Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
26. júla 2016, 21:29
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Ohňostroje alebo toaletný papier: Čínske vynálezy, bez ktorých si dnes nedokážeme predstaviť život

ZAUJÍMAVOSTI ČÍNA
Uložiť Uložené

Vynálezy starovekej Číny sú dnes viac než populárne.

V staroveku bola Čína jednou z najvyspelejších civilizácií a bez mnohých vynálezov miestnych obyvateľov by sme si dnešný život ani nedokázali predstaviť. K dávnym časom Číny totiž patria vynálezy ako papier, pušný prach a množstvo matematických postupov či výrobných technológií. Veď, presvedč sa sám!

Hodváb

Ohňostroje alebo toaletný papier: Čínske vynálezy, bez ktorých si dnes nedokážeme predstaviť život
Zdroj: silk.sk

Množstvo ľudí má hodváb vo veľkej obľube, no pôvod tejto jemnej látky je len málo známy. Hodváb je vyrábaný množstvom rôznych húseníc, predovšetkým však priadkou morušovou - hodvábnikom. Tá žije len tri dni, kým sa z nej stane motýľ, no počas svojej krátkej existencie stihne zniesť vyše tristo vajíčok. Asi po desiatich mesiacoch sa z nich vyliahnu malé húsenice, ktoré sa pri zakuklení obalia hodvábom, ten potom človek zbiera. Z jednej kukly sa dá získať až štyri kilometre hodvábu, no množstvo z neho je nekvalitné. Pravý hodváb je veľmi drahý, na jeden kilogram treba pozbierať až 30 000 kukiel.

Ohňostroje

Ohňostroje alebo toaletný papier: Čínske vynálezy, bez ktorých si dnes nedokážeme predstaviť život
Zdroj: blog.cz

Legenda hovorí, že pred viac ako 2000 rokmi v Číne jeden kuchár z nejakého dôvodu zmiešal síru, drevené uhlie a pušný prach, teda veci potrebné na primitívny ohňostroj. Zmes vraj potom napchal do bambusovej trubičky a zapálil. Ak sa práve zamýšľaš nad tým, prečo by toto niekto robil, zrejme podobný názor mali aj obyvatelia dediny, kde býval spomínaný kuchár. Všetci sa totiž poriadne vydesili, no po chvíľke uvažovania vyhlásili, že keď toto dokázalo vystrašiť ľudí, zvieratá a všetko naokolo, mohlo by ich to zbaviť aj zlých síl, v ktoré verili. Tie vraj totiž požierali ľudí aj úrodu. Odvtedy vždy počas osláv lunárneho nového roku hádzali Číňania do ohňa vybuchujúce bambusové palice a dokonca sa im to tak veľmi páčilo, že podobný rituál začali praktizovať napríklad pri narodení dieťaťa alebo pohreboch.

Kompas

Ohňostroje alebo toaletný papier: Čínske vynálezy, bez ktorých si dnes nedokážeme predstaviť život
Zdroj: geocaching.com

Kompas je bez debaty jedným z najstarších navigačných prístrojov. Už v prvom storočí pred naším letopočtom si starí Číňania všimli vlastnosti magnetovca - minerálu, ktorý sa rá natáča k magnetickým pólom. Netrvalo dlho a svetlo sveta uzrel prvý kompas - išlo o lyžicu, ktorá držala magnetovec a celé to bolo pripevnené k drevenej doske s vyznačenými stupňami, svetovými stranami atď. a dokonca to aj fungovalo. Z nejakého dôvodu bol pri orientačných dôvodoch braný seriózne až o tisíc rokov neskôr, kde pôvodné zariadenie predčili modernejšie verzie.

Papier

Ohňostroje alebo toaletný papier: Čínske vynálezy, bez ktorých si dnes nedokážeme predstaviť život
Zdroj: 6iee.com

Prvý papier pochádza pravdepodobne z roku 105 a vyrobil ho čínsky úradník Cchaj Luna. Dovtedy boli ľudia nútení písať na hlinu, kamene, drevo, listy rastlín alebo aj na spomínaný hodváb. Výroba prvého papiera prebiehala tak, že úradník rozvaril triesky bambusovej kôry spolu s vodou a látkou. Do zmesi vložil bambusový rošt, na ktorom sa po vytiahnutí nachádzala biela vrstva. Nechal to celé vysušiť na slnku a primitívny papier bol na svete. Podobným štýlom prišiel na svet aj toaletný či dokonca pijavý papier. Mimochodom, papier nebol v Číne populárny len na písanie, používal sa aj napríklad na výrobu dáždnikov alebo výplní do okien.

Porcelán 

Ohňostroje alebo toaletný papier: Čínske vynálezy, bez ktorých si dnes nedokážeme predstaviť život
Zdroj: e15.cz

Tajomstvo aj tohto výrobku opäť pochádza z Číny, tentokrát však siaha až do roku 700 p.n.l. Dnešný porcelán, ktorý máme možnosť vídať je, pokiaľ teda nie je zafarbený, biely, no v dobách starovekej Číny tomu tak ešte nebolo. Vtedy totiž používali ešte takzvaný protoporcelán - akúsi zažltnutú betaverziu, ktorá rozhodne nebola tak vzhľadná ako dnešné biele riady. Porcelán sa ťaží z kaolínu, názov je podľa hory Gao-ling, kde sa porcelán v Číne ťažil. Samozrejme, takú prudkú vychytávku ako na tú dobu honosný riad nemohol vlastniť len hocikto, jeho majiteľom mohol byť len aktuálny cisár a jeho dvor.

Pušný prach

Ohňostroje alebo toaletný papier: Čínske vynálezy, bez ktorých si dnes nedokážeme predstaviť život
Zdroj: fundable.com

Obyčajný čierny pušný prach je prvou objavenou výbušninou na svete. Vynájdený bol až okolo ôsmeho storočia, ako inak, v Číne. Najprv bol využívaný na zmajestátnenie už spomínaných ohňostrojov, vo vojenstve bol používaný omnoho neskôr a na začiatku to boli aj tak iba bambusové pušky. Okrem vystreľovania bol aj časťou zmesi, ktorá lietala z katapultov. Zvyšné zložky boli napríklad petrolej, vápno alebo síra a celé to tvorilo zápalné, praskavé a jedovaté strely. Pôvodná receptúra na pušný prach sa skladá zo síry, dreveného uhlia a dusičnanu draselného (KNO3).

Odporúčané
PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie 5. marca 2024, 16:00

Či už teda využívaš spomínané čínske vynálezy alebo nie, z ich produktami sa nepochybne stretávaš každý deň. Vedel si, že vymysleli napríklad záporné čísla alebo aj taký čaj? Ak nie, tak si zasa o niečo múdrejší a aj napriek teraz veľmi nelichotivej povesti o čínskych výrobkoch jej pôvodným obyvateľom za mnohé vďačíme.

Domov
Zdieľať
Diskusia