Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
17. októbra 2016, 9:21
Čas čítania 0:00
johnnybravo

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Vietname

ZAUJÍMAVOSTI VIETNAM
Uložiť Uložené

Krajina na juhovýchode Ázie toho skrýva mnoho.

Po dlhšej odmlke sme späť s našou sériou túlajúcou sa po svete a odhaľujúcou zaujímavosti jednotlivých krajín. Našou ďalšou obeťou sa stal Vietnam, jedna z najfascinujúcejších krajín juhovýchodnej Ázie, ktorá si v posledných desaťročiach prešla napríklad dlhou krvavou vojnou, ale aj rýchlym ekonomickým rastom a turistickou explóziou.

Manželský certifikát

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Vietname
Zdroj: vietnamitasenmadrid.com

Štatistiky sa rôznia, ale hovoria jasnou rečou. Desiatky percent manželstiev v dnešnej dobe končia rozvodom namiesto toho, aby zaľúbenci zostali svoji až do smrti. Vo Vietname preto už dlho platí pravidlo, že ľudia túžiaci po manželskom zväzku musia okrem klasických záležitostí ako sála, kňaz či kvety navštíviť aj nemocnicu alebo ambulanciu lekára, ktorý je oprávnený vydávať certifikáty o tom, že človek nemá žiadne mentálne problémy a je spôsobilý na manželský zväzok. Certifikát okrem iného potvrdzuje aj to, že človek si je vedomý svojho konania a zodpovedá zaň výlučne on sám, čo v kombinácii s potvrdením o mentálnej spôsobilosti uzavrieť manželstvo napomáha tomu, aby sa ľudia vo Vietname nebrali len tak zo zábavy alebo prirýchlo. Možno by sa niečo podobné uchytilo aj na Slovensku.

Americká či Vietnamská vojna?

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Vietname
Zdroj: Wikimedia Commons

Jeden z najdlhších vojnových konfliktov v novodobých dejinách sveta všetci svorne poznáme pod názvom Vietnamská vojna. Komunistický Severný Vietnam vtedy dlhých 19 rokov vzdoroval útokom Južného Vietnamu a jeho spojencov v podobe Spojených štátov amerických či Austrálie, ale komunisti to nakoniec zvládli a dodnes ich režim vo Vietname kvázi funguje. Vietnamská vojna sa však v samotnom Vietname nikdy nenazývala Vietnamskou. Keďže Američania do konfliktu rýchlo nasadili svoju armádu, vietnamskí obyvatelia tento konflikt začali nazývať Americkou vojnou a keby si sa tak dnes spýtal Vietnamcov, čo si myslia o Americkej vojne, hneď by vedeli, o čom je reč.

Horúce pramene

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Vietname
Zdroj: vietstyleholiday.com

Vietnam je krajinou mnohých prírodných krás a úkazov, veď za všetko snáď hovorí najväčšia jaskyňa na svete, o ktorej sme písali už dávnejšie, ale zaujímavým miestom by mohli byť aj prírodné horúce pramene s názvom Binh Chau, ktoré okrem blahodárnej vody vedia návštevníkom aj spríjemniť relaxačnú chvíľku zábavnou momentkou. Teplota najhorúcejšieho prameňa totiž dosahuje až 82 stupňov Celzia a mnohí ľudia si do nich zoberú aj vajíčka, ktoré sa pri tejto teplote vedia za 10 či 15 minút uvariť. Samozrejme, že o dostupnosť vajíčok sa starajú správcovia prameňov a človek si do nich nemôže zobrať akékoľvek vajce, ktoré nájde niekde u pouličného predavača, takže o nejaké zdravotné komplikácie spojené s touto tradíciou sa netreba obávať.

Jeden z najzachovalejších prístavov v Ázii

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Vietname
Zdroj: vietstyleholiday.com

Množstvo pamiatok patrí do zoznamu chránených miest UNESCO, ale vietnamské prístavné mestečko Hoi An sa môže spomedzi nich pochváliť skutočne bohatou históriou. Jeho umiestnenie na východnom pobreží Vietnamu ho predurčilo k tomu, aby sa z neho stala obchodná križovatka a už v 1. storočí nášho letopočtu to bol najväčší prístav v celej juhovýchodnej Ázii. V priebehu nasledujúcich storočí odtiaľto miestni obchodníci kontrolovali napríklad väčšinu obchodu s koreninami a postupne niekedy v 16. až 17. storočí sem začali prichádzať kolonizátori z európskych krajín ako Portugalsko či Holandsko. Na mieste bola značná aj japonská či čínska prítomnosť, ale vietnamský prístav nakoniec zvládol všetok tlak a do dnešných dní zostáva významným pobrežným miestom, kde prichádzajú obchodné lode z celého sveta.

Zátoka tak krásna, že ju zaradili na zoznam UNESCO

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Vietname
Zdroj: s-media-cache-ak0.pinimg.com

Vietnamská Dračia zátoka patrí medzi najkrajšie miesta na svete. Nejeden turista by bol schopný vydať sa až do tejto juhovýchodnej ázijskej krajiny len kvôli chvíľkovému pohľadu na zátoku tisícok ostrovov. Zátoka okrem iného patrí aj do zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO, ale rovnaká organizácia ju stihla zaradiť aj medzi „Nových 7 prírodných divov sveta“, čo už nepochybne svedčí o tom, že návšteva tohto miesta skutočne stojí za to. Už ani lety do Vietnamu v tomto období nie sú až také drahé, ako niekedy bývali, a preto zober svoju priateľku a strávte budúcu letnú dovolenku v prírodnom zajatí krásy.

Smutný pohľad na pestovanie orieškov kešu 

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Vietname
Zdroj: vergo.org.uk

Oriešky kešu sa v posledných rokoch dostávajú čoraz viac do povedomia ľudí a niektorí z nás by si bez nich nevedeli predstaviť chutnú pochúťku na konci dňa. Realita toho, ako sa tieto chutné oriešky dostanú z miesta svojho rastu až do tvojej dlane, je však oveľa temnejšia, než by si mohol predpokladať. Vietnam patrí spolu s Indiou medzi úplne najväčších exportérov kešu orieškov na svete a pravdou je, že vietnamské kešu sa v médiách často nazývajú aj „krvavé kešu“. Juhovýchodná ázijská krajina si totiž uvedomuje dôležitosť tejto plodiny, a tak zamestnáva ako zberačov napríklad trestancov v pracovných táboroch, ktorí nemajú inú možnosť, ako poslúchnuť príkazy a zbierať kešu často aj bez rukavíc. Kešu rastú v tvrdých obaloch obsahujúcich nebezpečnú tekutinu, ktorá je schopná zanechať na rukách zberačov doživotné jazvy, ale biznis je skrátka biznis.

 Keď sa do mora zhadzovali vrtuľníky za 10 miliónov dolárov

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Vietname
Zdroj: admin.mashable.com

Na vrchole Vietnamskej vojny v roku 1975 sa americká lietadlová loď USS Midway vydávala deň čo deň do akcie a plnila tie najriskantnejšie misie, aby úspešne slúžila ako základňa pre lietadlá či helikoptéry evakuujúce vysokopostavených obyvateľov Južného Vietnamu, ktorý už takmer celý padol do rúk komunistickému Severnému Vietnamu. Inak tomu nebolo ani v apríli 1975, keď sa z vietnamského ostrova pred nepriateľmi rozhodol ujsť aj major Buang-Ly. Naložil do malého dvojmiestneho lietadla Cessna O-1 Bird Dog celú svoju rodinu, čiže seba, manželku a päť detí a keď sa mu podarilo úspešne preletieť cez pozemnú paľbu nepriateľa, vydal sa na šíre more. Nevedel, či sa mu šťastena neobráti chrbtom, ale našťastie narazil na americkú lietadlovú loď Midway. Američania sa s lietadlom nevedeli nijakým spôsobom skontaktovať a na pristávacej dráhe sa nachádzalo príliš veľa vrtuľníkov na to, aby major mohol pristáť. Pôvodne sa mal pokúsiť pristáť na vode, lenže keď Američania spozorovali, že sa v lietadle nachádza celá skupina ľudí, toto riešenie zavrhli a snažili sa vyslať majorovi signál. Po niekoľkých pokusoch ich však kontaktoval samotný major a pri prelete im zhodil papierik s tým, že má palivo asi na hodinu letu a najlepšie by bolo, keby vrtuľníky presunuli na kraj, aby mohol pristáť. Nanešťastie pre niektoré helikoptéry, ak ich stovky mužov na palube nedokázali premiestniť včas, bol vydaný rozkaz zhodiť ich cez palubu aj za cenu straty dôležitých strojov. V mori pritom skončili helikoptéry za asi 10 miliónov dolárov, ale všetko nakoniec dopadlo úspešne a major Buang-Ly s lietadlom na lodi pristál. Zožal obrovské ovácie a keď sa potom aj s rodinou dostali do USA, posádka lode Midway preňho dokonca zorganizovala finančnú zbierku, ktorá mu mala pomôcť v začiatkoch života v Spojených štátoch amerických.

Festival lásky

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Vietname
Zdroj: buffalotrip.com

Vietnamská kultúra obsahuje množstvo špecifík, ktorým by bežný Európan spočiatku asi nerozumel a tradičný festival Khau Vai Love Market do tejto kategórie určite patrí. Ide o akýsi veľtrh, na ktorom sa ľudia stretávajú, aby si našli lásku, spoznali potenciálnych ženíchov a nevesty a prezentovali sa pred svetom v tom, čo najlepšie ovládajú. Samotný koncept trhu lásky vznikol na základe príbehu o romantickom vzťahu dvoch ľudí zo znepriatelených kmeňov. Kvôli vzájomnej rivalite bola láska dvoch zamilovancov prakticky rozbitá, aby sa predišlo krvavému konfliktu medzi kmeňmi, avšak obaja zaľúbenci sa zaprisahali, že každý rok sa stretnú v presný deň, aby sa znovu videli a zaspomínali na svoju lásku na neutrálnom území. Presne takto bol prvýkrát v roku 1919 festival lásky založený a keďže sa do dnešných dní teší obrovskému záujmu nielen domácich, ale aj turistov, vystihni si budúci rok dátum konania Khau Vai Love Market Festival Culture Tourism Week a možno si aj ty nájdeš lásku svojho života.

Svetoznáme priezvisko Nguyen

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Vietname
Zdroj: youtube screenshot

Vietnamská menšina sa v posledných desaťročiach húfne usadzovala napríklad aj v Európe a ak si celú túto dobu neprespal, určite si si všimol, že množstvo vietnamských prisťahovalcov a hrdí priezviskom Nguyen. Označovanie každého Vietnamca menom Nguyen sa prakticky stalo už akýmsi vtipom, ale vieš vôbec, čo za týmto priezviskom stojí? Na začiatok by sme si mohli povedať, že takmer každý Vietnamec má tri mená a zvyčajne sa používajú obrátene v porovnaní s tými európskymi. Zoberme si príklad politika Nguyena Tana Dunga. Jeho priezvisko je Nguyen, jeho stredné meno zase Tan a naše krstné meno zase Dung, pričom vo vietnamských médiách ho bežne označujú menom Dung, aj keď v Európe nie je bežné, že by sa osobnosti v médiách označovali výlučne krstnými menami. Prejdime teda k priezvisku Nguyen. Štatistiky hovoria o tom, že približne 40 percent ľudí vo Vietname má priezvisko Nguyen, čo je takmer 40 miliónov obyvateľov a jeho história je taktiež veľmi pestrá. Predpokladá sa, že priezvisko Nguyen vzišlo z čínskeho priezviska Ruan alebo Yuen v dobách, keď bolo vietnamské územie pod nadvládou Číny a po tom, čo sa moci vo Vietname na začiatku 19. storočia chopila dynastia Nguyen, populácia zažila priezviskovú explóziu. Vládnuca dynastia totiž svoje priezvisko ľuďom dávala napríklad za odmenu a zvláštne nebolo ani to, keď sa ľudia uchýlili k oficiálnej zmene priezviska kvôli tomu, aby sa vyhli prenasledovaniu či zatknutiu. Nguyenovci preto väčšinou ani len nie sú príbuzní, ich známe priezvisko iba postupom času vyplynulo z politickej situácie v ich krajine.

 Mauzóleum po vzore Lenina

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Vietname
Zdroj: atlasobscura

Návšteva Moskvy sa nemôže zaobísť bez toho, aby sa človek nešiel pozrieť na jedného z najväčších boľševických revolucionárov Vladimira Iľjiča Lenina. Jeho telo je zabalzamované a vystavené v mauzóleu na Červenom námestí, ale Lenin nie je jediný otec národa, ktorého si obyvatelia pripomínajú v mauzóleu. Ho Či Min slúžil pred aj cez druhú svetovú vojnu ako predseda vlády a po nej sa stal vietnamským prezidentom, keď slávnostne prečítal Deklaráciu nezávislosti 2. septembra roku 1945 priamo na námestí Ba Dinh v centre Hanoja. Prezidentské kreslo potom zastával až do roku 1969, keď zomrel, a po jeho smrti sa Vietnam rozhodol inšpirovať mauzóleom Lenina a vystaviť svojho otca národa širokej verejnosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia