Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. septembra 2016, 1:36
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Je Mesiac výsledkom kolízie Zeme a obrovského cudzieho telesa? Nové výskumy podporujú známu teóriu

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Menšia aktualita vo vesmírnej oblasti.

Vidíme ho voľným okom, sprevádza ľudstvo už od počiatku a je našim jediným prirodzeným vesmírnym satelitom. Ako už všetci tušíte, reč je o našom Mesiaci nachádzajúcom sa od nás v priemernej  vzdialenosti okolo 384 000 kilometrov.  Pre ľudí mal veľa významov, objavoval sa v legendách a príbehoch a bol prvým mimozemským telesom, kde sa človek prechádzal. Ak niekoho fascinuje vesmír, nie je pre neho náročné ho pozorovať či už pomocou ďalekohľadu alebo teleskopu, a preto sa v ľudských mysliach môžu utvárať desiatky otázok. Jedna z nich by sa mohla týkať aj jeho pôvodu, ktorý predsa len nie je pre vedcov tak veľmi objasnený, že by za isté tvrdenia položili napríklad vlastný život. 

Zopár rokov dozadu sme vám priniesli článok plný pohľadov na jeho vznik, kde ste si mohli prečítať veľa informácií o rôznych teóriách, ako napríklad o zachytení, odtrhnutí, spoločnom vzniku, impakte a tiež aj o menej pravdepodobnej georeaktorovej explózii či mimozemskej lodi. Ako nás učili na školách, najprijateľnejším tvrdením je aj naďalej teória impaktu hovoriaca o dávnovekej zrážke našej matky Zeme s neznámym, ale veľkým telesom z vesmíru. Tvrdeniu nahráva aj fakt, že keď astronauti z misie Apollo doniesli do pozemských laboratórií vzorky z mesačného povrchu, tak po analýze sa došlo k záverom, že majú veľmi podobné zloženie ako zemský plášť (ale nie rovnaké).

Je Mesiac výsledkom kolízie Zeme a obrovského cudzieho telesa? Nové výskumy podporujú známu teóriu
Zdroj: Kun Wang

Takže podľa nich (a zároveň aj najnovšej dostupnej štúdie) je Mesiac výsledkom zrážky cudzieho objektu (protoplanéty) so Zemou, čoho následkom bolo vymrštenie obrovského množstva materiálu do obežnej dráhy Zeme, z ktorého sa v priebehu dlhočizných rokov sformoval náš jediný prirodzený satelit. Samotný náraz mal dokonca otočiť rotáciu Zeme a dopomôcť vzniku života na jej povrchu. Avšak uvidíme časom, aký vplyv budú mať nové metódy skúmania hornín na výskum a že či bolo všetko naozaj tak, ako bolo vyššie napísané, pretože stále je k dispozícií veľa nezodpovedaných otázok. Prípadu by mohli dopomôcť aj budúce cesty späť na jeho povrch, vďaka čomu by mali vedci a výskumníci opäť ďalšie desiatky materiálov na skúmanie.

Je Mesiac výsledkom kolízie Zeme a obrovského cudzieho telesa? Nové výskumy podporujú známu teóriu
Zdroj: refresher.sk/tajoslav

Isté však je, že Mesiac sa od nás neustále vzďaľuje a jedného dňa o neho pravdepodobne definitívne prídeme, ale to je ešte veľmi ďaleká budúcnosť.

Domov
Zdieľať
Diskusia