Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. apríla 2016, 15:41
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Hľadanie mimozemského života začína vo veľkom. Vedci si berú do hľadáčika 20 000 červených trpaslíkov

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Podarí sa nám niečo nájsť?

Pri fakte, koľko miliárd všemožných telies podobných našej planéte sa nachádza vo vesmíre, by bolo tak trochu sebecké si myslieť, že v celom vesmíre sa dokázal zrodiť život iba a len na Zemi. Každopádne, doposiaľ sme sa k žiadnemu nedopátrali, a preto by bolo toto zistenie prinajmenšom obrovskou novinkou, ktorá by rezonovala v našich ušiach ešte veľmi dlhú dobu. Doteraz sa počúvanie a sledovanie vesmíru sústreďovalo najmä na solárne systémy s hviezdami podobnými nášmu Slnku, avšak neúspešne. Hľadanie hviezd podobných tej našej však nie je jediný prípad, pri ktorom môžeme zachytiť "mimozemšťanov". 

Hľadanie mimozemského života začína vo veľkom. Vedci si berú do hľadáčika 20 000 červených trpaslíkov
Zdroj: www.seti.org

Institute SETI, v preklade inštitút hľadajúci mimozemský život, sa rozhodol v najbližších dvoch rokoch preveriť prichádzajúci signál z až 20 000 červených trpaslíkov. Tieto hviezdy sú v porovnaní so Slnkom ďaleko chladnejšie, teda vyžarujú len zlomok energie, avšak rovnako i ony majú svoju obývateľnú zónu, hoci je značne bližšie k danému telesu. Spolu s tým súvisí postupné oslabenie rotácie ich planét okolo vlastnej osi, veľa z nich je "tvárou v tvár" ku trpaslíkovi iba jednou pologuľou - na druhej panuje večná tma. Nedávny výskum však dokázal, že pokiaľ sa planéta nachádza v obývateľnom rádiuse a má svoju vlastnú atmosféru s oceánmi, stane sa na väčšine plochy obývateľná, teplo sa totiž postupne rozloží z rozpálenej časti po celom povrchu.

Odporúčané
Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť 11. januára 2024, 9:00

Taktiež je možné, že v obývateľnej zóne sa percentuálne nachádza rovnaké, ak nie väčšie množstvo exoplanét než v prípade hviezd podobných Slnku. Keď si k tomu prirátame skutočnosť, že akýkoľvek červený trpaslík horí oveľa dlhšie než Slnko a tak dáva svojmu solárnemu systému podstatne väčší čas na sformovanie inteligentného života, dostaneme vo výsledku množstvo objektov, ktoré možno spôsobia vôbec najväčší astronomický objav. Ďalšou výhodou je, že títo trpaslíci sa zvyčajne nachádzajú bližšie k nám a teda signál putujúci z nich je kvalitnejší, skúma sa ľahšie. Hľadanie prebehne vo frekvenčných pásmach 1 až 10 GHz so zameraním na konkrétne frekvencie. Predpokladá sa, že potenciálni mimozemšťania vysielajú práve na nich. Súčasne je možné zachytávať signál až z trôch rôznych hviezd. Myslíte, že zachytíme ďalší život?

Hľadanie mimozemského života začína vo veľkom. Vedci si berú do hľadáčika 20 000 červených trpaslíkov
Zdroj: scitechdaily.com
Domov
Zdieľať
Diskusia