Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
20. septembra 2016, 20:21
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Rozoberanie záhad: Pôvod a vznik ľudstva ešte stále nie je úplne jasný, a preto sa ho snažia vysvetliť mnohé teórie

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Rozdielne skupiny, rozdielne predstavy a myšlienky. Kde sa skrýva skutočná pravda?

V našom seriáli sa pozeráme výlučne do minulosti a inak tomu nebude ani teraz. Opäť nadviažeme na rozbehnutú sériu týkajúcu sa prevažne starovekej histórie v období prvých civilizácií existujúcich v okolí veľkých riek ako Eufrat, Tigris, Indus, Ganga, Níl a podobne. Napríklad, pomerne nedávno sme si ukázali zaujímavé názory o sumerských bohoch či aztéckom Quetzalcóatlovi. Teraz sa vrhneme ešte ďalej a objasníme si pôvod samotného ľudstva, o ktorom ešte aj v dnešných moderných časoch kolujú rôzne teórie a častokrát aj skutočne odlišné mienky. Predstavíme si evolučné či kreacionistické postoje a nebolo by to rozoberanie záhad, ak by sme k nim neprihodili aj niečo kontroverznejšie.

Rozoberanie záhad: Pôvod a vznik ľudstva ešte stále nie je úplne jasný, a preto sa ho snažia vysvetliť mnohé teórie
Zdroj: isciencemag.co.uk

Začneme starou klasikou, o ktorej sme boli oboznámení ešte na základnej škole. Evolučná teória od britského prírodovedca Charlesa Darwina spôsobila v dobe, kedy žil, nemalý rozruch. Vzdelaný Angličan mal skutočne zaujímavý život plný bádania a do dnešných dní patrí k veľmi významným osobnostiam planéty, nehovoriac o jeho postavení v britskej histórii. Publikoval nesmierne množstvo prác, výskumov, názorov a jeho knihy zaujímajú mnohých budúcich vedcov, výskumníkov, ale aj obyčajných nadšencov. Nám je ale predovšetkým známe jeho dielo s názvom O pôvode druhov (v anglickom znení: On the Origin of Species by Means of Natural Selection) plné zaujímavých myšlienok.

Prvé vety začínal dávať dokopy už v roku 1842 a keď knihu o 17 rokov neskôr vydal verejnosti, nastal rozruch. Výtlačky sa rýchlo rozpredávali, ľudia začali o jeho poznatkoch diskutovať a podobne. Ale ihneď teraz musíme podotknúť, že ak by ste si pozorne prečítali každú jednu stranu, zistili by ste, že pojem "pôvod človeka/ľudstva" nenájdete nikde okrem jednej jedinej krátkej vety. Avšak keď človek číta medzi riadkami, zistí, o čom Darwin písal. Podľa neho teda všetko živé na Zemi vznikalo postupne z najprimitívnejších foriem života až po zložitejšie a náročnejšie. Podobne mal údajne vzniknúť aj sám človek. Mnohým taktiež častokrát napadne spojenie Darwin - opica. Pre rýchle vysvetlenie, Angličan netvrdil, že sme sa vyvinuli čisto a priamo iba z opice, no my a ľudoopy pochádzame z jedného a spoločného predka. Avšak ani evolučná teórie ešte nie je definitívne uznaná za vysvetlenie skutočného pôvodu ľudí a stále obsahuje menšie trhliny.

Rozoberanie záhad: Pôvod a vznik ľudstva ešte stále nie je úplne jasný, a preto sa ho snažia vysvetliť mnohé teórie
Zdroj: en.wikipedia.org-

Podobné tvrdenia však mali v danej dobe obrovského nepriateľa - cirkev. Čím viac sa Darwin zaoberal svojím výskumom, tým menej veril v Boha a kresťanstvo nepovažoval za dôležité. A práve tu nachádzame obrat o 180°, keďže ešte aj v dnešnej modernej dobe sa o slovo hlási kreacionizmus, akýsi odporca darwinizmu. Viera kreacionistov je jednoduchá - podľa nich stojí za vznikom sveta i ľudstva jedna inteligentná nadprirodzená bytosť (čiže niečo ako Boh). Najznámejší je pre nás kresťanský kreacionizmus. Názorové hnutie sa začalo objavovať v 19. storočí a svoju podporu získavalo kade-tade, no hlavne v Spojených štátoch amerických. Komickým faktom môže byť skutočnosť, že existujú aj istí evoluční kreacionisti veriaci Darwinovým poznatkom, no aj tak si myslia, že za všetkým stojí len a len Boh. Sám Angličan toto spojenie prirovnával k niečomu nemožnému. Súčasní vedci ale kreacionizmus považujú iba za pavedu, pretože dané tvrdenia sa nedajú nijako otestovať a neexistujú takmer žiadne dôkazy.

Rozoberanie záhad: Pôvod a vznik ľudstva ešte stále nie je úplne jasný, a preto sa ho snažia vysvetliť mnohé teórie
Zdroj: answersingenesis.org

Ako sa vraví, do tretice všetko dobré, a preto si povieme ešte niečo o tretej teórii, teda, ide skôr o názor. Ak by sme si nejako spojili predchádzajúce tvrdenia a závery dokopy, dalo by sa pouvažovať aj nad myšlienkami ďalšej skupiny ľudí, o ktorých pohľade na vznik človeka ste už určite niečo počuli, respektíve čítali. Čo ak ľudí stvorila mimozemská civilizácia? Skúsme pouvažovať ešte skôr, ako sa začneme uškŕňať. Čo ak niekedy veľmi dávno objavil našu Zem veľmi vyspelý a inteligentný mimozemský druh a ako keby nás sem "vysadil"? Predstavme si, že Bohom sú "oni" a my sme iba ich výsledkom. Ako sa v ďalekej (alebo už blízkej?) budúcnosti zachováme my? Keď osídlime Mars a postupne sa vydáme do ďalších končín vesmíru, kde objavíme potencionálne obývateľné planéty, nelákalo by nás v nich zasiať život, čím by sme sa pasovali do role bohov/Boha? Postupom dlhých rokov by sa nami vysadené živé bytosti vyvíjali a vyvíjali a my by sme ich iba pozorovali z diaľky, z nebies. Našim výtvorom by sme postupne dávali vedomosti, o ktorých by nič netušili a priam by nás uctievali. Nič nemožné.

Rozoberanie záhad: Pôvod a vznik ľudstva ešte stále nie je úplne jasný, a preto sa ho snažia vysvetliť mnohé teórie
Zdroj: amazingwallpaperz.com

Na pochopenie odstavca vyššie by mohlo pomôcť pozretie filmu Prometheus:

Rozoberanie záhad: Pôvod a vznik ľudstva ešte stále nie je úplne jasný, a preto sa ho snažia vysvetliť mnohé teórie
Zdroj: prometheus2-movie.com

Akokoľvek šialene znela úvaha o mimozemšťanoch, najpravdepodobnejším vysvetlením pôvodu a vzniku ľudstva je evolučná teória. Ale stále je potrebných ešte niekoľko desaťročí, aby sme všetko pochopili a jedného dňa mohli zaviesť do učebníc skutočný sled udalostí a nie iba rôzne predpoklady a hypotézy.

Domov
Zdieľať
Diskusia