Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. februára 2016, 12:27
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Chcete, aby vám batéria v smartfóne vydržala dlhšie? Nezanedbávajte tieto odporúčania

TECH
Uložiť Uložené

Niekoľko trikov a rád, ktoré zabezpečia dlhšiu výdrž na jedno nabitie.

Inteligentné mobilné telefóny prechádzajú každým jedným rokom postupnou technologickou inováciou, ktorá zabezpečuje, aby mali čoraz lepšie fotoaparáty, displeje alebo výkon. Na oblasť batérie sa však akoby stále zabúda. Aj keď energeticky manažment poskytuje neustále lepšie výsledky, viac ako jeden náročný deň zo súčasných smartfónov dosiahnete bez používania dodatočného príslušenstva v podobe krytov s externými batériami iba veľmi ťažko. Našťastie ale existuje hneď niekoľko užitočných odporúčaní, prostredníctvom ktorých ušetríte také množstvo drahocennej energie, aké je schopné poskytnúť desiatky minút výdrže. Vôbec pritom nejde o žiadne komplikované nastavenia alebo niečo podobné. Stačí iba dbať o to, aby ste na nižšie uvedené tipy počas dňa nezabúdali, hoci môžu niekomu pripadať ako zanedbateľné.

Vypínajte Wi-Fi, Bluetooth a vyhýbajte sa GPS

Ak práve nepotrebujete ani jednu z týchto funkcií, nechávať ich v takom prípade aktívne nie je zrovna najlepším nápadom, pretože bez aktívneho pripojenia prebieha vyhľadávanie iných, potenciálnych zariadení na prepojenie, informuje TechAdvisor. A vypnutie alebo opätovné zapnutie vám príliš veľa času nezaberie. Pri dvoch najpopulárnejších systémoch - iOS a aj Android - sú k dispozícii vysúvacie lišty s rýchlymi nastaveniami, kde má každá svoje vlastné tlačidlo. V prípade GPS konektivity sa navyše na lokalizáciu polohy odporúča používateľa využívať mobilnú sieť operátora alebo akúkoľvek dostupnú Wi-Fi sieť, respektíve zakazovať aplikáciam využívanie GPS lokalizácie. Vyhľadávanie GPS satelitu totižto zožerie oveľa viac energie, než pri dvoch spomenutých alternatívnych možnostiach.

Chcete, aby vám batéria v smartfóne vydržala dlhšie? Nezanedbávajte tieto odporúčania

Bez automatickej regulácie jasu

Automatická regulácia jasu displeja predstavuje niečo, čo má drvivá väčšina z nás aktivované už od prvého spustenia smartfónu, keďže to významne zjednodušuje používanie. Pokiaľ ale niekomu záleží na výdrži batérie, mal by sa využívaniu svetelného senzora určite vyhnúť a miesto toho používať manuálnu reguláciu, ktorú vo väčšine prípadov nájdeme zobrazenú a rovno pripravenú na používanie priamo v systémovej lište. Automatická nebýva dostatočne presná, takže nám občas nastaví jas na oveľa vyššiu úroveň, než je to vôbec potrebné. A čím viac displej svieti, tým viac energie spotrebuje.

Chcete, aby vám batéria v smartfóne vydržala dlhšie? Nezanedbávajte tieto odporúčania

Bez vibrácií

Motorček, ktorý zabezpečuje vibračnú odozvu, potrebuje na realizáciu svojej aktivity tiež nejaké množstvo z kapacity batérie. V prípade, že ho máte aktivovaný aj pre iné činnosti, ako je iba prichádzajúcich hovor alebo správy, táto spotreba narastá ešte viac. Nastavenia každého smartfónu túto funkcionalitu ponúkajú úplne vypnúť, respektíve aspoň sčasti obmedziť, čo vibrácie vypne napríklad pri stláčaní virtuálnej klávesnice alebo kapacitných tlačidiel.

Nezabúdajte na šetriaci režim

Android spolu s iOS disponujú šetriacim režimom batérie schopným vypnúť dravé synchronizačné procesy na pozadí či niektoré energeticky náročné animácie používateľského prostredia operačného systému. A áno, od základu bývajú nastavené tak, aby sa samé aktivovali až pri kritickom počte percent batérie. Je ich však možné zapnúť aj oveľa skôr, čiže napríklad od nejakých 50%, takže vám dokážu zabezpečiť oveľa viac ušetrenej energie, ako keby sú aktivované pri 20 alebo dokonca iba pri 15%. Niektoré modely navyše obsahujú aj extrémne šetriace režimy. Tie sú už ale vhodné v situáciach, kedy ide naozaj do tuhého a vám by tak mohlo hroziť, že na pár hodín zostanete bez základných funkcií, ako je klasické telefonovanie alebo odosielanie/prijímanie krátkych textových správ.

Chcete, aby vám batéria v smartfóne vydržala dlhšie? Nezanedbávajte tieto odporúčania

Ešte niečo? A čo multitasking?

Ak používate takzvaný multitasking, určite viete, že sú v pozadí - aj keď sa práve nepoužívajú - všetky aplikácie, ktoré boli od posledného zapnutia smartfónu spustené aspoň jedenkrát. A čo sa týka šetrenia energie, tak ide o oblasť, kde prevládajú rozpory. Niektoré aplikácie totiž počas tohto polo-aktívneho stavu žerú iba zanedbateľné množstvo energie, pričom existuje aj niekoľko výnimiek, ako sme mohli pred nedávnom vidieť pri Facebooku. Používatelia, ktorí si aplikáciu sociálnej siete odinštalovali a miesto nej chodili radšej cez internetový prehliadač (obmedzené funkcie), dokázali ušetriť od 15 až do 20% batérie. V takom prípade sa už teda oplatí danú aplikáciu zatvárať ručne priamo v multitaskingovom prostredí, kde je zoznam všetkých polo-aktívnych aplikácií, pretože môže zožrať neporovnateľne viac (využíva časť cyklov procesora), ako pri opätovnom spustení s opätovnom zápise kódu do pamäte RAM, píše web TechAdvisor.

Rovnako by ste nemali zanedbávať ani pravidelné sledovanie histórie spotreby za posledné hodiny. Objaviť tak z času na čas môžete niečo, čo stálo za výraznou spotrebou, no vy ste o tom doteraz ani len netušili. V takom prípade si opäť viete polepšiť o ďalšie minúty navyše. A aj keď samé o sebe nepredstavujú významné zlepšenie výdrže, skombinované s ostatnými ušetrenými minútami už dokážu poskytnúť badateľný dôkaz, že držanie sa tipov a rád prináša naozaj úžitok.

Chcete, aby vám batéria v smartfóne vydržala dlhšie? Nezanedbávajte tieto odporúčania
Chcete, aby vám batéria v smartfóne vydržala dlhšie? Nezanedbávajte tieto odporúčania
Domov
Zdieľať
Diskusia