Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. mája 2016, 1:02
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

12-lôžkové izby a špinavé sprchy. Ubytovne ľudí, ktorí pracovali na výrobe iPhonu, nie sú žiadny luxusný hotel

TECH APPLE ČÍNA IPHONE VIDEO
Uložiť Uložené

Nehostinné podmienky a 300 eur mesačne.

Kvalita produktov s logom nahryznutého jabĺčka nie je žiadnou náhodou, ale strategickou vlastnosťou spoločnosti Apple, ktorou chce zabezpečiť zákazníkom iba tie najlepšie skúsenosti. Avšak na to, aby dokázali túto kvalitu aj naozaj zabezpečiť, musia vytvoriť pracovné prostredia s dostatočnou disciplínou a takým poriadkom, aby celý výrobný proces prebiehal maximálne hladko. O tom nás presvedčili nedávne fotografie z útrob jednej z ázijských fabrík na montáž a kompletizáciu iPhonov, kde boli zamestnanci povinní skenovať každé ráno svoju tvár, aby prítomné hi-tech systémy overili ich identitu. A dnes tu máme ďalšiu lahôdku - vďaka webu dailymail.co.uk sme nadobudli exkluzívny pohľad do ubytovní pre pracovníkov, ktorí mali na starosti výrobu poslednej generácie populárneho iOS smartfónu.

V ubytovacích priestoroch fabriky taiwanského giganta Pegatron neďaleko Šangaju vraj žilo na vrchole produkcie iPhone 6s okolo 6-tisíc ľudí, v jednej izbe však mohli na starých a tvrdých dvojposchodových posteliach spať až dvanásti. Vedenie Pegatronu ale trvalo na tom, že spávali najviac po ôsmych. Hromadné sprchy v špinavých priestoroch boli na dennom poriadku a ich plat, hoci pracovali dvanástky šesťkrát do týždňa, nedosahoval ani 320 eur, pričom z toho okolo 20 eur platili za mesiac ubytovne s podmienkami, v ktorých by chcel žiť asi málokto. Dnes sú už jej priestory prázdne, pred zhruba ôsmymi týždňami bolo tisícke zamestnancov povedané, aby už do práce nechodili, a ostatných presunuli do ubytovacích priestorov hlavnej fabriky.

Domov
Zdieľať
Diskusia