Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. decembra 2011, 14:07
Čas čítania 0:00
refresher team

Refresher Playlist: Najlepšie skladby 2011

HUDBA
Uložiť Uložené

Najlepšie skladby roka.

Okrem albumov sme vybrali aj najdôležitejšie skladby uplynulého roka, ktoré nájdete nižšie. Nečakajte žiadne undergroundy (tie by sa mali dočkať vlastného súhrnu), ide hlavne o veci, ktoré sa vryli ľuďom do pamäte a zanechali za sebou tento rok stopu. Či už rapové náklady, klubové párty tracky, alebo tématické skladby s posolstvom. Jedná sa hlavne o žánre a veci, ktorými sme sa na webe behom "roka" venovali, ale nevyhneme sa aj pár odlišným kúskom. Nedalo sa samozrejme spomenúť všetko a na niečo dôležité sme určite zabudli, preto nezabudni v komentoch spomenúť tvoje najobľúbenejšie skladby roku 2011.

Kanye West & Jay-Z - Niggas In Paris

Nemuselo to byť jasné hneď po prvom vypočutí, ale po čase nikto nie je na pochybách, čo je najväčšia hymna spoločného albumu Kanyeho a Jiggu. Skladbu si dávajú na koncertoch pol hodinu v kuse a my len môžeme dúfať, že sa dotrepú aj blízko Slovenska budúci rok počas európskej WTT tour. Dat shit (would be) cray. 




Kanye West & Jay-Z - Otis

Prvá skladba, ktorá sa dostala von ako oficiálny track z Watch The Throne bol práve Otis. Onedlho na to vzniklo aj dnes už známe video režírované Spikeom Jonzem, v ktorom si to Jigga a Yeezy riadne užili. Obrovská vlajka, rozpílené Bentley Maybach, snapbacky, modelky (a komik) na zadnom sedadle, driftovanie a Otis Redding


J. Cole - Lost Ones

O tejto skladbe sme si napísali na stránke už viac než dosť. J. Cole tu rapuje o mladom páre čakajúcom dieťa, v prvej slohe z perspektívy chalana, ktorý by svoju polovičku najradšej poslal na potrat, v druhej z perspektívy dievčaťa a v tretej z pohľadu tretej osoby. Neskutočne emotívna vec s perfektným refrénom, v ktorom keby Cole nechal spievať niekoho iného, určite by to nebolo ono.



Kendrick Lamar - HiiiPower

Prvý Kendrickov song, ktorý sa dostal do uší šíršej verejnosti a tak isto skladba, po ktorej ľudia prestali pochybovať o Coleovych producentských skills. Že hip-hop je mŕtvy? Vypočuj si Section.80 a zopakuj to znova. Tri palce hore!



Kendrick Lamar - Keisha's Song

Ďalšia emotívna vec v rebríčku. Jedná sa o ďalšiu skladbu z vynikajúceho Section.80, ktorú nahral Kendrick pre svoju mladšiu sestru, aby sa nikdy nestala prostitútkou.



Tyler, The Creator - Yonkers

Čo napísať o Yonkers? Skladba katapultovala Tylera a celú jeho crew do mainstreamu. Asi neexistuje človek, čo nevidel chorý klip režírovaný samotným Wolf Haleym. Tweetol o ňom aj Kanye a Tyler v ňom poslal shots na nejednu celebritu.



A$AP Rocky - Peso

Asap Rocky podpísal zmluvu na najviac bubákov od čias 50 Centa a skladba Peso mu k tomu určite dopomohla. Pozrite si aj klip a pochopíte, že nikto v hre nemá momentálne štýl ako práve Rocky.



Avicii - Levels

Aj keď vám názov možno nič nehovorí, po spustení tracku sa vám spraví jasno. Samplujúca "Something's Got a Hold on Me" z 62. roku minulého storočia vo vás pravdepodobne (ako vraví samotný text) "vyvolá dobré pocity". Jeden z tých rádio hitov, ktoré si pravdepodobne vypočujete aj ďalší raz, aj keď už zaznel nespočet krát.



M83 - Midnight City

Túto skladbu ste mohli napríklad počuť počas seriálu How To Make It In America, ktorý nás stihol počas dvoch sezón zásobovať skvelým soundtrackom. Neskôr sa Midnight City objavilo aj vo Victoria's Secret reklame.



Adele - Someone Like You

Rok 2011, alebo rok Adele. Každý zrelý človek, ktorý prešiel niečím podobným, sa určite dokáže stotožniť s tematikou songu, z ktorého pocit stupňuje jedinečný hlas Adele. Skladba sa na nás počas roka valila z každej strany a hranosť v rádiách a priečky v rebríčkoch spolu s predajmi hovoria za seba. Adele bude z 21 pravdepodobne papať až do dôchodku.



Childish Gambino - Heartbeat

Dlhšie sme rozmýšlali, ktorú skladbu od Gambina sem zaradíme, nakoniec sme sa rozhodli pre túto elektronickú vecičku z albumu Camp. Gambino mal úspešný rok, dúfame, že sa mu bude dariť naďalej, originálny interpret s veľkým potenciálom, bohužiaľ pre niektorých s otravným hlasom.



Drake - Marvin's Room

Každý to pozná. Rozídete sa, stále k nej niečo cítite, opijete sa a chcete jej zavolať. Drake je jedným z mála mainstream interpretov, ktorý vedia prejaviť svoje city a v ktorého songoch sa vie nájsť aj obyčajný človek z paneláku. Aj preto ho nejeden gagsta označuje za gaya. My ostatní môžeme ďakovať, že tu niekto podobný vôbec je.



Drake Feat. The Weeknd - Crew Love

Ďalšia skladba z Drizzyho posledného albumu, ktorá bola sprv skladbou druhého Kanaďana na nej. The Weeknd tu zažiaril a získal si nových fans, ktorý ho dovtedy nepoznali.They been loving the crew ever since....



The Weeknd - Wicked Games

Ďalší Weekndov song vydaný ešte pred prvým mixtapom, jeho v poradí štvrtý a pre mnohých najväčšia hymna od neho, aj keď by sme tu bez problémov dokázali vybrať dalších 10. 



Frank Ocean - Swim Good

Keď už tu máme toho jebnutého Víkenda, nedá sa nespomenúť ani ďalší spevácky objav roka, člen OF svorky, Frank Ocean. Ten vydal svoj vynikajúci mixtape nostalgia,U.L.T.R.A po nezhodách s Def Jemom a z neho pochádza aj táto hymna, ktorá mu zaručila miesto na albume Kanyeho a Jiggu.



DJ Khaled Feat. Drake, Lil Wayne & Rick Ross - I'm On One

Nedal sa nezmeniť ani jeden z najväčších rapových songov roka, I'm On One. Nebudeme polemizovať, zásluhu na jeho úspechu má hlavne Drake, či už je to jeho vynikajúci refrén, alebo najlepšia sloha. Svoju zásluhu má ale aj producent 40 T-Minus, či koniec-koncov aj samotný vrieskajúci Khaled, ktorý dal túto partiu dokopy .



SBTRKT - Wildfire (Remix) feat. Drake

Your grilfriend at my next show, Ovoxo hláška zaznela prvýkrát práve počas tohoto remixu na (aj bez Drakea) vynikajúcu skladbu, vďaka ktorej si mnoho z nás následne celý album SBTRKT vypočulo a určite neolutovalo. Sprav tak taktiež. Najprv sme sem chceli pridať originál bez Drakea, ale nebudeme sa tváriť, že by sme sa ku skladbe bez jeho asistencie na remixe dostali. 



Purity Ring - Lofticries

O Purity Ring sme chceli napísať asi pol roka, ale vždy sa na to zabudlo. Našťastie jednému nášmu redaktorovi pred pár dňami vo vlaku zashuffloval iPhone a začalo mu hrať Lofticries, skladba, ktorá sa v tomto výbere proste musela ocitnúť, aj keď je spomedzi všetkých najmenej známa. 



Big Sean Feat. Chris Brown

Od Big Seana sa čakalo asi viacej, hlavne čo sa týka predajov jeho debutu, ale v hip hope zaujal určite dôležité miesto a uvidíme ako sa mu bude dariť naďalej. Na refréne hitu My Last mu vypomohol na Refresheri každý deň rozoberaný módny guru.



Game - Ricky

Game je prípad. Jeho dlho odkladaný R.E.D. Album mohol byť najlepším od Documentary, nebyť druhej, spackanej polovice, plnej nevýrazných trackov (až na výnimku Born In The Trap). Preto sme dlho rozmýšlali, ktorý track z prvej polovice sem od Gamea dať. Album nemá žiadny výrazný mega-hit a preto sme vyberali z trojice Martians vs. Gobilns (video je sick, no na tracku cítiť, že Game je silno ovplyvnený Tylerom), Good Girls Go Bad (skvelá produkcia, ale track výrazne ťahá aj Drake) a tak sme sa nakoniec rozhodli zaradiť standalone vec Ricky. Game má na nej nenažraný flow, text aj téma sú silné a track sám o sebe je dôkazom toho, že Game vie stále potiahnuť celý track sám a spraviť z neho hit. 



Common - Blue Sky


To, že spravil Common skvelý album, by malo byť už známe každému návštevníkovi tejto stránky. Potvrdila to recenzia, ako aj zaradenie jeho albumu do top releasov tohto roka. Jeden z najlepších trackov je určite Blue Sky, o ktorého produkciu sa postaral, podobne ako pri zvyšku albumu No.I.D.. Plnohodnotný, 100-percentný Chicago sound.



Common feat. Nas - Ghetto Dreams


Nasty Nas tento rok svoje sólo nevydal a tak sem dávame  aspoň jeho spoluprácu s Commonom. Trueschoolova pecka o tom, že sen každého chlapa z geta má dve nohy, dve ruky a väčšinou aj veľký zadok.



Dr. Dre feat. Eminem a Skylar Grey

Na túto rádio pecku zo začiatku roku nemôžme zabudnúť. V prvom rade skvelý text a videoklip, v ktorom sa Eminem priznáva, za čo všetko Dremu vďačí. Ten sa potom prebúdza z (hudobnej) kómy, aby povedal, ako to vlastne celé bolo a je. Vďaka tracku sa do povedomia ľudí dostali aj speváčka Skylar Grey (kedysi pôsobiaca ako Holly Brooke) a producent Alex da Kid. Na Dreho album možno čakáme už roky, ale status legendy mu uprieť nemôžeme.



Chris Brown feat. Busta Rhymes & Lil Wayne - Look At Me Now


Teraz budú prekvapení všetci, ktorí si myslia že nemáme radi Chrisa Browna len preto, že sa (údajne) nevie obliekať. Možno nepatrí medzi našich top, ale pecka Look At Me Now si tu miesto zaslúži. Aj keď, viac vďaka produkcii a Busta Rhymesovi, ktorý v tejto skladbe naložil, ako keby rapoval posledný krát v živote. Tanečná pecka do klubov, nauč sa brejkovať.



Bad Meets Evil - Fast Lane


Keď spravia spoločný album EP lyrickí kúzelníci Eminem a Royce Da 5'9'', je z toho minimálne udalosť roku. Možno ich síce hypeom preskočili The Throne, ale to nič nemení na tom, že sme sa reúnie Bad Meets Evil dočkali, možno aj skôr, ako by sme čakali. Fast Lane je vtipný track, na ktorý sme dostali podobne vtipné video a obaja zúčastnení sa pretekajú, kto dá viac. Tak teda, kto dal viac?



Yelawolf feat. Lil Jon - Hard White


Yelawolf vydal rozporuplný album. Pre niektorých zapredaný popovo znejúci album, ktorým sa úplne odklonil od jeho vtedajšej tvorby, pre iných zase stále kvalitný kúsok, ktorý sa dá dokola počúvať. Väčšina z nás sa radí do tej prvej skupiny a Yelove počínanie si nevieme vysvetliť. Skladbou Hard White nás však potešil, Hydro zadelil skvelú produkciu a Lil Jon tomu dodal gule (ak by náhodou chýbali). Video zároveň ukázalo, ako sa pije v Alabame. 



Fashawn - Big Dreams

Mladý californský hráč Fashawn spravil celkom solídny tejp Higher Learning 2 a práve z neho je táto samplovačka s J. Cole-om na beate. V roku 2012 čakáme veľké veci.



Mac Miller - Donald Trump

Energická vec od mladého Millera, ktorý si vyslúžil uznanie aj od samotného Donalda Trumpa. Rok 2011 bol pre hráča z Pittsburghu prelomový a v tom mu pomohla aj táto skladba.



Nas - Nasty

Escobar sa v roku 2011 predsalen na krátko vrátil a zadelil to v Queensbridge štýle 90-tych rokov. Fanúšikovia sú nadšení a my spolu s nimi netrpezlivo čakáme na album Life is Good.



Evidence - You


Predtým, než Evidence vydal album Cats & Dogs pustil medzi fanúšikov singel produkovaný DJ-om Premierom. Spolupráca na základe skills a kombinácia čo nemôže sklamať.



Pusha-T - Feeling Myself

Polovička dua Clipse tento rok rozbila bank svojím tejpom Fear of God, ktorý v mojich očiach prekonal aj nasledujúce EP. Kto by po vypočutí tracku Feeling Myself nechcel byť na chvíľku v koži jedného z bratov Thortonových, ospevujúc high life?



Saigon - Bring Me Down Pt. 2

Saigon nakoniec dobojoval a vydal album The Greatest Story Never Told. My mu to samozrejme po tých ťahaniciach strašne prajeme a za rok 2011 vyberáme track Bring Me Down. Silné slohy, epický refrén a spoko videjko. Rozhodne si tu zaslúži byť.



Macklemore feat. Ryan Lewis & Ray Dalton - Can't Hold Us

Samozrejme, na Macklemorea sme zabudli, ale jednoducho sme ho sem museli dodatočne pridať. Tento washingtonský rodák má stále svetlejšiu budúcnosť a kolaborácie s jeho dvorným producentom Ryanom Lewisom tomu len napomáhajú. Jeden z najlepších kúskov je určite Can't Hold Us, kde skvele zaspieval Ray Dalton.



Rytmus feat. Ego - Deti Stratenej Generácie

Jedna z najmocnejších skladieb z Fenomenu pripomína dnes už klasickú energiu, ktorú dokážu títo dvaja vyprodukovať. Jednoducho čistý Kontrafakt na našlapanom beate s klasickým textom a nezvyčajným refrénom. Komu nenaskočili zimomriavky pri Egovej slohe? 

 

Majk Spirit - Good Vibration


Rádiový megahit, ktorý zosadil aspoň na čas z trónu slovenské stálice a následne dostal aj vizuálnu podobu v podobe klipu. Skladba plná pozitívnej energie a charizmy. Motivačné záležitosti boli vždy silná stránka H16ky a zvlášť Majka a beat od Mad Skilla iba umocňuje túto dobrú vibráciu.

 

Moja Reč feat. Majk Spirit - Čo Sa Týka Mňa


Jedna z najlepších skladieb, čo tento rok na Slovensku vyšla a to hlavne vďaka svojej téme. Trojica MCs, ktorí sú často považovaní ako tí najlepší spittujú a zachraňujú tragédiu menom slovenský hip-hop a tvrdo sa separujú od mainstreamu a konzumu, ktorý pohltil celú subkultúru. Ťažko povedať, ktorú slohu vyzdvihnúť, ale riadok "Kto je lepší MC Bushido alebo Savas? Gucci Mane alebo Redman? Choď do piče keď nevieš" sa nám dostal pod kožu a určite nie sme sami vzhľadom na to, aký feedback dostávala táto záležitosť na koncertoch.




DMS feat. Termanology - Žijem Svoj Sen


Neskutočné sa stalo skutočným. Bostonský Termanology dal nielen slohu na túto skladbu z Čo Sa Stalo?!, ale sa dokonca aj zúčastnil natáčania klipu. Track kde sa dozvedáme ako to všetko začalo nás zabíja ešte dnes nielen kvôli vzácnej spolupráci a kvalitnému vizuálu.  



Tina feat. Ego - Sexxxy

Bolo by odveci keby sme medzi hity tohto roka nezaradili túto klubovú záležitosť. Tinin sexy spev, Egov strakatý flow, elektro beat a moderný feeling robia zo Sexxxy skladbu, ktorú budeme počúvať (možno) ešte budúce leto. A dovtedy snáď aj ten Ego vydá svoje sólo.



IdeaFatte - Dočasně Nedostupní

Beat tejto pecky vás musel rozsekať a Fatte si s kľudným svedomím môže odniesť korunu spomedzi českých beatmakerov. Do toho Idea ako vždy s nadhľadom a… čo vám budeme rozprávať.
"Pokud je vítězství hrdá cesta na dno, tak se chci rozběhnout, rozloučit a rychle tam spadnout / Pokud je prohra potupná cesta na vrchol, tak strašně rád spálim všechny stránky našich kapitol"


Domov
Zdieľať
Diskusia