Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. februára 2016, 18:53
Čas čítania 0:00
Tomáš Ďurkech

Stal sa Xiaomi Redmi 3 kráľom lacných smartfónov? (Recenzia)

TECH XIAOMI
Uložiť Uložené

Po dvoch týždňoch používania sa s vami podelíme o naše skúsenosti. Nech sa páči.

Pravdepodobne najznámejší, najobľúbenejší a najväčší producent smartfónov v Číne, Xiaomi, mal nedávno svoj "deň D", počas ktorého predstavoval po viac ako roku a pol novú vlajkovú loď, Xiaomi Mi5. Ako sám riaditeľ spoločnosti poznamenal, čakať sa nakoniec skutočne vyplatilo a Mi5-ka disponuje zaujímavou a hlavne kvalitnou konštrukciou, nekompromisným výkonom ale hlavne nízkou cenovkou. Samostatný článok o Xiaomi Mi5 nájdete TU. Táto recenzia sa však nebude zameriavať na žiadny high-end, ba práve naopak. Aj keď Xiaomi Redmi 3 patrí k tým najlacnejším smartfónom na trhu, môžem vás uistiť, že na prvý a ani druhý pohľad by ste mu oficiálnu cenovku, ktorá nepresahuje ani 100 euro, určite netipli. Zaslúžila sa o to najmä kvalitná kovová konštrukcia, skvelý displej, ale aj perfektne vyladená používateľská nadstavba MIUI. Poďme sa teda pozrieť, aké vylepšenia nám Xiaomi v tretej generácii svojho modelu Redmi prinieslo a kde sa naopak muselo šetriť.

 

Balenie: Iba nutný štandard

Aj keď sa škatuľka v ktorej vám Redmi 3 príde domov od svojho predchodcu navonok výrazne líši (Redmi 2 bolo zabalené iba v kartónovej krabičke bez podtlače), jej obsah zostal viac-menej rovnaký. Ako z nadpisu vyplýva, vo vnútri balenia teda nájdeme iba základ v podobe stručného návodu, ktorý vám však bude nanič, pokiaľ neovládate čínštinu, nabíjačka s dátovým káblom a spinka na otvorenie kombinovaného SIM/microSD šuplíka.

Stal sa Xiaomi Redmi 3 kráľom lacných smartfónov? (Recenzia)

Obchod SmartZero.sk, ktorý nám smartfón na recenziu zapožičal, vám ku každej objednávke pribalí aj redukciu na európsky typ zásuvky, takže sa nemusíte báť nekompaptibility. Aj keď balenie pôsobí skromne, som rád, že nie je zbytočne veľké. Slúchadlá by ste v ňom ale hľadali márne, čo je však vzhľadom na cenu zariadenia pochopiteľné. 

Konštrukcia a dizajn: Za málo peňazí veľa muziky

Konštrukcia je v prípade Redmi 3 vec, na ktorej Xiaomi naozaj nešetrilo, čo je veľmi dobrý krok, nakoľko môžem z vlastnej skúsenosti povedať, že pre väčšinu spotrebiteľov je popri cene dizajn a kvalita spracovania asi najdôležitejším faktorom pri kúpe smartfónu. Nepríťažlivé plasty z minulej generácie sú teda nadobro preč a dúfam, že to tak zostane pri všetkých nových modeloch tohto výrobcu.

Stal sa Xiaomi Redmi 3 kráľom lacných smartfónov? (Recenzia)

Po vybratí smartfónu z balenia bol môj prvý dojem nadpriemerný. Kov v kombinácii s oblými krivkami pôsobí v ruke naozaj luxusným dojmom, ktorý dotvára zaujímavá textúra na zadnej strane tvorená 4166-timi "hviezdami". Tie sa na svetle zaujímavo odrážajú, čo vytvára veľmi pekný a neobyčajný efekt. Tento dizajnový prvok si obľúbi najmä nežnejšie pohlavie.

Stal sa Xiaomi Redmi 3 kráľom lacných smartfónov? (Recenzia)

Aj napriek dnes už štandardnému 5-palcovému HD displeju sa Xiaomi darí udržať kompaktné rozmery ich zariadení čo potvrdzujú aj cifry 139,3x69,6x8,5 mm. Váha sa zastavila na príjemných 144 gramoch. Okolo displeja sa nachádza iba tenký rámik, ktorý je ohraničený jemne vystúpenou konštrukciou pomáhajúcou chrániť displej proti poškriabaniu pri položení zariadenia na stôl prednou stranou. Pod zobrazovacím panelom sú umiestnené klasické kapacitné tlačidlá, niekomu by však mohlo prekážať, že sú z dôvodu šetrenia nepodsvietené, no za 5 minút používania ich bez problémov trafíte aj so zatvorenými očami. Pod nimi je trochu netradične zasadená farebná notifikačná LED dióda, no je zaujímavé, že pri tejto cenovke tu vôbec nejakú nájdeme. Na čele je klasicky umiestnená selfiekamera, reproduktor pre hovory, snímač intenzity okolitého osvetlenia na automatickú úpravu jasu (ambient light sensor) a nakoniec aj senzor priblíženia pre automatické zhasnutie displeja počas hovoru (proximity sensor).

Stal sa Xiaomi Redmi 3 kráľom lacných smartfónov? (Recenzia)

Bočné strany obsahujú pre Xiaomi typicky umiestnené hardvérové prvky. Na pravo sú to tlačidlá pre úpravu hlasitosti a rozsvietenie, respektíve zhasnutie displeja. Na ľavo nájdeme vysúvateľný slot pre dvojicu SIM kariet. Treba poznamenať, že v tomto prípade ide o nepopulárnu kombináciu a teda buď micro SIM + nano SIM alebo microSD + nano SIM. Spodná strana obsahuje iba microUSB konektor a mikrofón pre hovory. Vrchná časť disponuje okrem štandardného 3.5 mm audio jacku aj sekundárnym mikrofónom na redukciu okolitého šumu. Veľkým plus je aj pridaný IR Blaster, ktorý v kombinácii s originálnou aplikáciou MiRemote tvorí takmer dokonalú dvojicu na ovládanie všetkých vašich domácich spotrebičov a to od televízora až po klimatizáciu. Na chrbte okrem spomínanej textúry nájdeme ešte aj 13 MPx šošovku fotoaparátu s jednoduchým LED bleskom, MI logo výrobcu a taktiež mriežku hlavného reproduktoru. 

Stal sa Xiaomi Redmi 3 kráľom lacných smartfónov? (Recenzia)

Celkový dojem z konštrukcie bol u mňa za A, pretože počas dvojtýždňového používania som nezaznamenal jediné zapraskanie, žiadny viditeľný škrabanček a na zadnej strane som dokonca nepostrehol ani žiadny rušivý otlačok prsta. Dizajn je otázkou vkusu, no mne osobne sa Redmi 3 nadmieru pozdával aj keď tento konkrétny zlatý model mi prišiel viac vhodný skôr pre moju priateľku, čo mi potvrdilo aj okolie. Hardvérové tlačidlá sú tak isto kvalitné, a teda sa nemusíte báť ich nechceného stlačenia či už v kabelke alebo vrecku nohavíc. Nehľadiac na cenovku je Xiaomi Redmi 3 zo stránky kvality spracovania nadpriemerným kúskom. 

Displej: Stále HD, ale rozdiel predsa len vidno

Pred pár rokmi bola 4-palcová uhlopriečka maximum, čo si ľudia vedeli predstaviť na každodenné praktické používanie, no dnes by väčšina z nich nazvala súčasné "kompaktné" 5-palcové smartfóny lopatami. Trend zväčšovania uhlopriečok sa nezastavil ani v línií Redmi, a tak je trojka o 0,3 palca väčšia ako jej predchodca. Čo sa ale bohužiaľ nezmenilo, je rozlíšenie, ktoré zostalo pri 1280x720 pixeloch, a tak máme displej so stále prijateľnou hustotou pixelov 294 ppi. (pixelov na palec). 

Stal sa Xiaomi Redmi 3 kráľom lacných smartfónov? (Recenzia)

 

Najväčšia zmena na zobrazovacej jednotke však nastala "pod povrchom". Nová verzia displeja s IPS technológiou ponúka podstatne živšie, sýtejšie a celkovo vernejšie vyzerajúce farby pri zachovaní širokých pozorovacích uhlov a nie len maximálnej, ale aj minimálnej hodnoty jasu. Nízky jas v kombinácii s čítacím režimom v MIUI, ktorý odfiltruje modré spektrum farieb (podľa štúdii narušuje modrá farba z displejov, monitorov, TV atď. kvalitu spánku pokiaľ sa na ne pozeráme tesne pred spaním) je ideálny na takzvané "posteľné facebookovanie" a dokáže spoľahlivo ochrániť vaše oči. Trochu ma však mrzelo, že som nikde v nastaveniach nenašiel automatické zapínanie tohto režimu aspoň podľa času. To však dokáže spoľahlivo vyriešiť Tasker, takže pre trochu skúsenejších používateľov toto nebude žiadny problém. Xiaomi nezabudlo ani na implementovanie možnosti zmeny teploty a kontrastu farieb priamo do nastavení.

Stal sa Xiaomi Redmi 3 kráľom lacných smartfónov? (Recenzia)

Aj pri premenlivom februárovom počasí som si mal možnosť vyskúšať čitateľnosť displeja na priamom slnku a môžem konštatovať, že nebol žiadny problém ani pri používaní polarizovaných slnečných okuliarov. Vo februári sa však slnko na našom území nedostáva tak vysoko ako v lete, takže sa táto situácia pri ostrejšom uhle dopadajúcich lúčov môže zmeniť. Celkovo na mňa displej pôsobil veľmi dobre a to aj v porovnaní so smartfónmi z vyššej cenovej kategórie. Na záver ešte spomeniem, že biela a čierna farba sú na displeji naozaj biela a čierna a nie žltá a sivá ako to niekedy u smartfónov bohužiaľ býva.

Výkon: Na maratóne by nebol ani z ďaleka najrýchlejší, no bežal by bez zaváhania

Výkon, výkon, výkon. Aj keď stále existujú ľudia zakladajúci si na číslach, nie len Apple ale už aj Xiaomi nás učí, že základom kvalitného zariadenia a dobrej používateľskej skúsenosti je optimalizácia softvéru s použitým hardvérom. Toto pravidlo sa potvrdzuje aj v prípade Redmi 3, ktorý obsahuje ekonomický Qualcomm Snapdragon 616, s ôsmimi jadrami typu Cortex-A53 taktovanými na 1,5 GHz a 2 GB operačnej pamäte RAM, čo je za necelých 100 eur krásna výbava.

Stal sa Xiaomi Redmi 3 kráľom lacných smartfónov? (Recenzia)

Čipset v spojení s 2 GB RAM a kvalitnou optimalizáciou zabezpečil počas celej doby používania hladký chod bez akýchkoľvek pádov či zásekov. Celkovú výdrž a bezproblémový chod Xiaomi naviac stále vylepšuje týždennými aktualizáciami, ktoré ako som si všimol uvoľňujú aj zopár MB RAM zabratej systémom (pri vyčistení, zostáva niečo cez 900 MB pre aplikácie tretích strán). O plynulý chod hier sa stará grafický čip Adreno 405 poskytujúci dostatok výkonu aj pre hranie hier ako Asphalt 8, či Modern Combat 5. Papierová vnútorná pamäť na osobné dáta a aplikácie má kapacitu 16 GB, no ako to už býva, po odpočítaní systémovćh gigabajtov pre používateľa zostáva len niečo cez 10 GB. To je pre drvivú väčšinu ľudí dnes už žalostne málo, no stále je tu možnosť obetovať druhý SIM slot výmenou za microSD kartu až do výšky 128 GB. Výkon som otestoval v appkách AnTuTu Benchmark a 3D Mark (Sling Shot using ES 3.0), kde Xiaomi Redmi 3 dosiahlo hodnotenie 29224  a 457 bodov.

Stal sa Xiaomi Redmi 3 kráľom lacných smartfónov? (Recenzia)

Môj zážitok z používania teda hodnotím pozitívne, aj keď po dvoch týždňoch a minime inštalovaných aplikácii a hier sa výkon smartfónu nedá hodnotiť na 100%, nakoľko sa pri Androidoch zvyknú problémy objavovať až po určitom čase. Mojim momentálnym primárnym telefónom je však práve Xiaomi Mi4c a po pol roku používania som nespozoroval jediný problém. Čo sa bezproblémového chodu týka, Xiaomi môžem vrelo odporučiť.

Systém a Multimédiá: Pre mňa najlepšia Android nadstavba

Ako vo všetkých Xiaomi smartfónoch aj tu môžeme nájsť MIUI konkrétne vo verzií 7.1 bežiacej na Androide 5.1.1 Lollipop. Výrobca zatiaľ síce aktualizáciu na 6,0 Masrhmallow neprisľúbil, no vzhľadom na to, že ide o pomerne nový smartfón, dá sa očakávať, že sa jej na 99% dočkáme.

Stal sa Xiaomi Redmi 3 kráľom lacných smartfónov? (Recenzia)

Na začiatok musím spomenúť smutnú informáciu. Tou je, že Xiaomi začalo vo všetkých svojich nových smartfónoch zamyká bootloader, čo značne sťažuje inštaláciu iných ROM. Toto rozhodnutie údajne padlo z dôvodu inštalácie škodlivého softvéru rôznymi nedôverihodnými predajcami Xiaomi smartfónov v domovskej Číne. Jediným spôsobom ako tomu mohlo Xiaomi zabrániť bolo práve zamknutie bootloaderu, čo však sťažilo život spotrebiteľom. Aj keď sa nejedná o 5-minútovú záležitosť, jeho odomknutie je stále možné a v inštalovaní lokalizovanej ROM (ktorá je vďaka Česko-Slovenskej komunite od 22 februára dostupná už aj pre tento model) vám po zopár "starostiach" nebude už nič brániť. Pre neskúsených spotrebiteľov to však môže predstavovať problém a tak ich od kúpy Redmi 3 odradiť. Všetky potrebné návody nájdete na tomto odkaze. 

Odporúčané
Xiaomi predstavuje novú vlajkovú loď s optikou Leica. Xiaomi 14 prináša o 32 % lepší výkon a výrazne nižšiu spotrebu energie Xiaomi predstavuje novú vlajkovú loď s optikou Leica. Xiaomi 14 prináša o 32 % lepší výkon a výrazne nižšiu spotrebu energie 15. marca 2024, 12:00

Samotné MIUI je však aj v anglickom jazyku veľmi intuitívne a na jeho používanie si zvyknete veľmi rýchlo. Stále je to v podstate klasický Android s niekoľkými vylepšeniami. V MIUI by ste napríklad márne hľadali menu s aplikáciami, nakoľko sú podobne ako v iOS umiestnené priamo na domácej ploche. Stále je však možné pridávať rôzne widgety, vytvárať zložky s podobnými aplikáciami. Zachovaná zostala aj notifikačná lišta rozdelená na dve samostatné časti - rýchle nastavenia (Wi-Fi, dáta, jas, atď.) a samotné notifikácie. Tu poteší možnosť zakázať zobrazovanie nežiadaných notifikácii napríklad z Candy Crush alebo podobných otráv. Ďalšou vychytávkou je aj minimalizácia displeja na 4 alebo 3.5 palca pomocou jednoduchého gesta - prejdením po kapacitných tlačidlách v smere požadovaného zmenšenia.

Stal sa Xiaomi Redmi 3 kráľom lacných smartfónov? (Recenzia)

Originálna Čínska ROM po prvom zapnutí obsahuje hŕbu pre nás zbytočných aplikácii, ktoré ale nie je problém za pár sekúnd odinštalovať. Medzi tie použiteľné patrí napríklad FM rádio, záznamník zvuku, kalkulačka, kompas, či aplikácia slúžiaca na zabezpečenie, správu batérie, RAM, úložného priestoru, cache, šetrenia mobilných dát a mnoho iných užitočných vecí. Sám som si myslel, že podobné aplikácie sú viac na škodu ako k úžitku, no pri takom prepojení so systémom ako ponúka Xiaomi ju na svojom Mi4c využívam oveľa častejšie ako som si pôvodne myslel. Za zmienku určite stojí aj jedna z najobľúbenejších súčastí systému a to témy, ktorých si je možné z oficiálnej aplikácie stiahnuť stovky. Funkcií  a rôznych naozaj použiteľných vylepšení obsahuje MIUI neúrekom, no všetky sa mi do recenzie bohužiaľ nezmestia. Treba vyskúšať. 

Stal sa Xiaomi Redmi 3 kráľom lacných smartfónov? (Recenzia)

Sánka mi padla aj v oblasti multimédii. Pri takto lacnom smartfóne by ste nečakali žiadne zázraky, no Redmi 3 mi znovu raz ukázal, že pri ňom môžete mať doslova veľa muziky za málo peňazí. Hudobný prehrávač s equalizérom sú prehľadné a jednoduché, nechýba tu ani spomenuté FM rádio, video funguje plynulo a bez prehrievania a dokonca tu nájdeme aj vlastný Mi Sound Enhacer, ktorý ponúka personalizáciu zvuku pre rôzne typy Xiaomi slúchadiel ako napríklad Pisto 2 či Mi Headphones čo je mimochodom hardvér, ktorý by ste si mali k Redmi 3 určite prihodiť do košíka. Reprodukovaný zvuk je naozaj čistý, basy sú basy a výšky taktiež nesklamú.

Stal sa Xiaomi Redmi 3 kráľom lacných smartfónov? (Recenzia)

Za zmienku taktiež stojí aj vstavaná galéria, ktorú som nemal potrebu nahrádzať žiadnou inou. Doteraz som do každého svojho smartfónu automaticky inštaloval aplikáciu Album od Sony, no v tomto prípade to nebolo vôbec potrebné nakoľko galéria ponúka prehľadné zobrazenie fotiek, ich zložiek, možnosť aplikovania rôznych filtrov, efektov, či orezanie vašich záberov. Prekvapený som bol aj pri zapnutí hudby cez hlavný reproduktor pretože pri tejto cene som čakal skôr búchanie plechu o plech ako čistý, hlasný zvuk bez šumu a skreslenia. Basy pri mobilných reproduktoroch snáď okrem HTC Boom Sound nestoja za nič a výnimkou nie je ani Redmi 3. Časy "mobilných diskoték" sú však už dávno za nami takže nevadí.

Stal sa Xiaomi Redmi 3 kráľom lacných smartfónov? (Recenzia)

Konektivita a Batéria: Najväčší dôvod pre kúpu

Počas svojho života som mal možnosť používať už niekoľko smartfónov s veľkou batériou, ktorá sa nachádza aj v Redmi 3. Konkrétne ide o 4100 mAh. Všetky z nich však mali 5,5, či 6 palcový Full-HD alebo QHD displej, no aj tak objemná batéria dokázala týchto žrútov udržať pri živote nadpriemerne dlho. V prípade Redmi 3 tu však máme iba 5 palcový HD displej a úsporný čipset, čo tento smartfón posúva vo výdrži na úplne nový level. Nič podobné som ešte nevidel. Rôznych grafov a podobných "exaktných" ukazovateľov výdrže nájdete na internete mnoho, no myslím, že bude bohato stačiť, keď napíšem, že pri bežnom používaní- zapnutej Wi-Fi, dátach, bluetooth aj GPS, občasnom hraní a počúvaní hudby dokáže Redim 3 vydržať na jedno nabitie bez problémov aj 3-4 dni, čo je čas, o ktorom môže drvivá väčšina ostatných smartfónov len snívať. Horšie je to s nabíjaním, pretože veľká batéria potrebuje aj viac času na nabitie, no raz za 4 dni to tomuto maratóncovi určite prepáčite. 

Stal sa Xiaomi Redmi 3 kráľom lacných smartfónov? (Recenzia)

O konektivite sa nebudem rozpisovať nakoľko som všetko podstatné myslím uviedol už vyššie. Spomeniem len, že obidva sloty podporujú 4G LTE, no u nás si ho okrem veľkých miest a operátora 4ka kvôli absencii 800 MHz pásma neužijete. Wi-Fi, Bluetooth, A-GPS/ GLONASS sú samozrejmosťou. 

Fotoaparát: Za cenu vysoký nadpriemer

Teória: 

  1. Hlavný: 13 MPx fotoaparát s clonou f/2,0, rýchle fázové zaostrovanie PDAF (0,1 sekundy) HDR, FullHD video.
  2. Čelný: 5 MPx fotoaparát s clonou f/2,2 a FullHD 

Prax: Aj keď papierovo (MPx) by mal byť fotoaparát dokonca lepší ako ten v iPhone 6s, dnes už snáď všetci vedia, že dávno neplatí pravidlo čím viac megapixelov, tým lepšie a foťák v Redmi 3 podľa môjho názoru patrí na hranicu medzi priemerom a podpriemerom. Na toto miesto som Redmi 3 neposadil ani tak z dôvodu podpriemerných fotografií ako z toho, že na vytvorenie lepších záberov potrebujete dosť veľa pokusov, ba až manuálny režim, o ktorom väčšina ľudí ani nevie, že existuje. Pekné zábery sa mi podarilo zhotoviť hlavne vďaka dostatku svetla, HDR režimu a stabilným rukám. Ak jedna z týchto zložiek chýbala, fotografie boli buď rozmazané, mali vyblednuté farby, zlé svetlo alebo všetko naraz. Svoju prácu dobre neodvádza ani PDAF, ktoré sa ani zďaleka nepribližuje času 0.1 s. Pri Makro fotkách mal dokonca Redmi 3 niekedy problém vôbec zaostriť. 

Odporúčané
TOP 10 tipov na tech darčeky od 30 eur, s ktorými vybavíš vianočný darček pre frajera, rodičov aj súrodencov TOP 10 tipov na tech darčeky od 30 eur, s ktorými vybavíš vianočný darček pre frajera, rodičov aj súrodencov 15. decembra 2023, 9:00

Naopak video sa mi nezdalo vôbec zlé, aj keď problémy so zaostrovaním boli badateľné aj tu a je pravda, že som natáčal iba keď bolo pod mrakom alebo pršalo. Čo sa týka prednej selfiekamery, tu to bolo o niečo lepšie, keďže na ňu väčšinou nie sú kladené veľké nároky. Fotky pri dostatku svetla boli ostré a s peknými farbami, no s úbytkom svetla nastal aj úbytok kvality. Na Instagramové a Facebookové selfíčka však bohato postačí. Samotná vstavaná aplikácia fotoaparátu mne osobne vyhovuje. Ponúka napríklad množstvo rôznych filtrov, vylepšenie pleti, panorámu, či spomínaný manuálny režim. Nadmieru spoľahlivo taktiež fungovalo aj rozpoznávanie tváre. 

Stal sa Xiaomi Redmi 3 kráľom lacných smartfónov? (Recenzia)
Stal sa Xiaomi Redmi 3 kráľom lacných smartfónov? (Recenzia)

Pokiaľ je teda vašou hlavnou požiadavkou pri kúpe kvalitný fotoaparát, radšej sa porozhliadnite po niečom inom aj keď je možné, že išlo len o softverový problém, ktorý sa časom dúfajme vyrieši, respektíve možno len neviem ako správne fotiť. Fotky v plnom rozlíšení nájdete na týchto odkazoch: Deň, Noc, Umelé svetlo, Blesk. Všetky fotky boli fotené v automatickom režime so zapnutým HDR.

 Deň

Stal sa Xiaomi Redmi 3 kráľom lacných smartfónov? (Recenzia)

Noc

Stal sa Xiaomi Redmi 3 kráľom lacných smartfónov? (Recenzia)

Umelé svetlo /  Blesk

Stal sa Xiaomi Redmi 3 kráľom lacných smartfónov? (Recenzia)

 

Video cez deň

Video v noci

Zhrnutie: Revolúcia medzi low-endmi

V tomto prípade mám závery rovno dva. Prvým z nich je, že pri oficiálnej cene 91 € nemá Xiaomi Redmi 3 žiadnu konkurenciu. Konštrukcia- výborná, displej-skvelý, výkon-perfektný, batéria-neuveriteľná, Fotoaparát - asi jediné vážne mínus, no pri takejto cene sa to dá prepáčiť. Druhý záver je Slovenská cena 189.99 €, za ktorú sa dá u konkurencie nakúpiť podstatne lepšie zariadenie, aj keď batériu Redmi 3 neprekoná asi žiadne z nich. Pokiaľ o Xiaomi Redmi 3 máte záujem, dúfam, že recenzia vám pomohla rozhodnúť sa, či kúpiť alebo nie. Ak sa rozhodnete kladne, na kúpu vám môžem odporučiť e-shop SmartZero.sk, kde Xiaomi smartfóny kúpite s dvojročnou zárukou za najatraktívnejšie ceny na Slovensku. 

Domov
Zdieľať
Diskusia