Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. decembra 2014, 14:11
Čas čítania 0:00
Peter Hlavička Andrej Verešvársky

50 najlepších zahraničných rapových skladieb roku 2014

HUDBA RAP
Uložiť Uložené

Refresher Playlist: Tie najlepšie rapové skladby uplynulého roka.

Rap našťastie nepatrí medzi žánre, u ktorých by bola núdza o nové releasy a ak sa naň pozrieme z celosvetového hladiska, na výber máme za uplynulých 12 mesiacov tisíce zaujímavých skladieb. Nový rok už je pomaly ale isto pred nami, a to je tá najlepšia príležitosť na zhrnutie toho najpodstatnejšieho, čo sa udialo v zahraničnom rape v roku 2014. Nižšie tak sleduj výber 50 songov, ktorý neponúka len skladby s najlepšou hranosťou, alebo najväčším počtom views, ale najmä kúsky, ktoré definujú uplynulý rok, alebo nadpriemerne vyčnievajú pomedzi ostatnými, a tak sme sa im rozhodli dať týmto smerom priestor. Každého interpreta sme sa snažili vybrať len raz, pokiaľ sa vám teda náš výber páčiť nebude, smelo sa vyjadrite v komentároch.

Bez poradia.

GoldLink - When I Die

Cloudy rap interpretov už síce v dnešných dňoch nie je nedostatok ako tomu bývalo, no stále chýba niekto, kto by dokázal osloviť aj na dlhšiu dobu. Začiatkom roku tak prichádzal do úvahy aj GoldLink, a to najmä vďaka jeho songu When I Die. Ten totiž prichádza v sprievode 150 sekúnd trvajúceho filmu s partiou 7th Floor Villains v hlavných úlohách, no aj napriek svojej dĺžke ide o bezchybne spracovaný projekt. Od tej doby sa však po GoldLinkovi akosi zľahla zem a nepomohol mu bohužiaľ ani release EP, The God Complex.

HS87 - Grindin' My Whole Life

Aj keď spomedzi členov crew HS87 môžeme očakávať niečo veľké asi iba od samotného zakladateľa alebo od dua Audio Push, spoločný album We The Plug sa celkom vydaril a jedným z klenotov je tak aj pesnička Grindin' My Whole Life. Tej nechýba nič, čo by si od Hit-Boya a jeho kalifornských kamošov čakal a určite patrí aj medzi jeho jasnejšie momenty v roku 2014. 

Vic Mensa - Down On My Luck

Freshman magazínu XXL na rok 2014, Vic Mensa síce nenamútil v uplynulom roku veľa vody, no pomerne slušne si ukotvil svoju pozíciu. Z debutového albumu Street Lights, ktorý už mal byť pôvodne vonku ešte tento rok tak vydal len zopár songov, no titulná skladba Down On My Luck je určite prekvapením. Nezvyčajná kombinácia jemného house štýlu s Vicovým rapom totiž ide dokopy a svoj podiel na celom úspechu má určite aj tematický vizuál.

A$AP Ferg feat. Wynter Gordan - Bonnaroo

Spoločný album A$AP Mob sa tento rok aj napriek ohláseniu nekonal a zo strany herlemských mofos sa tak jediným dokončeným projektom roku 2014 stal mixtape Ferg Forever. Ten sa síce dočkal zo strany fanúšikov zmiešaných ohlasov, a tak sú jediným šťastím aspoň songy s produkciou od mien ako Clams Casino, Mike Will alebo Big Krit. Netreba však zabúdať ani na track Bonnaroo, ktorý svojim spôsobom celý tento projekt zachránil. 

M.O.P. - 187

V dnešnej dobe sa už nájde len málo producentov, ktorý dokážu ušiť beat na mieru aj pre podobné rapové legendy ako M.O.P., no medzi túto úzku skupinu sa v roku 2014 jednoznačne dostal aj Fizzy Womack. Ten už má totiž na konte s brownsvillským duom množstvo spoluprác a pre ich najnovšie EP Street Certified tak na vydarenom piáno sample od Tears For Fears postavil na mieru aj song 187, ktorým potešil nie jedného milovníka boom-bapu. 

Riff Raff - Versace Python

Drogy sú vždy zaujímavou inšpiráciou na tvorbu hudby, no Riff Raff je jasným príkladom toho, že ide len o ich správnu kombináciu. Album Neon Icon tak prináša každým songom úplne iný druh hudby, no medzi ostatnými vyniká najmä song Versace Python. Ten vznikol ešte pred dvomi rokmi ako obyčajný freestyle po sfúknutí dvojitej čiary na šéfa, no keďže Riff zanôtil refrén lepšie ako George Michael, o featuring okamžite prejavil záujem aj Wiz Khalifa. Mimochodom, videl si ako nám Riff za posledné mesiace nabral?

A$AP Rocky feat. Juicy J - Multiply

Na release druhého sólo albumu A$AP Rockyho už bolo neskoro aj pred mesiacom, no jediným svetielkom nádeje, ktoré drží jeho fanúšikov je vydarený song Multiply. Ten dropol Flacko ešte v októbri a jediným jeho šťastím je, že ide o vydarený kúsok, ktorý sa do pamäti zaryl aj ako jedna z najvýznamnejších módnych udalostí roku vďaka Rockyho dissu na dobre známe módne značky dnešných dní. 

OG Maco - U Guessed It

Rok 2013 by sa dal súhrnne označiť ako rok drill music z ulíc Chicaga, no kedže Chief Keef už asi kvalitnú hudbu vydávať neplánuje, pozornosť sa presunula v tomto roku na Atlantu. 2 Chainz, Future, Gucci Mane a kopec ďalších známych interpretov tak vydláždili cestu aj pre nováčikov ako OG Maco, ktorý tak udržujú scénu fresh aj bangermi ako U Guessed It. 

Migos - Freak No More

„So please do not try to run game on me. I'm not a Playstation. Please do not try to run game on me. I'm not a 360“ Povedal by si že podobný text dokázali poskladať práve Migos? Okrem plytkých bangerov pre Ameriku sa totiž aj oni vedia sem-tam vyjadriť na určitú tému trocha hlbšie a v spojení s ich ikonickým Migos flow tak aspoň prinášajú nový zvuk do už obohratého trapu.

Rocko - Step On They Neck

Aj keď podobný banger ako U.O.E.N.O. už asi Rocko len tak ľahko nevypustí, s nečakaným releasom tejpu IGNANT sa všetci jeho fanúšikovia dočkali kvalitného nákladu street trackov. Vrcholom je prekvapivo prvá pesnička na mixtape menom Step On They Neck, ktorej čaro leží okrem nekompromisného textu najmä v rukách Zaytovena, ktorý sa postaral o beat. 

Rick Ross - Coke Like The 80s

Album Hood Billionaire mal byť od prvého momentu určený pre ulice a Rozay tak svoje slovo dodržal na 100%. Svojim druhým tohtoročným LP totiž odpálil ozajstnú nálož street bangerov, ktoré sa opäť nesú najmä v temnom duchu drogového biznisu v Miami. Nepriestrelný tak je určite aj song Coke Like The 80s, v ktorom Teflon Don začína krátkym samplom z videa Drug-Free America z roku 1987 a to, čo nasleduje potom už asi bližší komentár ani nepotrebuje.

Chief Keef feat. Gucci Mane - Semi On Em

Za posledné mesiace síce vydal Chief Keef viac mixtapeov ako celá scéna dokopy, no bohužial ani jeden z nich nie je hodný počúvania. Chiefova kariéra je totiž už asi beznádejne v troskách a lepšie to ani nebude. Namiesto toho, aby sa držal Kanyeho sa totiž Sosa vybral pod 1017, čím jasne rozhodol o svojom smerovaní. Medzi stovkami songov z jeho prevažne domácich projektov tak vyniká iba track nižšie, v ktorom vypustil Chief svoju jedinú plnohodnotnú slohu tohto roku.

Puff Daddy feat. Rick Ross, French Montana - Big Homie 

Po štvorročnej prestávke sa Diddy opäť rozhodol rozbehnúť svoju hudobnú kariéru a keďže už má v rape veru niečo odchodené, svoj príchod si poriadne naplánoval. V marci tak vypustil track Big Homie s featuringom od Frencha Montanu a Rick Rossa, ktorým ukázal všetkým, že ešte nepatrí do starého železa. Okrem spomínanej dvojice sa však klip vryl do pamäti najmä vďaka cameu od interpretov ako Snoop Dogg, Ashanti, A$AP Rocky, Meek Mill, 2 Chainz, Nelly alebo Bow Wow, a tak ide určite o jednu z najzaujímavejších spoluprác roku. 

Logic - Buried Alive

Vzostup kariéry mladého Sinatru síce od minulého roku nenabral také raketové tempo, ako sa čakalo, no Logic sa aj napriek tomu neprestáva snažiť a do svojho debutového albumu Under Pressure tak vložil naozaj všetko. Track Buried Alive zaujme najmä vďaka hĺbke svojho textu, v ktorom rozoberá Logic najmä cenu slávy a v spojení s rýchlym tempom  samotného songu tak ide určite o vec, za ktorú môžeme byť v tomto roku vďační.

  

Future - Monster

Okrem aprílového releasu albumu Honest sa Future rozhodol ovládnuť scénu v roku 2014 aj halloweenskym mixtapeom Monster, ktorý ako značí názov, prináša naozaj niekoľko nekompromisných bangerov. Svoj podiel na celej veci nesie najmä executive producer tejpu, Metro Boomin, ktorý je momentálne vo skvelej forme a týmto čisto atlantským bangerom tak rozkýval veru mnoho hláv a o tanečkoch z refrénu ani nehovorím.

Rae Sremmurd - No Type

Mike Will-Made It a jeho neustále stúpajúca kariéra sa postarali v uplynulom roku o viacero bangerov, no okrem iného sa podieľal Mike aktívne aj na zrode dua Ear Drummers (čítaj odzadu). Okrem hitu No Flex Zone, ktorým ovládli celé leto ich tak Mike s pomocou Swae Leeho vybavil aj trackom No Type, ktorý aj napriek plytkému textu len tak ľahko z hlavy nedostaneš. 

Ty Dolla $ign - Stand For

O produkčnej spoločnosti Riff Raff vďaka ich politike vie len málokto, no tento rok majú okrem vydareného vizuálu na song Mamacita na tričku aj klip Stand For. V ňom sa Ty $ rozhodol nezvyčajnou formou povedať, že stojí za svojimi blízkymi a aj keď je celá idea pomerne jednoduchá, Stand For si vďaka beatu, ktorý spravil Diplo a DJ Dahi jednoducho musíš zamilovať.

PARTYNEXTDOOR - Sex On The Beach

Album PartyNextDoor Two bol určite príjemným prekvapením pre každého fanúšika labelu OVO, no okrem titulnej skladby Recognize s featuringom od Drakea stojí za zmienku aj song Sex On The Beach. Ten sa síce svojou témou vôbec neodlišuje od Partyho ostatnej tvorby, no kedže sample pesničky Latch od Disclosure po úprave nabral úplne iný význam, celý song je ozajstný unikát. 

Slaughterhouse - Y'all Ready Know

Pracovné vyťaženie má zjavne na Slaughterhouse pozitívny vplyv, keďže sa im počas tvorby spoločnej dosky Glass House podarilo dať dokopy aj vydarenú vec na kompilačku ShadyXV. Tá sa volá Y'all Ready Know a vďaka vydarenému  beatu od Premiera, ktorý podtrhli svojimi veršami aj Crooked I, Joe Budden, Joell Ortiz a Royce da 5’9″ sa tak stal tento song odsúdeným na úspech.

50 Cent feat. Prodigy, Kidd Kidd, Styles P - Chase The Paper

G-Unit je back in da house a aj napriek tomu, že začiatkom roku plánovali rozpad, za pár mesiacov sa stihli dať dokopy a od leta tak chŕlia nové songy a remixy. 50 Cent, Lloyd Banks, Tony Yayo, Young Buck a najnovší člen G-Unit, Kidd Kidd, tak v auguste dali dokopy aj EP The Beauty of Independence, no jeden z najzaujímavejších trackov roka z ich tábora pochádza z Fiftyho albumu Animal Ambition.

Travis Scott feat. Rich Homie Quan & Young Thug - Mamacita

Travis je inde. Inak by nevydal mixtape/free album, ktorý zvalcoval väčšinu tohtoročných releasov. Vybrať jednu vec z Days Before Rodeo je vskutku ťažké, keďže väčšina sú nadčasové kúsky s moderným zvukom a typickým Travisovým odtlačkom, predsa len nás ale asi najviac baví sfilmovaná melodická Mamacita.

J. Cole - Wet Dreams

Jermaine nečakane vydal nadpriemerný album 2014 Forest Hill Drive, ku ktorému nepotreboval ani hostí, ani veľké single. Aj keď sme od neho zrejme čakali ešte trošku viac, rozhodne nesklamal a najsilneší sa ukázal na skladbách s vlastnou produkciou, akou je naša asi najobľúbenejšia Wet Dreamz. Pritom je to storytelling o Coleovej prvej skúsenosti so sexom s nečakanou pointou. 


Kendrick Lamar - i

Čo povedať o Kendrickovom singli? Prekvapil, príjemne potešil a vniesol do hip-hopu opäť niečo, čo tu dlhšiu dobu chýbalo. Tento singel spolu s niekoľkými live vystúpeniami, ktoré sme mali možnosť vidieť, jasne dokazuje, že K-Dot je v rape ponorený tak hlboko, až si niesme istý, či je to stále rap, no každopádne sa nám to páči. Dúfajme, že rok 2015 bude rok Kendricka Lamara. Tá energia je top.

Lil Wayne feat. Drake - Believe Me

Na nový Weezyho singel z jeho očakávaného albumu Tha Carter V sa čakalo naozaj dlho a očakávania boli snáď aj trochu prehnané, keďže zo skladby Believe Me s kolegom Drizzym rozhodne internety nevybuchli. S odstupom času (a s albumom stále v nedohľadne) treba však uznať, že ide o nadpriemernú vec, na ktorej môžeme počuť dvoch toľko porovnávaných raperov v tej istej polohe.

Action Bronson - Easy Rider

Bronsolino nas pravidelne baví svojím seriálom F*ck, That’s Delicious, ale nezaháľal ani na hudobnom poli a skladbe Easy Rider, ktorá odkazuje na filmovú klasiku, dominuje výborný videoklip. Ten samotnú skladbu možno tak trochu aj zatieňuje, keďže jej zimomriavkový sampel, gitarové sólo a trippy atmosféra sa vám zaderú hlboko pod kožu.

Wiz Khalifa - We Dem Boys

Blacc Hollywood je veľmi slušný album, na ktorom nájdete viacero klubových bangerov, pričom jednoznačne vyčnieva hymna We Dem Boyz. Niekedy k dobrej skladbe nepotrebujete prepracovaný storytelling, ani tie najlepšie lyrics, stačí len chytľavý refrén a citeľná energia. Americké kluby by vám vedeli rozprávať.

Schoolboy Q feat. BJ The Chicago Kid - Studio

Oxymoron ľudia zaraďujú medzi najlepšie albumy roka a my musíme iba súhlasiť. Puffy sa nenechal zahanbiť a nahral výborný album, kde nechýbajú osobné výpovede, egotripické hymny, či dávka atmosféry ulíc Los Angeles.  Do zoznamu by sme s kľudným srdcom zaradili veci ako Man of the Year, Break the Bank, či Collard Greens s Kendrickom, no keďže sme od každého interpreta chceli vybrať len jednu skladbu, rozhodli sme sa túto "štúdiovku". Možno aj pre tú úprimnosť a citlivú tému vzťahu na diaľku.

Rich Gang - Lifestyle

Rich Gang predstavil svetu Young Thuga, či Rich Homie Quana. Hovorte o ich hudbe čo chcete, je to niečo, čo tu doteraz nebolo (aspoň v takej miere). Či už ide o texty, výzor, módu, či samotný rap, táto crew je tak jedinečne svojská, že si pozornosť doslova vynucuje. Aj napriek tomu, že mnohým možno nemá čo ponúknuť.
 

Cam'Ron & A-Trak - Dipsh*ts

Ďalší veterán zo starej školy, ktorý nečakane zahviezdil aj v roku 2014, kedy by ste mu už hádali pobyt v domove dôchodcov. Cam'Rona však očividne nakopol producent A-Trak, ktorý vytiahol obludný inštrumentál, na ktorom niekdajšia hviezda Dipsetu zažiarila spolu s kolegom Juelzom Santanom na refréne tak, ako sa na harlemského kráľa patrí. 

Big K.R.I.T. - King Of The South

Cadallactica nie je K.R.I.T.ov najlepší album, nie je to ani novodobá klasika, ako sme mnohí dúfali. Možno je to ale prehnanými očakávaniami, pretože Big K.R.I.T. rozhodne nesklamal. Južanský album takejto kvality sa (bohužiaľ) v poslednej dobe len tak nevidí, či skôr nepočuje, preto mu jeho tvrdenie na skladbe King Of The South rozhodne neupierame. Ide o jednu z najlepších vecí na albume, pri ktorej vám rýchlo dojdú argumenty, prečo nezaradiť Krizzleho medzi špičku.

Royce Da 5'9'' & DJ Premier - PRhyme

O tom, že sa dá robiť dobrý boombap aj v roku 2014, nás opäť presvedčili Royce Da 5'9'' a snáď najznámejší producent všetkých čias, Preemo. Ich spoločný album PRhyme je skvelým príkladom toho, že niekedy stačia na kvalitnú hudbu dlhoročné skilly a výborne fungujúca chémia a žiadny progress ani moderný zvuk nepotrebujete. Aj tak sa dá.

Joell Ortiz - Q & A

Na Joellov nový album House Slippers sme sa celkom tešili, očakávanej kvality však akosi nedosiahol. Tak, ako to už ale býva, aj tu nájdeme horšie, aj lepšie kúsky. Medzi pozitíva patrí určite aj striktná vec plná otázok a odpovedí s výborným beatom od Frequencyho. Bohužiaľ sú to práve beaty, ktoré Joella držia na uzde, čo sa jasne ukázalo aj pri Q & A, kde sa utrhol.

Common feat. Vince Staples - Kingdom

Common a No I.D. ohlásili spoločný album Nobody’s Smiling a viacero milovníkov chicagského zvuku zajasalo blahom. Projekt zostal tak trochu prehliadaným, nájdu sa na ňom však skvelé kúsky. Príkladom je aj skladba Kingdom s mladým Vincom Staplesom na spolupráci, výborným samplom a mrazivými riadkami, ktoré bohužiaľ vystihujú toľko mladých ľudí (nielen) z Chicaga. Americká Výpoveď otom čojetu vidieť.

Theophilus London - Can't Stop

Výborný album má na konte aj raper/spevák Theophilus London. Jeho druhú štúdiovku Vibes koprodukoval Kanye, ktorý sa objavil aj na skvelom singli Can't Stop. Názov albumu ho skvelo charakterizuje, pretože na ňom nájdeme melodické skladby rôznych žánrov, ktoré dokazujú Londonov zmysel pre muzikálnosť. Jeden z albumov roka.
 

Run The Jewels - Oh My Darling

Run The Jewels, to je Killer Mike a producent/raper, El-P. Kombo, ktoré šlape ako atómové hodinky vo viac než rovnocennom tandeme má na konte druhý spoločný album, na ktorom sa chémia medzi týmito dvoma ťažkotonážnymi velikánmi prejavila opäť na sto percent. Skvelé produkcie, nemenej skvelý flow a rýmy, ktoré vás prefackaju cez slúchatká. Tešíme sa na Meow The Jewels!

T.I. feat. Young Thug - About The Money

To, že si T.I. veľmi obľúbil štýl, aký robí Young Thug, je všeobecne známe (podobne ako Lil Wayne). Preto nebolo prekvapením, keď sa na jednom zo singlov z Tipovho ostatného albumu Paperwork objavil aj Mladý lupič (c'mon son). Vznikol typický egotrip o peniazoch, akých tu už bolo neúrekom, napriek tomu ide zo skladby skvelá energia ktorá jasne dokzauje, že si obaja interpreti tvorbu tohto singlu poriadne užívali. No pun intended.

Nicki Minaj feat. Drake, Lil Wayne & Chris Brown - Only

Ďalší typický egotrip, ktorý sa tak trochu zvrhol na skladbu o samotnej Nicki, keď sa k sexuálnemu vzťahu k nej vyjadrili ako aj Drake, tak Lil Wayne. Už len tento samotný fakt spravil zo skladby Only veľmi zaujímavú vec, ktorú ešte o niečo vylepšil beat, Breezyho refrén a samozrejme aj sprievodné video.

Isaiah Rashad feat. SZA - Ronnie Drake

Isaiah Rashad je človek, ktorý za krátky čas dokázal naozaj veľa. Upísal sa pod jeden z najlepších labelov súčasnosti, spolupracuje s najväčšími menami rapu, napriek tomu si na tom nestavia kariéru a pracuje na sebe poctivo a usilovne. Jeho EP Cilvia Demo ukázalo jeho prirodzený talent, úprimnosť, aj charakteristický vkus na beaty a pokiaľ ste priaznivci lyrického rapu, je to váš človek.

Joey Bada$$ - Christ Conscious

Joey sa v poslednej dobe rozbehol ako Usain Bolt. Bleskovo nás za necelé tri minúty posadil na zadok svojou bombou Christ Conscious, na ktorej ukázal obrovský hlad po rape, flow, rýmy a punchlines, ktorými by rozsekal aj tvojho obľúbeného rapera. Týmto špinavým boombapom vystrúhal poklonu starej škole a ukázal, že s ním treba rátať aj v budúcom roku. Sem s tým sólom.

Mike Will Made It feat. Kendrick Lamar, Future & Lil Wayne - Buy The World 

Skvelá vec na ktorej sa zišlo niekoľko top interpretov tejto doby - od producenta, ktorý ešte nedávno vládol každej hitparáde, cez kráľa rapu, majstra refrénov, až po Weezyho. Či si všetci tieto tituly udržia, je otázne, ale pohodová atmosféra tejto skladby nám pripomína leto mimo Slovenska, čo je v tejto chvíli úplne dostačujúcim dôvodom, prečo by sa tu mala objaviť.

Eminem feat. Sia - Guts Over Fear

Eminem so svojou kompilačkou Shady XV dieru do sveta nespravil a popravde od neho už dlhšiu dobu očakávame kvalitnejšiu tvorbu, ako posledné roky. Snáď sa preberie k životu čoskoro, ignorovať ho však pri podobnom zozname skladieb nemôžeme. Jeho flow a zostavenie textu (aka technika rapu, pozdravujeme do Čiech) sú stále neuveriteľné a napriek tomu, že zo skladby Guts Over Fear "smrdí" rádio až ku nám do redakcie v Šamoríne, Shady to stále vie.

Yung Lean feat. Travis Scott - Ghostown

Švédsky raper zo Štokholmu si nás získal nielen svojím prejavom a osobnosťou, ale aj rastúcimi skills. Bolo skvelé vidieť, ako sa časom zlepšuje a z chvíľkovej hviezdy sa mení na veľmi slušného a inovatívneho rapera. Celá Sad Boys crew je veľmi zaujímavá a nie nadarmo pripomína svojim prístupom k rapu napríklad Odd Future. Yung Leanov debutový album Unknown Memory patrí medzi tie najzaujímavejšie počiny tohto roka, pričom Ghostown radíme medzi jeho najlepšie skladby vôbec. A ten refrén vám zostane v hlave pár dní.

Freddie Gibbs & Madlib - Thuggin'

Piñata je album ako stvorený pre všetkých vyznávačov Thug Life a aj keď k nim stále nepatríme, chémiu medzi Gangsa Gibbsom a Madlibom cítime aj my. Striktný rap priamo z ulice pripomína, ako to všetko začalo a svojich fans si táto hudba nájde aj v roku 2014. Navyše Gibbsov striktný prejav a výpovedná hodnota sú real, podobne ako pravdepodobne aj zbrane v klipe. Poetika ulice.

Nas - The Season

Nas na beate od J Dillu? Nie je málo. Aj keď je to už známy inštrumentál. Keď Nasir nečakane vydal túto skladbu, nastal na internetoch malý výbuch a mnohým sa splnil dávny sen, pričom pripomenúť si legendárneho producenta takto je viac než príjemné, ak nie nostalgické. Dúfajme, že to touto spoluprácou nekončí a že sa dočkáme nielen nového albumu od Nasira, ale aj ďalších vecí od Dillu.

Vince Staples - Blue Suede

Nezabúdame ani na nováčikov, ktorým zaslúžene patrí miesto v rebríčku, pokiaľ vydajú niečo podobné ako Blue Suede. Hip-hopový rock'n'roll v poradní Vince Staplesa, straight outta Compton Long Beach, ktorý dokonale popisuje život v nebezpečnejšej časti mesta anjelov. Kvitujeme aj kvílivý inštrumentál, o ktorý sa postaral Hagler.

Young Jeezy feat. Jay-Z - Seen It All

Čo povedať o skladbe, ktorá údajne rozplakala Jiggu? Real shit. Aj keď nás Jeezy už dlhšiu dobu príliš nebaví a jeho recyklovaný prejav by si zaslúžil trochu vynoviť, trochu úprimnosti nás dostane vždy. Pridajte k tomu jednu z najlepších Jay-Zho slôh poslednej doby a nepochybne vydarenú inštrumentálnu zložku a máte zaručený hit.

O.T. Genasis - CoCo

Krásne hlúpy banger plný sódy bikarbóny a kričania na plné hrdlo podlomil kolená aj takému chlapovi, akým je Busta Rhymes. Ako všetci, aj my sa radi zabavíme, ale netreba to preháňať a brať si zo skladby príklad, ani v  nej hľadať zmysel života. Slovenská verzia má mimochodom tiež niečo do seba.

Drake - 0-100/The Catch Up

Hovorí sa, že opakovaný vtip prestáva byť vtipom, no taktiež platí, že recyklovať dobré nápady sa oplatí.  Vie to aj  Drake, ktorý po hymne Started From The Bottom dokázal opäť všetkým vtĺcť do hlavy tú istú frázu, akurát inak povedanú. Či to funguje vďaka beatu, alebo nám je to jednoducho jedno, povedať nevieme. Ale baví nás to.

Pusha T - Lunch Money

Predposlednou skladbou v našom zozname je vec akoby z iného sveta, aj vďaka Yeezusovej produkcii. Pre niektorých nepočúvateľná zmes zvukov, pre iných dokonalá súhra tvoriaca perfektný experimentálny podklad pre nového Pushu T. Ten je lyricky v top forme a flowuje jak sa mu zachce, nakoniec, môže si to dovoliť. Nový album King Push je tak veľmi očakávaným releasom.

Big Sean. feat. E-40 - I Don't Fuck With You

Náš zoznam uzatvárame Big Seanom, ktorému sa v spolupráci s kráľom Bay Area, Fortym, podarilo pripísať si na svoje konto ďalší hit, ktorým dáva jasne najavo, že u neho istá sorta ľudí nemá šancu. Opäť skôr vec do klubu, než aby ste v nej hľadali hĺbku antickej poézie, ale aj tu sa nájdu skvelé riadky a vtipné punchlines. A hlavne o zábave by mal rap byť.

Odporúčané
REFRESHNI svoj playlist: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš REFRESHNI svoj playlist: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš 12. apríla 2024, 10:30

Náš siahodlhý zoznam je u konca, ak vám tu niečo chýba, nezabudnite nám to dať vedieť v komentároch. Samozrejme sa nedalo spomenúť každú skladbu, ale to podstatné sme snáď pokryli. Tešíme sa na rok 2015, snáď bude taký plodný a plný dobrej hudby, ktorá sa nebojí škatuliek a obmedzení, ako tomu bolo v roku 2014. 

Domov
Zdieľať
Diskusia