Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. mája 2016, 16:55
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Daniel Day-Lewis je nenahraditeľný herecký génius, ktorý do svojich postáv vkladá úplne všetko

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Vskutku neskutočný herec s odhodlaním zdokonalovať sa, ktoré je dnes u hercov už zriedkavé. Dnes vám ukážeme do akých extrémov bol ochotný ísť počas príprav pre jeho úlohy a ako sa tieto obete premenili na mnohé ocenenia.

Herec Daniel Day-Lewis je známy najmä svojou precíznou prípravou pre svoje úlohy a niekedy nevysvetliteľnými životnými voľbami. Dnes je uznávaným hercom vďaka výkonom, ktoré podal vo filmoch ako There Will Be Blood Lincoln, no dnes vyzdvihneme aj jeho filmy, ktoré nie sú až tak komerčne známe, no napriek tomu určite stoja za pozretie.

Celým menom Sir Daniel Michael Black Day-Lewis sa narodil pred 59 rokmi v Londýne. Kreativita ho obklopovala počas celého detstva, keďže bol druhým dieťaťom uznavaného básnika Cecila Day-Lewisa a herečky Jill Balcon. Ako tínedžer si Day-Lewis prešiel ťažkou pubertou, ktorej vyvrcholením bolo to, že ho rodičia poslali študovať na súkromnú školu v Kente. Ani tu však nijako veľmi v štúdiu nevynikal, avšak začal sa prejavovať jeho talent a nehanbil sa ukázať, ako veľmi inklinoval k herectvu. Avšak, v tomto období ho fascinovala aj práca s drevom a rybárčenie, a tak prvé vážne rozhodnutia padli až po jeho prvej menšej role vo filme Sunday Bloody Sunday. S nepriestrelným sebavedomím podal jedinú prihlášku na Bristol Old Vic Theatre School, kde ho neskôr prijali a viedlo to aj k neskoršej spolupráci s touto spoločnosťou. Jeho prvé dospelé úlohy prišli začiatkom 80. rokov. Ako juhoafrický pouličný bitkár sa predstavil v biografickej dráme Gandhi s Benom Kingsleym. Na veľký filmový prelom si však ešte musel zopár rokov počkať.

Daniel Day-Lewis je nenahraditeľný herecký génius, ktorý do svojich postáv vkladá úplne všetko
Zdroj: Col.

Daniel Day-Lewis vo filme Gandhi (1982)

Ako to bolo u mnohých anglických hercov, aj u Daniel Day-Lewisa sa za prevratný bod považuje jeho divadelné pôsobenie s Royal Shakespeare Company, vďaka ktorej stvárnil Rómea v hre Romeo and Juliet a nechýbal ani v A Midsummer Night's Dream. S úspechom prišla aj vedľajšia úloha v The Bounty, no anglické publikum zoznámil so svojím všestranným nadaním až v dráme My Beautiful Laundrette. Herec tu poukazuje na útrapy homosexuálneho muža počas nekompromisnej vlády Železnej lady. Medzinárodné uznanie prišlo so snímkami A Room with a View a The Unbearable Lightness of Being. Ak ste mali doteraz pocit, že herec sa nijak zvláštne na tieto úlohy nepripravoval, tak nám dovoľte vás vyviesť z omylu. Pre úlohu v druhom zo spomínaných filmov sa herec naučil plynule po česky. Takto dokázal lepšie stvárniť chirurga, ktorý má problémy s monogamným spôsobom života.

Daniel Day-Lewis je nenahraditeľný herecký génius, ktorý do svojich postáv vkladá úplne všetko
Zdroj: OrionC

Daniel Day-Lewis vo filme My Beautiful Laundrette (1985)

Už teraz začinalo byť zrejmé, že Day-Lewis sa vybral po šlapajách velikánov ako Marlon Brando či Dustin Hoffman, ktorí uznávali tzv. “method acting”. Tento spôsob hrania pozostáva z hercovho emociálneho spojenia s jeho rolou, a teda doslovného sa ponorenia do postavy na čas potrebný na natáčanie filmu. Daniel-ove poňatie je často až extrémne a pre svoju úlohu ochrnutého umelca Christyho Browna v dráme My Left Foot začal pravidelne navštevovať kliniku v Dubline, ktorá sa špecializovala na pomoc takýmto ľuďom. Počas celého natáčania fungoval na vozíčku, čo samozrejme zťažovalo prácu asistentov, ale vraj to hercovi dopomohlo k lepšiemu porozumeniu života s handicapom a aké každodenné ťažkosti to obnáša. Za svoju oddanosť bol ocenený Oscarom v roku 1990. Súčasne sa vrátil na divadelné dosky v hre Hamlet, kde počas jedného predstavenia skolaboval, lebo uvidel ducha svojho vlastného otca. Tento incident samozrejme pritiahol k jeho menu ešte viac pozornosti a odvtedy sa herec odmieta objaviť v hocijakej hre.

Daniel Day-Lewis je nenahraditeľný herecký génius, ktorý do svojich postáv vkladá úplne všetko
Zdroj: Mira.

Daniel Day-Lewis vo filme My Left Foot (1989)

V 90. rokoch Hollywood dychtivo čakal na jeho návrat a na strieborné plátno sa Daniel vrátil s úspešnými projektmi ako Last of the Mohicans, Eversmile, New Jersey, The Age of Innocence a The Crucible. Počas posledného z týchto filmov sa stretol so svojou terajšou manželkou Rebeccou Miller. Jedna z jeho bývalých priateliek sa vtedy vyjardila, že si ju herec zobral za chrbtom a bez jej vedomia a o svadbe sa dozvedela od ich spoločných kamarátov. Svoje neuveriteľné odhodlanie byť dobrým hercom zas a znova ukázal počas produkcie historickej drámy In the Name of the Father, kde stvárnil neprávom odsúdeného muža. Schudol niekoľko kíl, trávil väčšinu času uzavretý v malej cele a požadoval, aby na neho členovia štábu pokrikovali nadávky a oblievali ho studenou vodou. V podstate bežné veci, akými si prejde každý herec počas svojej kariéry. Ďalšou zaujímavou rolou v hercovej kariérere je tá z filmu The Boxer. Day-Lewis tu stvárnil boxera, a aby sa dostal do formy, trénoval dvakrát denne, sedem dní v týždni počas doby troch rokov s bývalým majstrom sveta Barrym McGuiganom. Po takejto namáhavej príprave si herec doprial 5-ročnú dovolenku, počas ktorej sa stal učňom obuvníka Stefana Bemera v Taliansku.

Daniel Day-Lewis je nenahraditeľný herecký génius, ktorý do svojich postáv vkladá úplne všetko
Zdroj: Uni.

Daniel Day-Lewis & Pete Poslethwaite vo filme In the Name of the Father (1993)

Na plátno ho dostal až Martin Scorsese, a to s oslavovanou snímkou Gangs of New York v roku 2002. Ako hlavný antagonista William “Bill the Butcher” Cutting tancuje herecké tango spolu s Leonardom DiCapriom naozaj krásne. Počas filmu si môžete všimnúť jeho newyorkský prízvuk a len tak pre zaujímavosť, počas natáčania herec prekonal ťažký zápaľ pľúc, pričom aj po diagnóze odmietal teplejšie oblečenie, pretože to nebolo v súlade s obdobím, v ktorom sa film odohrával. Spolu s manželkou Rebecoou, talentovanou režisérkou, pracoval na projekte The Ballad of Jack and Rose, kde sa vyrovnáva s výčitkami na smrteľnej posteli.

Daniel Day-Lewis je nenahraditeľný herecký génius, ktorý do svojich postáv vkladá úplne všetko
Zdroj: Mira.

Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis & iní vo filme Gangs of New York (2002)

 

Príbeh o rodine, nenávisti, rope a šialenstve alebo dnes už známy ako film Daniela Day-Lewisa. Reč je o There Will Be Blood, kde tento herecký génius exceloval v úlohe ropného magnáta Daniela Plainviewa. Ten vlastnoručne vybudoval impérium. Herec bol ocenený neuveriteľných 23-krát a do zbierky sa mu pridala ešte jedna zlatá soška. Intenzívnosť, s akou stvárnil túto postavu dokonca donútila odstúpiť herca Kel O'Neila z tohto projektu, aby ho nahradil Paul Dano. Po tomto úspechu nasledoval muzikál Nine a jeho výkon sa nestretol s ničím iným ako s pozitívnými ohlasmi.

Daniel Day-Lewis je nenahraditeľný herecký génius, ktorý do svojich postáv vkladá úplne všetko
Zdroj: ParV

Dillon Freasier & Daniel Day-Lewis vo filme There Will Be Blood (2007) 

Herec je napríklad známy aj tým, že ponuky na prácu odmieta, či ide o svetoznámeho režiséra alebo talentovaného nováčika. To bol prípad pre Lord of the Rings a inak to nebolo ani so Spielbergovým Lincoln-om, ktorého nápad obsadiť ho do snímky ako Abrahama Lincolna označil za absurdný. Vytrvalý režisér si však počkal celých 10 rokov a túto úlohu mu znova ponúkol v roku 2010. Day-Lewis sa na túto úlohu pripravoval rok, počas ktorého prečítal veľké množstvo kníh o tejto významnej americkej osobnosti a počas natáčania, ako inak, požadoval, aby ho všetci oslovovali “pán prezident”. Herec zjavne vie čo robí a dnes sa môže tešiť, že bol už trikrát ocenený Akadémiou.

Daniel Day-Lewis ako Abraham Lincoln vo filme Lincoln (2012)

Na margo jeho súkromného života, v roku 2014 bol formálne pasovaný princom Williamom na rytiera za svoje divadelné a filmové zásluhy. Aj napriek tomu, že si prísne stráži svoje súkromie, je dnes známe, že mal dlhoročný vzťah s francúzskou herečkou Isabelle Adjani, s ktorou má syna Gabriel-Kane Day-Lewisa. Z manželstva so spomínanou režisérkou Rebeccoi Miller má ďalších dvoch synov, Ronana Cal a Cashela Blaka Day-Lewisa. A ako sa herec vyjadril k svojmu štýlu hrania? 

"Som bojovník, pokiaľ ide o moje úlohy."

Domov
Zdieľať
Diskusia