aby si sa vyhol žlčníkovému záchvatu Čo robiť, keď sa na Vianoce prežerieš? Gastroenterológ radí, čo robiť, aby si sa vyhol žlčníkovému záchvatu 24. decembra 2023, 9:30

Vďaka Switch 12 Alpha môžeme byť produktívni takmer kdekoľvek. Ak sa momentálne nachádzame vo vlaku, odpojením hardvérovej klávesnice nadobudneme kompaktnejší Windows tablet a po jej opätovnom pripojení zase takmer plnohodnotnú pracovnú stanicu. Ideálna voľba pre každého, kto je neustále na cestách.

Približná cena: od 900 eur

Moderné laptopy od Dell, HP alebo Lenova. 7 tipov na technologický darček, ktorými rozhodne nič nepokazíš
Zdroj: Microsoft
Domov
Zdieľať
Diskusia