Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
29. februára 2016, 15:32
Čas čítania 0:00
Jakub Hvozdovič

Zmaturuj s Filmkultom vďaka filmovým spracovaniam literárnych klasík

FILMY A SERIÁLY MATURITA
Uložiť Uložené

Prvá časť úspešnej prípravy na záverečné skúšky každého stredoškoláka.

Maturitná skúška je pomaly, ale isto za dverami. Nervozita, ubúdajúci čas, tlak zo strany profesorov či rodičov, to všetko ju sprevádzalo, sprevádza a bude sprevádzať až do posledných minút vyčerpávajúcej odpovede. My, o kúsok starší, vám síce už vieme povedať, že v porovnaní so skúškami na vysokej škole je maturita prechádzka ružovou záhradou, ale klamali by sme, ak by sme povedali, že sme sa všetci aspoň trošičku nebáli. Je to predsa skúška dospelosti. Pomôcť vám na nej síce priamo nemôžeme, ale dovolili sme si pre našich českých a slovenských (nielen) maturantov pripraviť malého pomocníka, ktorý vám nepochybne ušetrí mnoho času. Literatúra a film sú totiž obe vysokou formou umenia a je ešte lepšie, pokiaľ si ich môžete zameniť. Vybrali sme si teda pre vás najznámejšie klasiky svetovej literatúry, ktoré boli prenesené na veľké plátna. Veríme však, že sa k jednotlivým knihám aj spätne dostanete. Stojí to za to.

Keďže ide o pomocný článok, nie o „top rebríček", vyberali sme aj filmy, ktoré svojou kvalitou nemusia vo svete kinematografie dominovať. Študentské časy nám nie sú neznáme, a preto sme častokrát volili verziu tej či onej adaptácie, ku ktorej sa dá najľahšie dostať či už prostredníctvom DVD releasov alebo rôznych internetových požičovní či streamovacích kanálov. Taktiež sme brali do úvahy aj atraktívnosť filmu, a preto sme sa v niektorých prípadoch viac priklonili k novšiemu, so známejšími hercami či zaujímavejšou réžiou. Pointu literárneho podkladu však zachovávajú všetky. Taktiež sa ospravedlňujeme, ak sme nejaké dielo a jeho adaptáciu vynechali, ale dovolíme si povedať, že s podobným rebríčkom by ste na literatúre nemali mať žiaden problém.

Adaptácie boli zoradené abecedne, podľa priezviska autora ich predlohy. Následne je uvedený slovenský názov diela/originálny názov filmu. 

Austen, Jane - Pýcha a predsudok/Pride & Prejudice (réžia: Joe Wright, 2005)

Začíname adaptáciou románu, ktorého názov je známy snáď každému. Príbeh piatich nevydatých sestier Bennetových a ich hľadania lásky, zvlášť po tom, čo sa do susedstva prisťahuje bohatý pán Bingley a jeho priateľ Darcy, slúžil ako podklad mnohým romantikám za posledných 200 rokov. Réžie sa šikovne zhostil Joe Wright, dodávajúc dielu svojský melancholický nádych a obsadenie s menami ako Keira Knightley, Rosamund Pike, Talulah Riley či Matthey Mafadyen je jednoznačne jedným z najväčších lákadiel ponúkaného rebríčka. Dokazuje to aj množstvo nominácií, medzi ktorými nechýbajú ani tie oscarové. Iba sa nezmýľte a nesiahnite po vecičke, ktorá má za druhým slovkom dodatok „and Zombies".

Zmaturuj s Filmkultom vďaka filmovým spracovaniam literárnych klasík

Brontë, Charlotte - Jana Eyrová/Jane Eyre (réžia: Cary Fukunaga, 2011)

Vedeli ste, že Cary Fukunaga, známy hlavne ako režisér prvej série True Detective či emotívneho Beasts of No Nation, natočil v roku 2011 adaptáciu jedného z najpodstatnejších diel prvej polovice 19. storočia? A ak áno, vedeli ste, že si v ňom zahral perfektný Michael Fassbender a nádherná Mia Wasikowska? Pochmúrna dráma perfektne zachytáva atmosféru knihy a Fukunaga v nej črtá svoj charakteristický rukopis. Samotné zosobnenie Jany čoby vychovávateľky na panstve v Thornfielde a jej láska k záhadnému pánovi Rochesterovi, ktorý skrýva veľké tajomstvo, sú vykreslené veľmi presne a vidno, že tvorcovia sa nebáli implementovať aj realistické prvky, s ktorými sa Bronteová pri písaní s radosťou vyhrala. Dielo, rovnako ako film, by vo vašej zbierke teda rozhodne nemalo chýbať.

Zmaturuj s Filmkultom vďaka filmovým spracovaniam literárnych klasík

Dickens, Charles - Oliver Twist (réžia: Roman Polanski, 2005)

Roman Polanski je jednoznačne kontroverznou osobnosťou. Rovnako tak vyvolala zmiešané pocity aj informácia, že sa chystal natočiť jednu z klasík anglickej literatúry. Oliver Twist je totiž viac ako dojemným zobrazením osirelého chlapca, zlákaného na pouličný život. Je príbehom o nádeji, dobrodružstve, ľudskosti a každodenných problémoch vtedajšej doby a Polanski to patrične vystihol. Aj keď sa príbeh miestami vlečie a môžeme na ňom nájsť hneď zopár chýb, je to jeden z mála filmov o Twistovi, ktorý sa snaží pevne držať predlohy, a to je viac ako dobré.

Zmaturuj s Filmkultom vďaka filmovým spracovaniam literárnych klasík

Dickens, Charles - Vianočná koleda/ A Christmas Carol (réžia: Robert Zemeckis, 2009)

Lakomstvo, duchovia a Vianočné sviatky? Tak na túto tému snáď nie je lepšej poviedky, ako Vianočná koleda od Dickensa. Spoločenská kritika namierená proti hyperkonzumnej spoločnosti nebola vo vtedajšej dobe žiadnym prekvapením, ale ako jedna z mála ju spájala práve s tematikou najkrajších sviatkov v roku. Aj keď je Zemeckisova adaptácia priemerným animákom, potešiť vás môžu minimálne hlasy Jima Carreyho, Colina Firtha či Garyho Oldmana. Stále lepšie ako nič, že? Minimálne sa môžete v tomto škaredom počasí aspoň na trochu ochladiť.

Zmaturuj s Filmkultom vďaka filmovým spracovaniam literárnych klasík

Dostojevskij, Fjodor Michajlovičj - Zločin a trest/Crime and Punishment (réžia: Jaseph Sargen, 1998)

Už na začiatku sme vám pripomenuli, že sme niekedy vybrali slabší film na úkor toho lepšieho, z dôvodu atraktivity, času, či lepšej dostupnosti. Presne toto je ten prípad. Aj napriek tomu, že sovietsku klasiku z roku 1970 rešpektujeme a uznávame, dokážeme pochopiť, že svojou takmer 4 hodinovou stopážou a síce perfektne atmosféru doplňujúcim, ale čierno-bielym vizuálom nemusí byť po chuti každému. Vraždu starej úžerníčky a následný psychologický sled incidentov však vystihujú obe diela viacmenej podrobne. Patrick Dempsey a Ben Kingsley sú taktiež obrovskí sympaťáci a dobrí herci, preto veríme, že vám aspoň trochu vynahradia originál. Mimochodom, zapamätajte si mená. Pri skúške vám to pomôže.


Zmaturuj s Filmkultom vďaka filmovým spracovaniam literárnych klasík

Eco, Umberto - Meno ruže/Der Name der Rose (réžia: Jean-Jacques Annaud, 1986)

Je to iba zopár dní, čo sa k nám dostala správa, že nás opustil milovaný taliansky spisovateľ Umberto Eco. Jeho pamiatka však zostane hlboko vrytá do dejín literatúry práve dielom, ako je Meno ruže. Mysteriózne ladený román o záhadných úmrtiach v benediktínskom kláštore má medzi fanúšikmi kníh obrovský úspech a inak tomu nie je ani v prípade filmovej adaptácie z roku 1986. Perfektné postmodernistické dielo dostalo nemenej efektívny šat v hlavnej úlohe s nestarnúcim Seanom Connerym a mladučkým Christianom Slaterom. Mali by ste mu dať šancu nielen z dôvodu prípravy na štátnu skúšku. Verte, že svojou detektívnou zápletkou vás donúti k zamysleniu.

Zmaturuj s Filmkultom vďaka filmovým spracovaniam literárnych klasík

Fitzgerald, Francis Scott - Veľký Gatsby/The Great Gatsby (réžia: Baz Luhrmann, 2013)

Dostávame sa k jednému z najznámejších filmov nášho rebríčka. Reč nie je o ničom inom ako Veľkom Gatsbym, jednom z najvýznamnejších diel americkej literatúry a jednom z najzaujímavejších filmov roka 2013. Videlo ho obrovské množstvo ľudí, preto k nemu snáď netreba mnoho slov. Baz Luhrmann dostal do jednej miestnosti Lea DiCapria, Joela Edgertona, Tobeyho Maguirea a Carey Mulligan, a to určite nebola ľahká úloha. Či dosahoval kvality knihy asi nie je potrebné adresovať. Odporúčame si však prečítať našu recenziu.

Zmaturuj s Filmkultom vďaka filmovým spracovaniam literárnych klasík

 

Gogoľ, Nikolaj Vasilijevič - Revizor (réžia: Martin Frič, 1933)

Koho by to bolo napadlo, že v článku bude mať zastúpenie aj film z našej bývalej krajiny. Aj napriek jeho veku sme ho zaradili do rebríčka kvôli ľahkej dostupnosti na DVD a krátkej minutáži, ktorá sa iba jemne prehupla cez 70 minút. Samozrejme, nesmieme zabudnúť ani na večnú hviezdu filmového neba, Vlastu Buriana. Ten vyčaruváva úsmev na perách zakaždým a v satirickej komédii od Gogoľa to nebude inak. Pomýlia si ho predsa za vrchného revízora z hlavného mesta. Myslíte si, že to dopadlo zle?

Zmaturuj s Filmkultom vďaka filmovým spracovaniam literárnych klasík

Hemingway, Ernest - Starec a More (réžia: Henry King, Fred Zinnemann, John Sturges, 1958)

Slovíčka najvýznamnejší a najpodstatnejší používame v jednom kuse, ako však pomenovať diela, ktoré pozná úplne každý? Starec a more je Hemingwayovou klasikou a príbeh starca Santiaga, ktorý sa snaží uloviť obrovskú rybu, zostane už dozaista večný. Pokiaľ nemáte čas na celú snímku, no aj napriek tomu si chcete vychutnať klasiku klasík literárneho žánru, dávame vám do pozornosti aj krátkometrážny animovaný film ocenený Oscarom s rovnomenným názvom

Zmaturuj s Filmkultom vďaka filmovým spracovaniam literárnych klasík

Hugo, Victor - Bedári/ Les Miserábles (réžia: Tom Hooper, 2012)

Je iba málo zrežírovaných pokusov, ktoré dokážu dokonalo zmiešať dokopy pompéznosť napísaného diela s prvkom vlastnej unikátnej vložky (absencia hovoreného slova). Bedári z roku 2012 to dokázali a oživili život Jeana Valjeana s patričným pátosom. V pätách mu je, ako inak, inšpektor Javert a do cesty sa priplieta prostitútka Fantine so svojou dcérkou Cosette a kruh dôležitých osobností uzatvára mladý cieľavedomý revolucionár Marius. Nádherná hudba v kombinácii s kvalitným výkonom Hugha Jackmana, Russella Crowea, Anne Hathaway, Amandy Seyfried a Eddieho Redmaynea  prikovala do sedadiel početnú skupinu divákov a vy nemusíte byť výnimkou. 

Zmaturuj s Filmkultom vďaka filmovým spracovaniam literárnych klasík

Hugo, Victor - Chrám Matky Božej v Paríži/Notre-Dame de Paris (réžia: Jean Delannoy, 1956)

Keď sme si označili Starec a more ako najznámejšie dielo novodobej literatúry, nemôžeme nespomenúť román, ktorý mu ustavične dýcha na päty, minimálne v hodnotení popularity. Chrám Matky Božej v Paríži má až priveľa sfilmovaných podôb, no my sme si vybrali práve tú taliansku, z roku 1956. Tej je síce vytýkané, že dostatočne dobre nezobrazila utrpenie zvonára Quasimoda, no diskusie o jeho charaktere z pohľadu mnohých zosobnení sa vedú neustále. Pre pánov tu však máme aspoň potešenie vo forme skutočne nádhernej Giny Lollobrigidy, ktorá navyše podala perfektný výkon a jej Esmeralda je dodnes jednou z najkrajších a najlepších. 

 

Zmaturuj s Filmkultom vďaka filmovým spracovaniam literárnych klasík

Kerouac, Jack - Na ceste/On the Road (réžia: Walter Salles, 2012)

Obe svetové vojny zanechali dovtedajší svet na kolenách. Prvá po sebe zanechala „generáciu Stratenú", tá druhá zase „generáciu Bítnikov". Obe mali niečo spoločného, no práve Bítnici sa vyznačovali bytostnou non konformitou, hľadaním slobody, experimentovaním s drogami a takmer všetkým, čo by ste dokázali vymyslieť pre povojnovú generáciu. On the Road nie je výnimkou. Traja priatelia cestujú naprieč Spojenými štátmi a vôbec sa nesnažia osedlať svoj nespútaný život. Brazílsky režisér tu stavil na známe tváre a môžeme sa tak tešiť na Kristen Stewart, Sam Riley, Kirsten Dunst,Steveho Buscemiho, Vigga Mortensena a mnoho ďalších. Pokiaľ sa chcete pozrieť na povinnú literatúru aj z inej strany, tak vám film (a samozrejme knihu) rozhodne odporúčame.

Zmaturuj s Filmkultom vďaka filmovým spracovaniam literárnych klasík

 

Kesey, Ken - Prelet nad kukučím hniezdom/One Flew Over the Cuckoo's Nest (réžia: Miloš Forman, 1975)

Mali sme tu diela najznámejšie, čo tak si prihodiť aj jedno z najlepších? Nehovoríme o knižnej predlohe (aj keď aj tá je úžasná), ale o nestarnúcom filme zrežírovanom Milošom Formanom. Ten aj napriek námietkam samotného autora románu, obsadil do hlavnej role rebelujúceho „pacienta" Jacka Nicholsona a veruže to bol úžasný krok. Film získal v roku 1975 všetkých 5 hlavných Oscarov a bolo by hriechom, keby chýbal vo vašom všeobecnom prehľade. Prelet nad kukučím hniezdom je totiž klasikou.

Zmaturuj s Filmkultom vďaka filmovým spracovaniam literárnych klasík

Maupassant, Guy de - Miláčik/Bel Ami (réžia: Declan Donnellan, Nick Ormerod, 2012)

V povinnom čítaní je eroticky ladených románov... no, ako šafránu. O to zaujímavejšie zistenie je, že práve na motívy najznámejšieho, s názvom Miláčik, bol pred pár rokmi natočený film. Príbeh je síce spracovaný chabo a výstup zlatokopa Georgesa Duroya na spoločenský vrchol je poznačený viacerými chybičkami, ale predsa len je milencom Umy Thurman, Christiny Ricci a Kristin Scott Thomas. Robertovi Pattinsonovi však nemáte čo závidieť. Aj napriek príjemnej spoločnosti upozorňujeme, že ide o podpriemerný film, ktorý však kvôli jednotke z literatúry pretrpíte, však?

Zmaturuj s Filmkultom vďaka filmovým spracovaniam literárnych klasík

Molière - Lakomec/L'Avare(réžia: Jean Girault, Louis de Funès, 1980)

Rovnako ako v prípade Revízora, aj tu by bol hriech nespomenúť jedno klasické dielo, s ústrednou osobnosťou komediálneho sveta. Kto iný by sa predsa hodil do role chamtivého, starého a podozrievavého čudáka viac ako Louis de Funés? Uvidíme grotesknú rodinnú situáciu, chorobnú závislosť na peniazoch a výsmech spoločnosti. Tvorcovia sa jednoducho držali predlohy nadmieru dobre, a tak sa pri svojej príprave nemusíte báť prílišných nezrovnalostí.

Zmaturuj s Filmkultom vďaka filmovým spracovaniam literárnych klasík

Orwell, George - 1984 (réžia: Michael Radford, 1984)

V dnešnej dobe snáď neexistuje aktuálnejšieho diela ako je 1984 od Orwella. Tento dystopický román položil základy mnohým iným dielam a aj napriek tomu, že bol napísaný ku koncu 50. rokov, zimomriavky svojou presnosťou vyvoláva už desaťročia. Solídnym partnerom mu je aj film s rovnomenným názvom, v hlavnej úlohe s perfektným Johnom Hurtom, ktorý chladnokrvne zobrazuje všetko, čoho sa ľudská myseľ mohla báť na prelome paťdesiatročí. Aj v tomto prípade platí, že film nenahradí knihu, ktorá je ešte o dva krôčiky vyššie, ale za pozretie jednoznačne stojí.

Zmaturuj s Filmkultom vďaka filmovým spracovaniam literárnych klasík

Puškin, Alexander Sergejevič - Eugen Onegin/Onegin (réžia: Martha Fiennes, 1999)

Dookola omieľaný prototyp „zbytočného človeka" nesmie chýbať ani v našom zozname. Príbeh mladého bohéma Eugena Onegina, ktorému v jeden osudový večer vyzná lásku úprimná Tatiana, bol predmetom hneď niekoľkých divadelných hier či televíznych filmov. Jeden z najzaujímavejších k nám však neputuje z východnej metropoly sveta. Práve naopak. Spoza veľkej mláky nám rodina Fiennesovcov priniesla melancholické spracovanie tohoto smutného príbehu. Za kameru sa postavila Martha, hudbu zložil Magnus a pred kamerou sa nechal unášať sladkými replikami známy Ralph. Po jeho boku si zahrala Liv Tyler a dokonca je to jedna z prvým rol, z ktorých môžeme poznať seriálovú Cersei, Lenu Headey.

Zmaturuj s Filmkultom vďaka filmovým spracovaniam literárnych klasík

Remarque, Erich Maria - Na Západe nič nového/All Quiet on the Western Front (réžia: Delbert Mann, 1979)

Pomaly sa blížime ku koncu nášho zoznamu a opäť tu máme dielo, ktorému by ste mali venovať zvýšenú pozornosť. Erich Maria Remarque pred takmer sto rokmi priniesol čo v dovtedajšej literatúre svojím expresionistickým podaním a nedetinským využitím myšlienky pacifizmu nemalo obdobu. Nevieme si totiž ani predstaviť, aké to bolo byť odvedený z tepla domova a pohostinnosti rodiny na krutý vojenský front. Vojnová dráma z roku 1979 vymedzené predpoklady do bodky spĺňa a všetky výjavy tak môžeme preciťovať aj naším ďalším zmyslom. Scéna s koňmi asi nikdy nebola a nebude silnejšia. Zaujímavý exkurz do dávno ďalekého obdobia síce nemusí byť stráviteľný pre každého, no mal by byť videný všetkými.

Zmaturuj s Filmkultom vďaka filmovým spracovaniam literárnych klasík

Shakespeare, William - Macbeth (réžia: Justin Kurzel, 2015)

Rómea a Júliu, Hamleta či Otella všetci poznáme odzadu dopredu naspamäť. Čo však Shakespearov Macbeth? Počkajte, oprava. Čo však sfilmovanie Shakespearového Macbetha s Fassbenderom a Marion Cotillard v hlavných úlohách z minulého roka? Pohltený mocou sa kvalitne natočený Macbeth prirútil aj do našich kín a ťal hlava nehlava pomerne vysoké čísla v recenziách po celom svete, našu redakciu nevynímajúc. Fassbender má literárne úlohy asi naozaj veľmi rád. Zamilujete si kvôli nemu podobné filmy?

Zmaturuj s Filmkultom vďaka filmovým spracovaniam literárnych klasík

Shelley, Mary - Frankestein (réžia: Kenneth Branagh, 1994)

Málo zastúpenú zložku v povinnej literatúre netvoria iba erotické romány, ale aj horory. Jedným z prvých (ak nie prvý úplne) a základných je, samozrejme, príbeh o bláznivom profesorovi a jeho vlastnej vytvorenej oblude. Kto by čakal, že ho Kenneth Branagh adaptuje tak slušne (a tiež si zahrá aj hlavnú rolu)? Všetko šľape ako hodinky, príbeh sa v dostatočnej miere únosnosti podobá na originál, atmosféra je super a ako obluda sa nám dokonca predstaví presvedčivý Robert De Niro. Mimochodom, nenechajte sa zmýliť častou chybou študentov. Frankenstein je meno doktora, ktorý obludu stvoril, nie samotného netvora.

Zmaturuj s Filmkultom vďaka filmovým spracovaniam literárnych klasík

 

Tolstoj, Lev Nikolajevič - Anna Karenina (réžia: Joe Wright, 2012)

Začínali sme filmom od Joea Wrighta a takmer ním aj končíme. Ten má pravdepodobne záľubu v silných, no mátaných ženských postavách, keďže pred pár rokmi sa rozhodol adaptovať Tolstého Annu Kareninu. Tá, narozdiel od Eyrovej, síce atakuje viacero spoločenských problémov, ako je to už v ruskom kritickom realizme zvykom, ale jej gro spočíva v jednoduchých každodenných otázkach vtedajšej spoločnosti. Nová Karenina je tiež nádherne natočená a svojím divadelným poňatím vytvára akýsi príjemný, oživujúci element. S knihou ju za žiadnych okolností nemožno porovnávať, ale za pokus definitívne stojí. Predloha je predsa svojím rozsahom určená skôr na dlhé prázdninové večery pri krbe.

Zmaturuj s Filmkultom vďaka filmovým spracovaniam literárnych klasík

Tolstoj, Lev Nikolajevič - Vojna a mier (réžia: Sergej Bondarčuk, 1967)

Dostali sme sa síce k záverečnému, ale aj najkritickejšiemu bodu celého článku. Tolstoj mal nepochybne záľubu v rozpisovačkách. Vojna a Mier je totiž veľdielo. Počet strán si z dôvodu rôznych prekladov ani nedovolíme odhadnúť, ale myslíme, že sa pokojne prehupne cez číslo 1 500. Potom teda prichádza na rad filmové spracovanie. Ak chcete mať naozajstný prehľad a popritom sa pokochať tým, čo dokázali Sovieti natočiť v 70. rokoch, odporúčame vám Bondarčukovu filmovú tetralógiu. Tá síce útoči na svaly vášho pozadia (a sociálny život) minutážou v hodnote takmer 400 minút, ale pokiaľ si to dobre rozplánujete, tak to nie je nemožné. Ak však čítate článok v sobotu večer pred pondelkovou maturitou zo slovenského jazyka, odporúčame kratšiu, asi trojhodinovú hollywoodsku verziu v hlavných rolách s Henry Fondom a Audrey Hepburn. Ako sa teda rozhodnete?

Zmaturuj s Filmkultom vďaka filmovým spracovaniam literárnych klasík

Dúfame teda, že sme vám aspoň trochu pomohli na vašej púti za lepšími známkami či vedomosťami. V nasledujúcom diele sa pozrieme na sfilmovanú domácu literatúru. Do tej doby však môžete do diskusie pod článkom písať vaše názory, postrehy, poprípade pomáhať ďalším študentom.

Domov
Zdieľať
Diskusia