Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. júna 2015, 17:38
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák Marek R. AdamDonoval

10 hráčov, ktorí majú k Zlatej lopte najbližšie. Dokáže ešte niekto obrať o ocenenie zatiaľ suverénneho Messiho?

ŠPORT CRISTIANO RONALDO FUTBAL NEYMAR
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Januárové každoročné ocenenie Zlatá lopta pre najlepšieho futbalistu na svete sa už veľmi pomaly blíži a my sme tak vybrali 10 hráčov, ktorí majú k výhre najbližšie.

Je nám jasné, že všetci dobre viete, kto je na prvom mieste, no Zlatá lopta je záhadná športová udalosť, ktorá už párkrát v histórii neocenila tých hráčov, ktorých mala. Ani tento rok nemusí byť výnimkou, všetci ale dúfame, že to bude spravodlivé. Kto ale doplní víťaza, kto z TOP 5 má šancu postaviť sa vedľa Messiho a Ronalda a kto vlastne v aktuálnom roku podáva najlepšie výkony, ktoré by ho dostali do našej TOP 10?

PS: Zohľadňujeme teda len kalendárny rok 2015 a ako to už u takýchto ocenení býva zvykom, prednosť dostávajú najmä ofenzívni hráči. Mnohí defenzívni záložníci, ako napríklad Matič či Busquets, ktorých kvality oceňujeme, sa sem teda nedostali, rovnako sme aj my sa zamerali hlavne na tých, ktorí robia v ofenzíve poriadny vietor v obrane súpera.

10. Sergio Aguero

Kto vie, kde by boli uplynulú sezónu Citizens bez ich bezkonkurenčne najlepšieho hráča. Veď Kun Aguero získal po prvýkrát ocenenie pre najlepšieho strelca súťaže. Aguero je nízky hráč, ktorý je však extrémne agilný a rýchly. Má aj obrovskú fyzickú silu a zaručene je najlepším útočníkom Citizens, ktorý ich neraz túto sezónu vytiahol z poriadnej blamáže výborným individuálnym gólom z ničoho. V sezóne strelil úctyhodných 26 gólov, ktoré dopomohli k výbornému finišu Machestru City. Na Chelsea to však nestačilo.

Otázkou však je, či Aguerovi stačí modrá časť Manchestru, alebo či ho láka nejaké väčšie pôsobisko. O futbalistu s najlepším pomerom gólov/minúty v histórii Premier League by určite bol veľký záujem. Treba však aj povedať, že Manchester City má v európskych súťažiach obrovskú smolu - v poslednej edícií súťaže schytali skupinu smrti s AS Rímom, CSKA Moskva a Bayernom a následne dostali Barcelonu, proti ktorej už nemali šancu. Možno bude práve tá budúcoročná pre Kun Aguera a spol. prelomovou.

10 hráčov, ktorí majú k Zlatej lopte najbližšie. Dokáže ešte niekto obrať o ocenenie zatiaľ suverénneho Messiho?

eurosport

9. James Rodriguez

Porto produkuje posledné roky obrovské množstvo špičkových hráčov, na ktorých zarába neskutočné peniaze. Podobný prípad je aj James, ktorý už v portugalskom klube predvádzal výborné výkony, čoho si všimlo Monako, ktoré neváhalo za tento talent zaplatiť až 45 miliónov eur. Jeho hviezda zažiarila ešte výraznejšie na Majstrovstvách sveta v Brazílii, kde jeho cena opäť nepochopiteľne vzrástla až šialeným tempom a Real Madrid za neho zaplatil 80 miliónov eur, čím sa stal jedným z najdrahších futbalistov planéty. Nečudo teda, že okamžite sa do neho pustilo mnoho diskutérov, no posudzovať hráča podľa toho, koľko za neho klub zaplatí, je nezmysel.

Áno, James bol neskutočne preplatený. Rozhodne ale nebol preceňovaný, čo dokazuje už nejaký ten čas. A dokázal to aj v novom pôsobisku. Hneď počas svojej prvej sezóny v službách bieleho baletu patril k najlepším hráčom, a to nielen štatisticky, ale aj herne. V 29 zápasoch rozvlnil sieť súpera 13-krát a okrem toho si pripísal aj rovnaký počet asistencií. Keď k tomu prirátame jeho kreativitu, techniku či ťah na bránu, hoci stál teda viac než mal, určite je však pre Real prínosom. A v budúcnosti bude ešte väčším, možno že aj tým najväčším lídrom.

10 hráčov, ktorí majú k Zlatej lopte najbližšie. Dokáže ešte niekto obrať o ocenenie zatiaľ suverénneho Messiho?

eurosport

8. Kevin De Bruyne

Kto by to bol povedal, že hráč Wolfsburgu sa ocitne v rebríčku. Hráč, ktorý bol ešte len minulú sezónu nie až tak výrazný. Hráč, ktorého prezývajú „Dieťa" a pôsobí naozaj nevinne. Kevin však všetkých pozitívne prekvapil. Je to ďalší klenot belgickej reprezentácie a je to hlavne jeho zásluha, že Wolfsburg skončil v Bundeslige dokonca na druhom mieste a po čase si zahrá Ligu majstrov. Po prestupe do Chelsea jeho kariéra nabrala spätný chod, presun do Nemecka sa však ukázal ako najlepšie riešenie a belgický talent je jednou z najväčších ikon ligy.

Je dravý, veľa si dovolí a čo je najhlavnejšie, výborne tvorí hru. V Európskej lige si v jedenástich dueloch pripísal 5 gólov a rovnaký počet asistencií, v domácej lige to bolo v 34 zápasoch 10 gólov a 20 asistencií. Týmto počtom gólových prihrávok vyrovnal historický rekord Bundesligy, niektoré zdroje uvádzajú, že rekord dokonca prekonal, keď ich zaznamenal až 21 a mnohé videá na Youtube nasvedčujú tomu, že ich skutočne bolo 21. Jedna asistencia hore-dole, čísla sú to naozaj neskutočné a aj preto je Kevin jediným zástupcom nemeckej ligy v našom rebríčku. Ocenili ho aj však ale aj v Nemecku, dostal sa do najlepšej zostavy ligy a čo viac, vyhlásili ho za najlepšieho hráča celej súťaže. Nečudo teda, že sa o neho zaujímajú popredné európske kluby, a to má Kevin stále len 23 rokov. 

10 hráčov, ktorí majú k Zlatej lopte najbližšie. Dokáže ešte niekto obrať o ocenenie zatiaľ suverénneho Messiho?

bild

7. Alexis Sanchez

Hráč, ktorý bol aj napriek pomerne dobrým výkonom už viac nechcený v španielskom veľkoklube FC Barcelona, zamieril do londýnskeho Arsenalu len pred začiatkom minulej sezóny za niečo okolo 30 miliónov £ a okamžite začínal napĺňať veľké očakávania nielen Arsena Wengera, ale všetkých fanúsikov The Gunners. Neúnavné čilské krídlo s číslom 17 sa až neuveriteľne rýchlo dokázalo adaptovať na britský štýl futbalu a opäť sa nám ukážkovo potvrdil fakt, že hráči prichádzajuci zo španielskej La Ligy patria medzi najlepších hráčov v anglickej PL. Celkovo odohral Alexis vo svojej úvodnej sezóne vo farbách Arsenalu 49 zápasov s bilanciou 24 gólov a 9 asistencií, čo je určite slušné a ako správny fanúšik verím, že v tej nasledujúcej sezóne tieto čísla ešte o niečo navýši, keďže tento len 168 cm vysoký Čilan má, dúfajme, ešte len pred sebou sezóny, v ktorých by mal hrať na vrchole svojich možností a schopností.

Najdrahšia posila v histórii Arsenalu hneď po Mesutovi Ozilovi je však okrem skvelých štatistík aj dokonalým príkladom hráča, ktorý nevypustí jeden jediný súboj a odjazdí celých 90 minút zápasu naplno. Aj práve z tohto dôvodu si stále ešte len 26-ročný ofenzívny hráč získal srdcia všetkých fanúšikov jedného z najúspešnejších britských mužstiev vôbec. Na záver by som dodal len zbožné želanie, aby sa nášmu najlepšiemu hráčovi minulej sezóny vyhýbali zranenia a rovnako tak aj ostatnému zvyšku tímu, aby mohol naplno naplniť svoj potenciál a konečne tak ovládnuť EPL.

10 hráčov, ktorí majú k Zlatej lopte najbližšie. Dokáže ešte niekto obrať o ocenenie zatiaľ suverénneho Messiho?

6. Paul Pogba

Paul Pogba bol nedávno označený za najväčšiu chybu Sira Alexa Fergusona. Vďaka nemu totiž prestúpil Pogba zadarmo do Juventusu, kde sa za krátku dobu vypracoval na jedného z najžiadanejších a najsľubnejších záložníkov planéty. Predstavte si Red Devils s Pogbom v strede poľa. Teraz je v hľadáčiku gigantov svetového futbalu a jeho odhadovaná cena sa pohybuje v číslach s veľkým počtom núl. Bol tiež jednou zo zásadných postáv úspešnej sezóny Juventusu, ktorý obrala o historický treble len famózna Barcelona.

Pogba je fyzicky zdatný, ale zároveň aj extrémne vyspelý po technickej stránke. Túto sezónu sa samozrejme vyznamenal výbornými gólmi z diaľky, ale aj presnými pasmi, gólovými nahrávkami a celkovým kontrolovaním stredu poľa. Vo výborne fungujúcom strede poľa Juventusu mohol predviesť svoju všestrannosť a vyspelosť. Má len 22 rokov a som si istý, že v najbližších sezónach nám predvedie svoje umenie do ešte väčšej miery. To, v akom klube, ostáva stále veľkou otázkou.

10 hráčov, ktorí majú k Zlatej lopte najbližšie. Dokáže ešte niekto obrať o ocenenie zatiaľ suverénneho Messiho?

footballgossip

5. Luis Suárez

Kto by to bol na jeseň povedal? Luisita som prvé týždne zatracoval, neskôr sa ale začlenil do tímu okolo Messiho a začal preukazovať plusy a hodnotu svojich schopností. Všestranný útočník, ktorý dokáže podržať loptu, dobre pracuje chrbtom k bráne, vie vystreliť, pútať na seba obrancov a hlavne vo finále (rozumej druhá polovica sezóny) už dokonale zapadol k duu Messi-Neymar, a tak sme sa dočkali najzabíjackejšieho útočného tria na svete. MSN búralo rekordy a Luisito na tom mal nemalý podiel. 

Strieľal góly, asistoval, vypracovával priestor potrebný pre Messiho a Neymarove vpády a stal sa asi najaktívnejším a najagresívnejším (stále ale fair-play) hráčom Barcelony, čo sa pressingu a získavania lôpt na súperovej polovici ihriska týka. Suárez je technicky zdatný, no pri Messim a Neyovi stále vyzerá ako lil Pedrito techniky. Mrzí ma ale, že ešte nemal šancu kopať priame kopy. Tie mu na Anfielde išli viac než dobre. El Pistolero má ale stále na čom pracovať, hlavne by pomohlo, keby ustál viac súbojov, s jeho postavou sa to zvládnuť dá. 

10 hráčov, ktorí majú k Zlatej lopte najbližšie. Dokáže ešte niekto obrať o ocenenie zatiaľ suverénneho Messiho?

bleacherreport


4. Eden Hazard

Muž, od ktorého sa už od pôsobenia vo francúzskom Lille očakávali veľké veci. Belgická reprezentácia zažíva až priam neskutočný návrat na výslnie, zásobuje popredné európske kluby tými najlepšími hráčmi a na ich čele ja Eden. Už v Lille získal ocenenie pre najlepšieho mladého hráča roka, následne aj pre najlepšieho hráča a tieto dve ocenenia si zopakoval aj v Premier League. Mnohí síce tvrdili, že si to vôbec nezaslúžil (haha), boli to práve Hazardovi protihráči z Premier League, ktorí mu dali v ankete svoj hlas a on tak suverénne vyhral (nemôžete hlasovať za svojho spoluhráča). Mnohí jeho odporcovia tvrdia, že strieľa málo gólov a taktiež nemá toľko asistencií, čím sa nevyhol ani porovnaniam v tejto sezóne s trápiacim sa Baleom.

Podobné štatistiky však neznamenajú, že sú hráči na rovnakej úrovni, keďže góly nie sú všetko a toto by si už konečne mohli ľudia uvedomiť. Hazard je snáď jediný hráč, ktorý konkuruje suverénnemu Messimu v dribbles a rovnako je na tom výborne aj s kľúčovými prihrávkami a teda vytvorenými príležitosťami, v týchto dvoch aspektoch je dokonca ďaleko pred Ronaldom. Nie je to síce ešte obávaný kanonier, Eden však hrá hlavne pre tím a nebyť jeho, Chelsea rozhodne nevyhrá titul takýmto suverénnym spôsobom. Stačí si pozrieť jediný zápas Chelsea a uvidíte, že Eden je naozaj všade, pomáha aj v obrane a neúnavne bojuje celý zápas, z čoho by si mohli jeho spoluhráči zobrať príklad, lebo podobné zápasy ako ten proti PSG v Lige majstrov mi spôsobujú bolesti hlavy. Je celkom pravdepodobné, že po Ronaldovi a Messim budú o titul najlepšieho hráča súperiť práve Eden a Ney. Len sa obávam, že kvôli atraktívnemu futbalu v Barcelone bude Eden ťahať za kratší koniec. Taktika Chelsea je už však úplne iná téma a ja som len rád, že belgický klenot už teraz patrí do najlepšej päťky hráčov futbalu.

10 hráčov, ktorí majú k Zlatej lopte najbližšie. Dokáže ešte niekto obrať o ocenenie zatiaľ suverénneho Messiho?

eurosport


3. Cristiano Ronaldo

Nie je to len názor fanboya, ale aj v redakcii sme sa zhodli, že Ronaldove výkony jednoducho na druhé miesto nestačili. Určite nie v prvej polovici roka. 90% jeho fanúšikov mi teraz v komentároch pošle odkazy na jeho tri posledné hattricky, no a ja vám zase môžem pripomenúť, ako ste na neho neraz počas sezóny nadávali. Výkony mal kolísavé, oproti začiatku sezóny, kedy si išiel bomby (najmä v štatistikách), trochu poľavil, no a z krídla sa nám stal hrotový útočník. Cristiano sa síce stále pohybuje na kraji útoku, čoraz častejšie si však zbieha na hrot, kde zbiera nahrávky, centre či odrazené lopty. Prípadne dostane loptu, pošle ju ďalej a automaticky zbieha do stredu ihriska, pričom ho nahrádza najmä Marcelo, ktorý je azda najlepší krajný ofenzívny obranca na svete. Napríklad v samotnej La Lige dal až 85% jeho gólov z prvého dotyku, čiže 41 presných zásahov zo 48 mu pripravili jeho spoluhráči ako na zlatom podnose, prípadne sem teda ešte samozrejme rátame penalty a priame kopy. Percentá sú ešte vyššie pri góloch z vnútra šestnástky, až 90% gólov padlo týmto spôsobom, čo je teda 43 gólov z jeho 48 gólov v španielskej najvyššej súťaži. Tým chceme len povedať, že Ronaldo je jednoducho už takmer čistý hroťák, ktorý zakončuje akcie, ktoré vypracovali jeho spoluhráči. Je to suverénne najlepšia gólová mašina na svete, ale za góly sa predsa udeľuje Zlatá kopačka, nie Zlatá lopta. Jeho imidžu a verejnej mienke taktiež nepomáha ani neustále simulovanie, hádzanie sa o zem a nekonečné diskusie s rozhodcami. Ako vrchol môžeme brať aj jeho správanie sa na ihrisku voči spoluhráčom.

Akonáhle sa však Cristiano dostane do formy a spoluhráči na neho začnú viacej hrať, stáva sa z neho najväčší zabijak v šestnástke, je jedno, či zakončuje ľavou, pravou alebo hlavou. Súperom tuhne krv v žilách pri každej štandardke, rohu či protiútoku Realu. Tretie miesto je myslím si zaslúžené. Je ale asi jedno, aj keby bol druhý. Na druhé miesto v tejto súťaži nie je asi nik zvedavý, že? Po dlhej dobe by sa ale mohlo stať, že prvé dve priečky neobsadia Messi a Cristiano, ale to sa asi nestane. 

10 hráčov, ktorí majú k Zlatej lopte najbližšie. Dokáže ešte niekto obrať o ocenenie zatiaľ suverénneho Messiho?

goalsider


2. Neymar

Druhá časť MSN, druhá najproduktívnejšia a podľa rebríčka aj druhá najlepšia. Neymar disponuje ohromnou technikou, ktorú každým ďalším rokom čoraz lepšie využíva v praxi, a teda proti súperom, ktorým sa to ale nepáči a potom plačú do médii, lebo keď to robil Ronaldinho, bolo to iné, že? Neymar síce až tak neasistuje pomocou krásnych pasov ako jeho dvaja kolegovia z útoku, ale perfektne vyváža loptu, má kvalitnú strelu a ešte lepší dribling, o jeho sólach ani nehovoriac. Zdobí ho aj hra chrbtom k bráne, ktorá je v porovnaní s inými hráčmi na úplne inom leveli, čo musí vidieť každý. Osobne by som po jeho chrbtovom zranení ale čakal, že sa bude báť hrať týmto spôsobom. Každopádne je to hráč, ktorý momentálne robí najviac to, prečo bol futbal vytvorený - baví fanúšikov svojou geniálnou technikou.

Avšak, je tu jedno veľké ale, ktoré v súvislosti s Neymarom napadne azda každému. Filmovanie. Pred rokom to bolo čisté simulovanie, kedy sa Neymar hádzal na zem v patetických výkrikoch a kotrmelcoch. Tento rok je to lepšie, no stále vídame Neymara prifarbovať fauly alebo zveličovať situácie. Na jednej strane to na CR a Neymarovi a desiatkách ďalších hráčov z každého TOP tímu nenávidím, na druhej strane chápem, keď sa týmto spôsobom bránia. Dnes už rozhodcovia povoľujú miestami až príliš tvrdú a agresívnu hru (čo vidíme aj na Cope, kedy Neymar dostal kopačku do hlavy, v páde zasiahol loptu rukou a dostal žltú, ehm), a tak hráčom neostáva nič iné než filmovať. Rozhodne to ale nie je ospravedlnenie, keď sa niekto zvíja v bolestiach po malom nakopnutí. Neymara nezdobí ani jeho správanie v zápase s Kolumbiou, kedy to už prehnal, a je jedno, či bol vyprovokovaný alebo nie. Takto sa kapitán a vlastne žiadny hráč správať nemá, a už tobôž nie na medzinárodnej úrovni. Ak si ale odmyslíme tieto nepríjemné veci, ostane nám pravdepodobne budúci najlepší hráč na svete, ktorý je už teraz jediným, čo zvládol skórovať v oboch zápasoch štvrťfinále, semifinále a aj vo finále Ligy majstrov. Keď ho teda jeho klub potreboval v tých najdôležitejších zápasoch sezóny, vždy tam bol a odmenil sa gólom proti popredným tímom.

10 hráčov, ktorí majú k Zlatej lopte najbližšie. Dokáže ešte niekto obrať o ocenenie zatiaľ suverénneho Messiho?

neymarjr


1. Lionel Messi

Nejde o žiadne prekvapenie. Leo sa opäť vrátil do TOP formy, podáva neuveriteľné výkony, za čo môže čiastočne aj úprava stravy a výrazné schudnutie. Jeho vplyv na hru je extrémne výrazný v každom zápase, no a bez neho by Barca stratila rozohrávača, stredopoliara, krídlo, útočníka a vlastne aj hráča, ktorý toho vymyslí za zápas najviac. Nemožná prihrávka sem, milimetrový diagonálny pas tam, mäkkučký center, ktorým vyradí obranu súpera behom sekundy tu. Či už je to dribling, passy alebo prehľad na ihrisku, Leo v týchto bodoch nemá konkurenciu. 

Pridajte k tomu fakt, že začal oveľa viac pressovať a vybojoval 2x viac lôpt než v minulej sezóne (tiež sa mi tomu nechcelo najprv veriť), dopad jeho prítomnosti na spoluhráčov a tím celkovo, krásnu hru, ktorou sa nielenže stáva svetovou jednotkou, ale udivuje a neprestáva baviť všetkých fanúšikov na svete a o tom, kto je najlepší hráč minimálne tohto pol roka, respektíve histórie, máte hneď jasno. A ak o Messiho genialite stále pochybujete, otvorte si tento článok, nechajte si načítať gify a kochajte sa. 

10 hráčov, ktorí majú k Zlatej lopte najbližšie. Dokáže ešte niekto obrať o ocenenie zatiaľ suverénneho Messiho?

yt

Skúsme sa teraz nestranne a objektívne pozrieť na 10 mien tohto rebríčku. Je tu podľa vás nejaký hráč, ktorý si tu byť nezaslúži, prípadne sme niekoho podcenili/precenili? Na rebríčku sa zhodovali 4 ľudia, ktorým futbal skutočne nie je cudzí a daných hráčov poznajú. Netreba ani zabúdať, že sme brali do úvahy rok 2015 a v tom by sme len ťažko hľadali lepších hráčov, než akých nájdete tu. Zároveň je však potrebné podotknúť, že sme sa zamerali na ofenzívnych hráčov, možno tak trochu odsúvajúc tých defenzívnych na druhú koľaj. Takže, klasická otázka facebookových športových stránok, usilujúcich sa o diskusiu a zvýšené čísla: Kto je zatiaľ najlepší? 

Anketa:
Kto má zatiaľ najbližšie k Zlatej lopte?
Sergio Aguero
James
Kevin De Bruyne
Alexis Sanchez
Paul Pogba
Luis Suarez
Eden Hazard
Cristiano Ronaldo
Neymar
Lionel Messi
Sergio Aguero
1 %
15 Hlasov
James
1 %
18 Hlasov
Kevin De Bruyne
2 %
24 Hlasov
Alexis Sanchez
5 %
69 Hlasov
Paul Pogba
3 %
41 Hlasov
Luis Suarez
2 %
35 Hlasov
Eden Hazard
7 %
97 Hlasov
Cristiano Ronaldo
18 %
263 Hlasov
Neymar
5 %
74 Hlasov
Lionel Messi
55 %
789 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia