Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. novembra 2016, 12:51
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Prečo chutí nápoj lepšie z plechovky než z plastovej fľaše? Recept je rovnaký, no chuť odlišná

ZAUJÍMAVOSTI COCA-COLA PET FĽAŠE
Uložiť Uložené

Cola či pivo z PET fľaše za veľa nestoja...

Určite sa už každý z nás ocitol v situácii, kedy na turistike šplhal na vyčerpávajúci kopec, na ktorého vrchole stojí chata predstavujúca spásu v podobe čapovaného piva či Kofoly. Pani za pultíkom však so širokým úsmevom oznámi, že oni majú len vo fľašiach - v horšom prípade plastových. S povädnutou náladou si teda jednu vezmeš, no je jasné, že zážitok z nej bude na výrazne nižšej úrovni.

A toto sa deje neustále, nápoje z PET fliaš sú často až nechutné, nedopíjajú sa a nebyť dobrej skladnosti či praktického väčšieho balenia, nikto by si ich v živote dobrovoľne nekúpil. Podľa biochemičky menom Sara Risch je to spôsobené tým, že vo vnútri PET fľaše prebiehajú chemické reakcie so samotnou fľašou, čo sa v tanku či v skle nedeje. Ako príklad si dajme obyčajnú colu - plastová fľaša sa skladá z polymérov. Polymér je látka skladajúca sa z množstva tých istých, za sebou sa opakujúcich molekúl. V plastových fľašiach (a aj ich vrchnákoch) sú to najmä polyetyléntereftaláty (odtiaľto skratka PET) a acetaldehydy - tie s nápojom pomaly reagujú a dodávajú mu mierne odlišnú chuť. Aby sme to populisticky upresnili, v podstate to znamená to, že do tvojej coly sa pomaly vmiešavajú častice z fľaše. Druhým (a s pomerne malým vplyvom) dôvodom je oxidácia - cola síce výrazne zosladne až keď ju naleješ do pohára a polhodinu ju necháš odstáť, no tento proces prebieha aj keď je fľaša zavretá. Preto posledné glgy tvojej coly chutia trošku inak - jednoducho viac zoxidovali.

Prečo chutí nápoj lepšie z plechovky než z plastovej fľaše? Recept je rovnaký, no chuť odlišná
Zdroj: publicdomainpictures.net

Presným opakom tohto je sklenené balenie - podľa biochemičky chuť nápoja takmer vôbec neovplyvňuje. Podobne je to aj pri čapovaní. Veľmi dobre sú na tom tiež plechovky - jediná možnosť kontaminácie nápoja je z nálepiek a etikiet na vonkajšom obale, no výrobcovia robia všetko pre to, aby sa nič takéto nedialo. Plechovky však majú napred v inom - na nápoj cez ne totiž nesvieti slnko. Okrem toho, že pri plastových fľašiach pôsobí ako menší katalyzátor, čo znamená, že urýchľuje reakciu (pri zvýšení teploty fľaše o 10 stupňov môže ísť aj o štvornásobok), vyššia teplota tiež podporuje uvoľňovanie aróm a umelých príchutí, ktoré chuť ovplyvnia.

Odporúčané
Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom 26. marca 2024, 15:30

Aj napriek (vďaka chemickým reakciám) inému zloženiu každého z balení sú zdravotné dopady každého z nich rovnaké - neotráviš sa o nič viac než z bežnej coly. Mimochodom, ak chceš po dopití plastovú fľašu ďalej používať, napríklad na vodu, daj si dobrý pozor, aby si ju zvnútra poriadne umyl (to neznamená raz ledabolo prepláchnuť). Po dopití či vyliatí predchádzajúceho nápoja môžu vo fľaši ostať sčasti rozložené či uvoľnené molekuly, ktoré potom pokazia chuť aj obyčajnej vode.

Domov
Zdieľať
Diskusia