Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. novembra 2016, 12:48
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Prechádzať sa po chodníku a vyrábať tak elektrickú energiu pre celú ulicu? Mesto Las Vegas spúšťa revolúciu

TECH USA
Uložiť Uložené

Ak chce človek zmeniť svet, predsa len sa to dá.

Spôsobov, ako vyrábať elektrinu, je na svete hneď niekoľko. Či už pomocou morského príboja, veterných, slnečných a vodných elektrární alebo klasických atómoviek. V kurze sú ale momentálne rôznorodé ekologické cesty smerujúce k jej získaniu, a preto sa inžinieri a novátori predbiehajú v nápadoch a ich realizáciách. Avšak niečo neotrepané a veľmi zaujímavé sa podarilo zhotoviť v slávnom americkom meste hazardu Las Vegas, kde majú priam prelomové chodníky. Nevyzerajú ako u nás, že sú vyplnené betónom/asfaltom či poprípade niečím iným a ohradené obrubníkmi, no v danom prípade by sme mohli použiť aj spojenie inteligentný chodník. A to nielen tak pre nič za nič.

Prechádzať sa po chodníku a vyrábať tak elektrickú energiu pre celú ulicu? Mesto Las Vegas spúšťa revolúciu
Zdroj: EnGoPLANET

V spomenutom meste totiž ľudia vďaka svojej obyčajnej chôdzi zásobujú verejné osvetlenie energiou, čím sa vytvára pre životné prostredie neškodný proces. Celý trik spočíva v tom, že ak človek prejde po špeciálne vybudovanom chodníku, svojimi krokmi a vďaka kinetickej, teda pohybovej energii v spolupráci so solárnymi panelmi dokáže rozsvietiť pouličnú lampu. Za všetkým stojí newyorská spoločnosť EnGoPLANET, podľa ktorej svet kvôli verejnému osvetleniu vypúšťa do ovzdušia priveľmi oxidu uhličitého, a preto chceli poukázať, že sa to dá aj takmer 100 % ekologicky bez výrazného vplyvu na okolité životné prostredie a krajinu. Okrem iného by si na podobných miestach ľudia mohli aj nabiť svoje smartfóny či sa pripojiť na internet úplne zadarmo.

 

Ako to pri podobných projektoch býva, po ich "krátkej sláve" sa akoby zľahla zem a už o nich nikdy nič nepočujeme. Verme, že spomenutá novinka dostane väčšieho uznania a o pár rokov budeme vídať podobné mechanizmy aj u nás v Európe. Zatiaľ ide iba o hru času a ochoty ľudí.  

Domov
Zdieľať
Diskusia