Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. januára 2016, 16:49
Čas čítania 6:37
Dominik Vetrák

Vybrali sme najlepšie filmy roku 2015

Vybrali sme najlepšie filmy roku 2015
Zdroj: Warner Bros. Pictures / Jasin Boland
FILMY A SERIÁLY FILM NA VEČER NAJLEPŠIE FILMY TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Rok 2015 ponúkol opäť mnoho nezabudnuteľných filmov, z ktorých sme vybrali práve tie najlepšie a najoriginálnejšie.

Rok sa s rokom stretol a ako to už býva, všetci sumarizujú, rebríčkujú, respektíve predstavujú budúci rok. Inak na tom nie sme ani my v redakcii, a tak je na čase po rôznych článkoch spísať aj ten najdôležitejší. Vybrať 10 najlepších filmov minulého roka. Ako každý rok, aj tentokrát sme vyberali spomedzi filmov, ktoré sa dostali do slovenskej/českej kinodistribúcie alebo na DVD/Blu-ray až od januára 2015. Niektoré tituly teda vyšli ešte v roku 2014, ale ako to už býva zvykom, počítame s tým, že nás kvôli tomu nechápavo pošlete niekam aj tento rok. Hlasovalo niečo cez 20 členov redakcie, a to tak, že sme si všetci vybrali svojich 10 najlepších snímok, pričom tá najlepšia mala 10 a posledná pozícia bola hodná 1 bodu. Dopadlo to nasledovne: 

10. Bridge of Spies (réžia: Steven Spielberg)

Nový Spielberg už nejaký ten rok neznamená podobné nadšenie a očakávania, ako nový Tarantino. Stevenove posledné počiny rozdelili ľudí na dva tábory, to ale pravdepodobne s jeho vojnovým thrillerom platiť nebude. Hoci sa nevyužil plný potenciál z dramatického hľadiska a asi ani toho thrillerového, stále išlo o pôsobivé dejové dobrodružstvo odvážneho právnika a sympatického ruského špióna. Možno keby sa Spielberg nemusel riadiť podľa skutočných udalostí, natočil by niečo osobnejšie a divácky atraktívnejšie, stačilo to však na skvelý film plný kvalitných hereckých výkonov a tradičného Spielbergovho rukopisu. 

tom hanks, most špionů
Zdroj: Walt Disney Studios Motion Pictures

9 . Martian (réžia: Ridley Scott)

Stalo sa neuveriteľné. Ridley Scott natočil skutočne skvelý film, na ktorého kvalite sa zhodli všetci! Podarilo sa mu tak po vyše 7 rokoch. Aj keď, rovnako ako Konzultanta tak Robina Hooda niektorí považujú za podarené počiny. Po neúspešnom Prometheovi sa Scott s menšou pauzou opäť vrátil do vesmíru, tentoraz s Mattom Damonom čoby astronautom, ktorý ostal na Marse opustený a musel sa udržať na žive, kým pre neho jeho kolegovia neprídu. Skvelý Damon sa postaral o to, aby diváci ostali počas celej stopáže napätí a zvedaví na rozuzlenie. Atraktívne prostredie, kvalitný scenár, herci a rozprávačský štýl vyústili v zábavný sci-fi film, aký Scott tak neodkladne potreboval.

the martian, matt damon
Zdroj: Twentieth Century Fox Film Corporation


8. Steve Jobs (réžia: Danny Boyle)

Sorkin-Boyle-Fassbender. Vražedné troj-kombo sa postaralo o najlepší film o Jobsovi a možno väčšiu dialógovú pecku, než Tarantino. Ak totiž nehľadáte akciu, len perfektne natočenú a inteligentne ukecanú drámu, Steve Jobs je pre vás ideálny. Navyše tu máme najlepšie zosobnenie slávneho vizionára v podaní energického Michaela Fassbendera. Doslovná trojaktovka slávila úspech medzi všetkými kritikmi a pozitívne prekvapila. Ľudia, ktorí išli na biografický celovečerák o Jobsovi, nie o Apple, boli viac než nadšení. Trochu je tu škoda Boyla, ktorý ako režisér musel skloniť hlavu pred scenáristom Sorkinom, ktorý stál v čele filmu. 

steve jobs
Zdroj: Universal Pictures


7. Nightcrawler (réžia: Dan Gilroy)

Prvý prípad snímky, ktorú sme mohli vidieť už v roku 2014, no Ďuri z Tornale musel čakať do roku 2015. Dočkal sa ale dychberúcich a autentických, napínavých scén, skvelého Gyllenhaala a kvalitne zrežírovaného osobného príbehu reportéra, ktorý pre úspech oželie aj ľudský život. Len málokomu Nightcrawler nesadol, ide pritom o dosť nenápadný film, ktorý sa určite nedostal k mnohým divákom, a tak je na čase to napraviť. Poteší vás kamera, postavy, no najmä herci a dej. 

jake gylenhall, nightcrawler
Zdroj: Open Road Films


6. Birdman (réžia: Alejandro González Iñárritu)

No, čo s tým Birdmanom? Na ČSFD je v šedom pásme, takže to bol asi zlý film a totálny prepadák, no nie? No nie! Iñárritu natočil s Lubezkim geniálnu komediálnu drámu, ktorá však neokúzli každého. Nenápadné a pre mnohých vlastne neexistujúce strihy zabezpečili dojem, že sa snímka natočila jedným záberom, čo je však omyl. Vo finále to bolo ale pôsobivé galapredstavenie hercov na pozadí autentického zobrazenia vnútorných démonov a neistoty bývalého herca-superhrdinu. Film ako stvorený pre Hugha Jackmana (nakoniec kvôli nemu kývol aj na ďalšieho Wolverina) a hoci to asi nie je film, ktorý sa dá pozerať viackrát, na prvýkrát vás očarí v mnohých aspektoch. Lubezki a jeho milované dlhé zábery, bezchybní herci a osobitá dejová kostra, ktorá vytŕča nad všetkými ostatnými. Niekoho to nudilo (máme tu prvých adeptov, ktorí neubudú očarení ani Revenantom), cinefilovia si zase zmlsli a nechali sa viesť úžasným spracovaním. 

emma stone, birdman
Zdroj: Fox Searchlight Pictures


5. Kingsman (réžia: Matthew Vaughn)

Matthew Vaughn zabodoval. Jeho nepísané pravidlo o tom, že sequely netočí (zatiaľ), vyústilo v spracovanie komiksového príbehu o netradičných špiónoch/agentov. Neuveriteľne originálny a vtipný záporák, sympatický Taron Egerton a jeho prerazenie do Hollywoodu a nadupaná akcia natočená majstrom v obore sa postarali o jedno z najväčších prekvapení roka. Kingsman bol nahláškovaný, skvele natočený a hlavne zábavný film, aký natočia behom rokov len výnimoční režiséri. Vaughnovi sa to podarilo a všetci dúfame, že si zasadne aj k plánovanému sequelu. Navyše ľudia konečne začali brať Colina Firtha aj inak, než ako unudeného a vážneho herca. 

Colin Firth, kingsman
Zdroj: 20th Century Fox


4. Whiplash (réžia: Damien Chazelle)

Po Birdmanovi asi najumeleckejší film rebríčka, ktorému by mnohí dali Oscara oveľa radšej, než Inarrituovému opusu (vrátane mnohých našich redaktorov). Whiplash sľubovalo silný hudobný zážitok a s jednoduchým, no zároveň hlbokým dejom. Uveriteľné výkony Milesa Tellera a démonického J. K. Simmonsa (jeho výkon by sme asi najlepšie prirovnali Ledgerovému zázraku pri Jokerovi) pre postavy, ktorým fandíte a úplne ich motivácie chápete, vyústili v jedno z najintenzívnejších a najkrajších finále v dejinách kinematografie. Dvaja muzikanti, ktorí sa vzájomne rešpektovali, no bili sa do krvi už len pohľadmi, sa navzájom pochopili až na vlne bicích vibrácií v nezabudnuteľnej scéne. A aj ten jazz sa počúval krajšie, než 90% slovenskej hudobnej tvorby.

whiplash
Zdroj: Blumhouse Productions


3. Sicario (réžia: Dennis Villenneuve)

Dennis Villenneuve u nás pred dvomi rokmi zabodoval s jeho thrillerovou drámou Prisoners na plnej čiare. Vybrali sme ho ako najlepší filma roka, no a jeho ďalši počin o 2 roky neskôr u nás vyhráva bronzovú medailu. Sicario je najnapínavejším hollywoodskym celovečerákom, o ktorého deji a skutočnej dejovej zápletke sa divák dozvedá až priamo v kine, čo je dnes už vlastne raritou. Benicio Del Toro bude s najväčšou pravdepodobnosťou bojovať o Oscara, Emily Blunt ľudia milujú ešte viac a vďaka mrazivej atmosfére a dychberúcim (na to, aké boli autentické, sú až neuveriteľne napínavé) scénam sme sa utvrdili v tom, že Fincher sa už viac-menej delí o trón práve s talentovaným Kanaďanom Dennisom Villenneuveom. Môžeme očakávať, že nás posadí na zadok aj nabudúce? Jednoznačne.

Emily Blunt
Zdroj: Richard Foreman / Lionsgate


2. Star Wars: The Force Awakens (réžia: J. J. Abrams)

Zďaleka nie najlepší film roka, no viete si asi predstaviť, čo znamenal pre drvivú väčšinu našich redaktorov. Pochopiteľne sa tak Star Wars objavovalo v jednotlivých interných rebríčkoch najviac a získalo tak dostatočný počet bodov na druhé miesto. Očakávaný návrat legendárnej ságy trhá rekordy a ešte hodnú chvíľu bude, keďže do kín sa bude chodiť stále. Nové Star Wars malo všetko, čo sme od neho ako fanúšikovia chceli. Je však škoda, že sa Abrams až príliš veľmi chcel zavďačiť fanúšikom a príliš málo riskoval. Priniesol ale mnohé zimomriavkové momenty, úžasné, nové postavy, komplexného a silného záporáka, množstvo nečakane dobrého humoru... inými slovami, doručil takmer dokonalý Star Wars film, ktorý však jemne trpel na logiku, a to celkom zbytočne. Azda každý filmový kritik bol najskôr fanúšikom Hviezdnych vojen, takže sa to tentokrát odpustilo. Star Wars bolo ale v konečnom dôsledku úžasné, naplnilo očakávania a naštartovalo novú trilógiu dokonalým spôsobom. 

Star Wars
Zdroj: Lucasfilm


1. Mad Max: Fury Road (réžia: George Miller)
Absolútny víťaz nie je zas takým veľkým prekvapením. Niekto bude namietať, že rebríček je mainstreamový, nuž, nie sme artový web. Navyše, Star Wars potešilo stovky miliónov divákov, no a Mad Max prekvapil všetkých. V žánri sme dostali naposledy niečo tak divoké, originálne a ojedinelo natočené asi s Cameronovým Terminátorom 2. Veľkolepý opus na kolesových monštrách doplnený o energickú hudbu, množstvo wow momentov a nezabudnuteľné akčné sekvencie. Mad Max je snom každého malého chlapca, ktorý na jeho splnenie čaká pokojne aj celý život. Na druhej strane tu máme tých, ktorí tvrdia, že film bez príbehu nemôže nikdy fungovať. Za prvé, funguje a je to brilantne natočená, výbušná jazda z bodu A do... no vlastne bodu A, za druhé, ten príbeh tam je. Či už je to Maxove zmierenie sa so životom a rozhodnutie pomôcť neznámym ľuďom po tom, čo si prešiel peklom a stratil v ľudí dôveru, na druhej strane je tu Furiosa, jej 20-ročné čakania na návrat domov a snaha zachrániť nevinné ženské životy aj za cenu vlastnej smrti. A takto by sme mohli pokračovať donekonečna. Ľudia, ktorí tam príbeh nevidia, ho skôr vidieť nechcú a hľadajú si dôvody, prečo by blockbuster nemohol byť taký bohatý z hľadiska najdôležitejších aspektov filmu ako takého, a pritom ho nemusia hrať len v nezávislom kine. 

Mad Max: Fury Road
Zdroj: Warner Bros.

Bonus: Inside Out

Malá veľká rozprávka, ktorá možno nevyužila svoj obrovský potenciál, na druhej strane emočne rozhodila mnohých (nielen) dospelákov. Zobrazenie emócií ako žijúcich postavičiek, ktoré rozhodujú o tom, ako sa chováme, vyžarujeme a aké spomienky nám ostanú v hlavách bol originálny, odvážny a navyše umožnil filmárom vyjadriť najzákladnejšie ľudské správanie v dojemných a pútavých, niekedy i vtipných scénkach. Bolo ťažké vybrať, či vyberieme Inside Out alebo Malého princa, viac redaktorov si ale vybralo Pixar. Na druhej strane, ak ste skôr na poetickejšie rozprávky, Francúzi vám požiadavky splnia.

Samozrejme, v úvahu pripadalo mnoho ďalších filmov, najčastejšie padali kúsky ako Mission: Impossible V - Rogue Nation, Creed, Jurassic World, The Walk, Little Prince, Ex Machina, Theory of Everything, Macbeth, Love, Imitation Game a tak ďalej a tak ďalej. Bude zaujímavé zostavovať tohtoročný rebríček, keďže je len január, no už teraz tu máme dve či tri silné zastúpenia. V ankete si z týchto 11 filmov budete môcť vybrať ten najlepší aj vy. Na záver sa ešte môžete pozrieť na rebríčky redaktorov, ktorí pre vás články píšu najdlhšie. 

fanboy

1. Whiplash
2. Mad Max
3. Sicario
4. SW
5. Kingsman
6. Steve Jobs
7. Birdman
8. Nightcrawler
9. The Little Prince
10. Martian

kesty

1. Whiplash
2. Birdman
3. Mad Max
4. Sicario
5. Star Wars
6. Nightcrawler
7. Straight Outta Compton
8. Kingsman
9. Southpaw
10. The Martian

osky

1. Sicario
2. The Imitation Game
3. Star Wars
4. Ex Machina
5. Nightcrawler
6. Kingsman
7. Mad Max
8. Mission Impossible 5
9. Whiplash
10. Martian

mirec

1. Mad Max
2. Whiplash 
3. Sicario
4. Inside Out 
5. Star Wars 
6. Kingsman
7. Jobs
8. Bridge of Spies 
9. Martian 
10. The Walk

braňo

1. Sicario
2. Steve Jobs
3. Spy
4. Kingsman
5. Star Wars 
6. Nightcrawler
7. Inside Out
8. Mad Max
9. The Walk
10. Straight Outta Compton

Peter

1. Star Wars
2. Mad Max
3. Kingsman
4. Sicario
5. Nightcrawler
6. Whiplash
7. Martian
8. Creed
9. Macbeth
10. Bridge of Spies

Anketa:
Najlepší film roku 2015 je:
Birdman
Whiplash
Mad Max: Fury Road
Star Wars: The Force Awakens
Steve Jobs
Nightcrawler
Inside Out
Martian
Bridge of Spies
Kingsman
Sicario
Birdman
2 %
71 Hlasov
Whiplash
9 %
297 Hlasov
Mad Max: Fury Road
27 %
877 Hlasov
Star Wars: The Force Awakens
25 %
823 Hlasov
Steve Jobs
2 %
68 Hlasov
Nightcrawler
3 %
95 Hlasov
Inside Out
4 %
133 Hlasov
Martian
13 %
435 Hlasov
Bridge of Spies
2 %
68 Hlasov
Kingsman
8 %
270 Hlasov
Sicario
5 %
168 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia