Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. novembra 2016, 17:39
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Máte strach z pavúkov, tmy či výšok? Neurológovia objavili možnú liečbu: Peniaze

ZAUJÍMAVOSTI VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Vaše fóbie by mohli natrvalo zmiznúť a ešte môžete aj zbohatnúť.

Pri narazení na túto štúdiu sme zostali na krátku chvíľu celkom milo prekvapený. Po dlhom čase konečne prišiel zaujímavý výskum v oblasti, ktorá je snáď každému dobre známa. Či už je to strach z pavúkov, tmy, nepekne znejúcich prízvukov alebo spánkovej paralýzy, medzinárodný tím výskumníkov a horlivých neurológov údajne pozná riešenie. Ich nedávno publikovaný research v magazíne Nature Human Behaviour tvrdí, že až 8,7% dospelej americkej populácie, teda približne 19 miliónov obyvateľov, trpí výrazným a pretrvávajúcim strachom z rôznych objektov. U ďalších 7,7 milióna obyvateľov sa vyskytuje úzkostná porucha so zvyčajným pôvodom z predošlej traumy. Riešenie je podľa všetkého triviálne.

Máte strach z pavúkov, tmy či výšok? Neurológovia objavili možnú liečbu: Peniaze
Zdroj: mashable.com

Peniaze. Pokiaľ budete vybavený kvalitnou kešovicou, všetky vaše obavy, fóbie, depresie a ďalšie mentálne problémy sa stanú hračkou. Aby sme boli presnejší, týka sa to iba strachu a úzkostných porúch. Do experimentu bolo zapojených 17 duševne zdravých dobrovoľníkov, ktorým zobrazovali opakujúcu sa sériu obrázkov, pričom pri istom druhu obdržali elektrický šok. V mozgu sa tak vybudoval blok, ktorý spôsobil nával strachu aj v prípade, že rana elektrickým prúdom neprišla. U každého testovaného subjektu bol výsledok rovnaký a tak sa prešlo na druhú, mnohými obľúbenejšiu fázu. 

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

Prečítať zdroj strachu v pamäti a následne ho eliminovať alebo aspoň zredukovať na minimum malo však jednu podmienku: Vyhnúť sa podnieteniu strachu. Pri liečení fóbii totiž pacienti zvyknú čeliť svojim problémom v bezpečných podmienkach, aby si uvedomili, že ich nepríjemné pocity sú do istej miery neopodstatnené. "Bolo výzvou znížiť alebo odstrániť strach z pamäte, bez toho, aby sme ho vedome evokovali," tvrdí Ben Seymour, spoluautor a neurológ na Cambridgeskej univerzite. Po dlhých, prebdených nociach prišli neurológovia z Cambridgu so skvelou ideou. Dobrovoľníkom jednoducho začali pri tých istých špecifických obrázkoch dávať peniaze. Nieje známe o akú hodnotu išlo, každopádne, túto procedúru opakovali po dobu 3 dní.

Máte strach z pavúkov, tmy či výšok? Neurológovia objavili možnú liečbu: Peniaze
Zdroj: giphy.com

Za toto obdobie pamäť preprogramovali tak, že pri ďalšom prehliadaní obrázkov miesto príchodu negatívneho šoku mozog nevykazoval žiadny náznak strachu a očakával len to najkrajšie - peniaze. Tie však viac nedostali. Autori uviedli, že ich experiment bol realizovaný v príliš malom merítku a bude potrebný širší výskum (a viac peňazí), aby bolo možné považovať tento postup a jemu podobné za klinicky overený. Ďalším otáznikom je, čo všetko môže mozog považovať za pozitívny akt, ktorým by sa pamäť dala permanentne prestaviť. Napadá vás niečo?

Máte strach z pavúkov, tmy či výšok? Neurológovia objavili možnú liečbu: Peniaze
Zdroj: www.medicalmillionaire.com
Domov
Zdieľať
Diskusia