Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. augusta 2016, 14:32
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Zabila troch mužov a 106 rokov zostala zabudnutá hlboko pod hladinou Horného jazera. Lokomotíva sa však už na pobrežie nikdy nedostane

ZAUJÍMAVOSTI KANADA
Uložiť Uložené

Kanadská časť Horného jazera skrývala lokomotívu celé storočie.

Najväčšie sladkovodné jazero na svete sa nachádza v Severnej Amerike na hraniciach Spojených štátov amerických a Kanady a jeho názov znie Horné jazero. Z hodín geografie si možno pamätáš zopár základných faktov o tom, že patrí do sústavy Veľkých kanadských jazier, ale geografické poznatky nás tentoraz nebudú zaujímať, pretože v Hornom jazere sa po viac ako 100 rokoch našla už dávno zabudnutá lokomotíva.

Zabila troch mužov a 106 rokov zostala zabudnutá hlboko pod hladinou Horného jazera. Lokomotíva sa však už na pobrežie nikdy nedostane
Zdroj: Tom Crossmon

Neďaleko kanadského mesta Marathon sa tak pod hladinou jazera celých 106 rokov ukrývala lokomotíva Canadian Pacific Railway Locomotive s číslom 694. Jej osud bol spečatený 19. júna roku 1910, keď na svojej ceste po koľajniciach popri Hornom jazere natrafila na popadané kamene a keďže už nebolo možné dostatočne rýchlo zabrzdiť, lokomotíva do skál narazila, vykoľajila sa a dopadla až na hladinu jazera, kde sa potopila na úplné dno. Pri nehode zomreli traja ľudia. Dvaja z nich pravdepodobne zostali zakliesnení v lokomotíve a utopili sa a tretí muž zomrel po tom, čo sa pokúsil z vlaku vyskočiť ešte pred nárazom a následný pád sa mu stal osudným. Niekoľko vagónov sa pritom potápačom podarilo nájsť už pred dvomi rokmi v lete, lenže dobrodruh Tom Crossmon nemohol na vlakovú nehodu zabudnúť, pretože nikto nenarazil na samotnú lokomotívu. Objav teda nielenže rozvíril vody jazera, ale aj miestnej komunity, ktorá si môže byť konečne istá, že lokomotíva len tak nezmizla vo vetre, avšak vlak sa už nikdy z jazera nedostane. Po toľkých rokoch pod hladinou je totiž príliš zhrdzavený a krehký na to, aby sa ho ťažké mechanizmy pokúsili dostať na povrch.

Domov
Zdieľať
Diskusia