Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. mája 2016, 14:46
Čas čítania 0:00
Jakub Hvozdovič

Z najsledovanejšieho TV seriálu v USA o súdnom procese O. J. Simpsona sa vykľulo príjemné prekvapenie

FILMY A SERIÁLY AMERICAN CRIME STORY
Uložiť Uložené

American Crime Story je príjemným nahliadnutím za oponu najmedializovanejšieho prípadu v dejinách USA.

Dúfame, že náš tip na seriál oslovil viacero z vás, keďže o pár týždňov na to sme sa dozvedeli, že American Crime Story: The People v. O. J. Simpson sa zaradil medzi najpopulárnejšie a najsledovanejšie televízne show v USA. V celkovom meradle za rok 2016 ho predbehlo iba The Walking Dead, no prvú priečku si zabezpečil v rámci kategórie nového/štartovacieho seriálu. Čudujete sa, ako sa mohol tak neskutočne uchytiť jednoduchý seriál z právnického prostredia o dvojitej vražde? Jeden z dôvodov je ten, že súdny prípad s O. J. Simpsonom nebol obyčajný. Bol to snáď najmedializovanejší prípad v dejinách Spojených štátov, o ktorom počuli všetci od tých najmenších až po najstarších. Neveríte? No niečo musí byť naozaj pevne zakorenené v pop kultúre, aby si to zaslúžilo referenciu v novom marvelovskom blockbusteri Civil War, však? Druhým dôvodom je, že nejde o typickú televíznu jednohubku. ACS totiž stavia na veľmi pevných základoch a drží si vysokú úroveň kvality naprieč celou sériou. Stačí to však na astronomické hodnotenia portálov spoza veľkej mláky? 

Z najsledovanejšieho TV seriálu v USA o súdnom procese O. J. Simpsona sa vykľulo príjemné prekvapenie
Zdroj: FX Networks

Prečo je vlastne teda taký obrovský záujem o toho O. J.-a? Aby sme vám to v skratke vysvetlili, musíte vedieť, že Orenthal James „the Juice" Simpson bol už pred svojou tridsiatkou uznávaným hráčom amerického futbalu a čoskoro sa vypracoval až na superhviezdu, ktorá má svoje miesto v sieni slávy. Po ukončení kariéry zasadol na komentátorsku stoličku a ako to už u celebrít býva zvykom, zamieril aj do vôd Hollywoodu a zahral si v známych filmoch, ako napríklad Horúca Strela 1, 2 a 3. Potom však prišiel neočakávaný sled udalostí, ktorý všetko otočil hore nohami. 1. júna roku 1994 bolo totiž nájdené dobodané telo jeho bývalej manželky a jej priateľa v lokalite, zopár minút vzdialenej od vily samotného Simpsona, a ten sa stal hlavným podozrivým. Celá krajina automaticky namierila pozornosť na tento prípad. Veď Juice bol predsa miláčik všetkých, on nemôže byť vrah! Zdá sa vám to prehnané? Nuž, to povedzte ľudom, ktorí O. J.-a zbožňovali. Iba jeho kontroverzná automobilová naháňačka totiž prerušila televízne vysielanie play-off NBA a pritiahla k obrazovkám viac ako 90 miliónov divákov.

Na to nadväzuje aj show natočená podľa knihy Jeffreyho Tobina (The Run of His Life). Nebuďte však na omyle. Toto nie je biografický seriál zobrazujúci útrapy padlej hviezdy. Tu sa vrháme priamo do súdnej siene a sledujeme právnické ťahy na jednej či druhej strane. Tvorcovia sa nám nesnažia ukazovať to, čo sa odohráva v hlave bývalého futbalistu a herca, ale to, čo nenechávalo spať právnikov počas celého procesu, aké tromfy plánovali vyťahovať z rukáva, čo ich zaskočilo a v neposlednom rade aj ich osobný život. 

Z najsledovanejšieho TV seriálu v USA o súdnom procese O. J. Simpsona sa vykľulo príjemné prekvapenie
Zdroj: Michael Becker/FX

Prvé dve časti síce môžu vyzerať tak, že dostaneme temne ladenú detektívku, no tento žánrový opar neskôr úplne pominie. Hneď na začiatok sme teda dostali príjemné spestrenie, no ako minúty plynú, prenášame sa do súdnych priestorov a zoznamujeme sa s najvýraznejšími hráčmi, ktorí nás budú sprevádzať touto sériou. V tíme obhajcov uvidíme Davida Schwimmera ako Roberta Kardashiana, Johna Travoltu ako Roberta Shapira, Courtney B. Vancea ako Johnnieho Cochrana či Nathana Lanea ako F. Lee Baileyho. Na druhej strane stojí Sterling K. Brown ako Christopher Darden a Sarah Paulson ako Marcia Clark. Juicea si zahral Cuba Gooding Junior. Ako to teda dopadlo s takýmto hereckým ansámblom? Celkovo viac ako dobre. Cuba toho síce veľa nenahral, no svoju úlohu záhadného a zmätene pôsobiaceho podozrivého zvládol solídne.

Na kom teda stál seriál? Dovolím si povedať, že na dvojke Paulsonová a Brown. Ich spoločné scény sú rázne, no zároveň jemné a osobné. Je medzi nimi zvláštna iskra a z oboch sála aj v tých najskľúčenejších momentoch ozajstná a silná charizma. Rovnako je to aj u Courtneyho Vancea, ktorý pri každom pokuse doslova ukradol scénu a z rúk sme mu žrali aj tie najväčšie právnické žvásty na obranu svojho klienta. Príjemne prekvapil tiež emotívny a oduševnený David Schwimmer, ktorý bol po seriáli Priatelia prakticky neviditeľný. Po zhliadnutí vystúpení pána Kardashiana musím uznať, že David ukázal svoj herecký talent a aj keď sa stal terčom internetových vtipov, bol ďalším príjemným závanom na scéne. Kto však príjemný nebol, je jednoznačne John Travolta. Ten aj napriek podobnosti s reálnym právnikom pôsobil skrz celú série hrozne umelo a jeho výkon bol v istých momentoch až nepríjemne trápny, za čo mohla aj nešťastná súhra dialógov s občasným ťažkým závanom televíznej produkcie.

Pýtate sa, či je cítiť tú typickú televíznu réžiu? Musím povedať, že ani nie. Sú síce momenty v ktorých konštrukcia scény, kamera, narácia či prednesený scenár pôsobí ako telenovela z TV Doma, avšak tieto momenty sú naozaj raritou (popravde, v hlave mi utkvela jediná scéna z konca 6. epizódy pri rýchlych prestrihoch a priblíženia inak statickej kamery na docielenie akéhosi dramatického efektu. To ma naozaj pobavilo).

Z najsledovanejšieho TV seriálu v USA o súdnom procese O. J. Simpsona sa vykľulo príjemné prekvapenie
Zdroj: FX Networks

Scenár je ďalšou zaujímavou kategóriou. Ako celok šľape naozaj slušne, no pokiaľ sa naozaj pozastavíme nad tým, čo vidíme, nájdeme hneď zopár nezrovnalostí či vecí, ktoré bežnému divákovi prekážajú. Čím viac sa približujeme ku koncu série, tým viac vidíme udalosti bez akéhokoľvek zázemia. Sú naznačené v prvých epizódach a potom sa vrátia ako blesk z jasného neba, aby dôležito zasiahli do deja (napríklad sudcova manželka). Je síce fajn, že sa tvorcovia držia skutočností a veci prikresľujú iba v ojedinelých prípadoch, no zopár udalostí tu jednoducho pôsobí ako päsť na oko a aj keď sa v reálnom prípade odohrali tak, ako sa odohrali, mohla im byť venovaná dlhšia výstavba či následný dopad na dej (napríklad Johnnieho nevera či zainteresovanosť Nation of Islam).

Ak si to však zrátame všetko dohromady, funguje to naozaj dobre. Stopáž je klasicky nastavená na cca 50 minút a tie ubiehajú naozaj svižne. Aj nezainteresovaný človek sa dokáže zžiť s postavami a prežiť tento proces aspoň sčasti tak, ako obyvateľstvo USA v 90. rokoch. Bohužiaľ, aj tak mám pocit, že sa tvorcovia neodosobnili (a najmä v druhej polovici nechceli odosobniť) od slabších momentov apelujúcich na emočnú stránku celej kauzy. Aj to však nedokázalo nejak negatívne ovplyvniť môj zážitok z tejto desaťdielnej série. Moju pozornosť si šikovne získal, no nedokážem mu udeliť hodnotenie podobné zahraničným portálom, keďže sa tam stále nachádzalo priveľa zádrhelov. Pre mňa však zaslúžených a nadpriemerných 7/10.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia