Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. marca 2016, 12:16
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

12 MPx, hliník a oblé krivky: Čo všetko vieme o 4" iPhone SE, ktorý Apple už čoskoro predstaví?

TECH APPLE DIZAJN IPHONE
Uložiť Uložené

Odhalenie kompaktnej iOS novinky sa už nezadržateľne blíži.

Hoci to ešte nie je na 100% potvrdené, mnohí z nás dúfajú, že už o niekoľko dní uvidíme iPhone s klasickou uhlopriečkou displeja. Apple už konečne začal popredným svetovým médiám rozposielať pozvánky na marcovú udalosť, kde nám hodlá ukázať niekoľko hardvérových noviniek, a chýbať by tentokrát nemal ani menší tablet z radu Pro s podporou pre Pencil či dlho očakávaný smartfón v špeciálnom prevedení. Internetom už nejaký ten mesiac navyše koluje niekoľko zaujímavých informácií hovoriacich nielen o jeho technických špecifikáciách, ale aj o možnom vizuálnom alebo materiálovom spracovaní. Čo teda o nadchádzajúcom iPhone so 4-palcovým displejom všetko vieme? Ešte pred tým, než vôbec začneme, si ujasníme názov, ktorý novinka s operačným systémom iOS ponesie. Ako sme už viackrát mohli vidieť alebo počuť, v jej názve nebude chýbať označenie "SE", čo znamená Special Edition (špeciálna edícia) a ak by sme vychádzali z doterajšieho značenia produktov s logom nahryznutého jabĺčka, označenie by malo niesť malé písmenka, ako napríklad pri iPhone 6s. Keďže ale ostrieľaný web 9to5mac túto záhadu nedávno riešil, došiel k záveru, že podľa všetkého pôjde o iPhone SE, a nie iPhone 5se alebo dokonca iPhone 5 SE.

Hliník a hybridný dizajn

Kalifornský gigant nehodlá zanevrieť na materiál, ktorý predstavuje hlavnú charakteristickú črtu jeho smartfónov. Hliníková konštrukcia je preto viac ako istá, pričom samotný dizajn skombinuje niečo zo stále populárneho iPhone 5 a novšieho iPhone 6, čo nedávno potvrdil aj únik niekoľkých renderov a technických výkresov. Taktiež sme sa dozvedeli, že predné ochranné sklo displeja ponúkne jemne zaoblený 2.5D tvar na zabezpečenie lepšej ergonómie pri držaní novinky v dlaniach. Na svetlo sveta sa dokonca pred nedávnom dostala aj údajná krabička s obrázkom prednej strany konštrukcie a nápisom iPhone 5se, čo už ale bol výsledok práce šikovného grafika a nie skutočné balenie. Otázne je, aké farebné kombinácie zvolia. Pokiaľ pôjde o dostupnejší produkt pre nižšie vekové kategórie, existuje tu potom celkom veľká pravdepodobnosť, že sa dočkáme pestrých farieb, akými disponoval aj plastový iPhone 5c. 

iPhone 5 a údajne iPhone SE

12 MPx, hliník a oblé krivky: Čo všetko vieme o 4" iPhone SE, ktorý Apple už čoskoro predstaví?
12 MPx, hliník a oblé krivky: Čo všetko vieme o 4" iPhone SE, ktorý Apple už čoskoro predstaví? Zdroj: www.pocket-lint.com

12 MPx aj A9

Aj keď pôjde o výrazne lacnejší iPhone, než býva zvykom, v Apple sa vraj vrcholové vedenie rozhodlo integrovať stále dobrý hardvér na hi-tech úrovni. Chýbať by preto nemal 12 MPx fotoaparát či výkonný čipset A9, ktoré poznáme zo súčasného modelu iPhone 6s. Funkcionalita pod označením 3D dotyk ale prítomná zrejme nebude. Výrobca tak zachová exkluzivitu výhradne pre vyššie a drahšie verzie, vďaka čomu príliš neohrozí ich predaje. Špecifikácie by ďalej mali zahŕňať biometrický senzor Touch ID, platobný systém Apple Pay, 1 GB operačnú pamäť RAM, 16 alebo 64 GB interného úložiska, zobrazovací panel s rozlíšením 640 x 1136 pixelov (326 pixelov na jeden palec) a pár slov padlo aj o 1642 mAh batérii, ktorá má údajne zabezpečiť bežnú jednodňovú výdrž. Pri niektorých zdrojoch sa ale názory na hardvérovú výbavu mierne rozchádzajú. Web Pocket-lint napríklad hovorí o čipsete A8 z iPhone 6 a až 2 GB RAM-ke.

12 MPx, hliník a oblé krivky: Čo všetko vieme o 4" iPhone SE, ktorý Apple už čoskoro predstaví?
12 MPx, hliník a oblé krivky: Čo všetko vieme o 4" iPhone SE, ktorý Apple už čoskoro predstaví? Zdroj: www.macrumors.com

Možné rozmery a podoba konštrukcie iPhone SE

12 MPx, hliník a oblé krivky: Čo všetko vieme o 4" iPhone SE, ktorý Apple už čoskoro predstaví?
12 MPx, hliník a oblé krivky: Čo všetko vieme o 4" iPhone SE, ktorý Apple už čoskoro predstaví? Zdroj: www.macrumors.com

A čo cena?

Ohľadne ceny iPhone SE momentálne existuje naozaj veľa rozporov. Zakiaľ čo jedna strana hovorí o nízkej sume okolo 350 až 400 euro, tá druhá tvrdí, že nás novinka vyjde až okolo 500 euro. Ak ale zoberieme do úvahy, že Apple skutočne použije prémiové materiály či lepšiu hardvérovú výbavu, napríklad z minuloročných modelov, cenovka by sa skutočne mohla vyšplhať až na tých päť stoviek, možno aj viac. Oproti cenám za súčasnú generáciu je to však stále viac ako dobré. Cieľ iPhone SE bude teda podľa všetkého spočívať v konkurovaní lepším mid-range smartfónom s operačným systémom Android, ako je napríklad One A9 od taiwanského HTC alebo Galaxy A5 od juhokórejského Samsungu.

Netreba ale zabúdať, že stále ide iba o špekulácie, ktoré nemusia v niektorých oblastiach súvisieť s realitou. Nezostáva nám preto nič iné, ako si počkať na 21. marca, kedy nám spoločnosť Apple konečne povie pravdu. Okrem oficiálneho predstavenia iPhone SE je tiež veľmi pravdepodobné, že uvidíme aj vylepšené generáciu MacBookov alebo iPad Pro, avšak teraz už iba s 9,7-palcovou uhlopriečkou displeja.

Domov
Zdieľať
Diskusia