Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. augusta 2016 o 12:19
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Olympijský bazén sa za jedinú noc zmenil na takmer zelené močarisko. Čo bolo príčinou?

ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Z modrej na zelenú raketovým tempom.

Pokiaľ sledujete dianie na tohtoročných letných olympijských hrách v Riu a zaujímate sa predovšetkým o skoky do vody, možno ste postrehli, že vás televízor zobrazuje farby tak trochu inak ako by mal. Miesto kryštálovo-čistej modrej sa totiž voda jedného z bazénov zmenila na zakalenú zelenú. Podľa všetkého športovcom síce nehrozí žiadne nebezpečie, ako je však možné, že sa jeden zo súťažných bazénov zmení v takmer zakalené močarisko?

Podľa všetkého sú dve možné príčiny vzniku zelenej farby. Prvou je vodný kvet, teda zelené riasy a ďalšou oxidácia medi. V publikácii zvanej "príručka bazénovej chémie" sa udáva, že v prípade oxidácie medi by sa mal zmeniť výhradne farebný odtieň na zelenú, avšak čistota bazéna zostane zachovaná. Naopak, vodný kvet spôsobí okrem iného zakalenie a práve skokani zdôrazňovali, že svojich partnerov vidia vo vode skutočne matne.

Rozšíreniu prírody v bazéne však vôbec nie je obtiažne predísť. Realizáciou takzvaného chlórového šoku počas noci, kedy sa v bazéne nikto nenachádza, sa dá úspešne vyhubiť akýkoľvek zárodok riasy. Oficiálne stanovisko vysvetľujúce príčinu však zatiaľ zverejnené nebolo. 

Domov
Zdieľať
Diskusia