Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. októbra 2014 o 22:44
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Slovensko senzačne zdolalo majstrov Európy! Španielsko padlo na Žilinskej pôde!

ŠPORT FUTBAL SLOVENSKO ŠPANIELSKO
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Dnes sme boli svedkami mimoriadneho večera. Slovenský národný tím dokázal po skvelom výkone zdolať bývalých majstrov sveta a aktuálnych majstrov Európy, Španielsko.

Pravdepodobne najočakávanejší futbalový večer roka pre Slovensko konečne nadišiel. Zápas slovenskej a španielskej reprezentácie podľa podľa Del Bosqueho (tréner La Furie Roja) bol podľa neho najťažší v skupine vôbec. Prvých 10 minút tomu vôbec nenasviedčalo, avšak potom sa to už rozbehlo. Kolotoč Kucka, Hamšík a Weiss sa pravidelne starali o to, aby ostal Piqué a spol. koncentrovaný a aby tak nemusel čeliť ďalším pokrikom o tom, že má opustiť repre. S pokojom Angličana môžem povedať, že útok Španielov bol takmer po celý prvý polčas vypojený a to vďaka skoro neprechodnému bloku 9 hráčov v bielych dresoch, ktorí vždy bránili. Pred dvomi rokmi sme tomu hovorili betón, no neskôr sa začali ukazovať rozdiely. Dnešný výkon našich v obrannej činnosti môžeme označiť za skvelý a kompaktný, naopak výkony niektorých tímov, ktorí zvolia podobnú taktiku môžeme označiť ako zabarikádovanie sa na celý zápas vo vlastnej šesťnástke bez akéhokoľvek úmyslu hrať futbal. Naši ale ten futbal hrali. A hrali ho skvele. Ani mozog španielskej hry, Iniesta, si nedokázal poradiť a prechod do útoku dosť viazol. Diego Costa nemal veľa príležitostí (skvelý Fabregasov pass však vystrašil), no keď sa mu nejaká naskytla, vždy tam bol Škrteľ. Na čo sa ale pozeralo ešte krajšie, než na našu obranu bol perfektný prechod do útoku, prihrávky a dravosť našich hráčov. 

Slovensko senzačne zdolalo majstrov Európy! Španielsko padlo na Žilinskej pôde!

Myslím, že všetkých nás prekvapila odvaha a bojovnosť slovenských hráčov. Nasadenie, s akým napochodovali na ihrisko je ale pochopiteľné. Proti Španielom jednoducho nehráte každý mesiac. Každého fanúšika museli potešiť tiež dravé nábehy do útoku a pokusy o ohrozenie Casillasa, ktorý síce vytiahol jeden bravúrny zákrok po Makovom voleji, avšak neskôr nedokázal vychytať Kuckovu delovku z priameho kopu, ktorá zaplachtila vzduchom a pred Ikerom dosť zmenila smer. Máloktorý optimista čakal, že budeme v Žiline vyhrávať nad bývalými majstrami sveta a aktuálnymi majstrami Európy už v prvom polčase.


Pred zápasom sme mohli tušiť, že Španieli sa stretnú so silným odporom. Nepomáha im ani fakt, že približne posledné dva roky stále nevedia nájsť hernú pohodu. Neprejavilo sa to proti slabému Macedónsku, avšak pri dobre rozbehnutom slovenskom tíme áno. Prehustený stred poľa mal za následok, že sa muselo útočiť do šírky, čo občas vyhovovalo ako Pekaríkovi, tak aj Pečovskému. Je toho skutočne málo, čo by sme zverencom trénera Jána Kozáka mohli vytknúť a ešte menej, čo by sme mohli vytknúť španielskemu tímu. Proti takej skvelej obrane proste veľa možností nemáte. 


Druhý polčas bol však už celkom iná rozprávka. Alebo horor, ak si to predstavujete z pozície Kozáčika, nášho brankára. Prvých (približne) 15 minút bolo opäť v réžii hosťov, čo využili v dve-tri gólové šance, ktoré s prehľadom pokryl skvelý Kozáčik, ktorý vynuloval ako Costu, tak aj Fabregasa. V útoku nepomohol ani Pedro, ktorý je síce tragický, no za reprezentáciu mu to nepochopiteľne zvykne padať. Veľká škoda bola Maka, ktorý síce makal a behal, no pri rýchlonohom Albovi to mal nesmierne ťažké. Tlak bývalých Majstrov sveta sa stupňoval, naša obrana bola navyše extrémne zatlačená a tu už musím povedať, že sa vôbec nejednalo o atraktívne predstavenie a zápas začal tak trocha nudiť. Čo si ale budeme klamal, v tomto zápase nám bolo jedno, aj keby bol Hamšík na úrovni so Škrteľom, no aspoň on čakal vysunutý vyššie pre prípad rýchleho protiútoku. Tie sa ale nekonali. 

Odporúčané
KVÍZ: Cole Palmer alebo Messi? Uhádni, ktorý hráč má lepšie hodnotenie v hre FC 25 KVÍZ: Cole Palmer alebo Messi? Uhádni, ktorý hráč má lepšie hodnotenie v hre FC 25 17. októbra 2024 o 15:00

V poslednej desaťminútovke to však prišlo. 21-ročná hviezda Valencie, Paco Alcácer, sa presadil po skvelom centri Albu. Ten však vôbec nemusel prísť, ofsajdová pasca tentokrát zlyhala na plnej čiare. Prišiel ale zázrak, keď Miňo Stoch hlavičkou z tesnej blízkosti po centri od Duriša, ktorého vysunul Hamšík, čím rozbláznil celé Slovensko! Marek ukázal svoje kvality a snáď už definitívne umlčal kritikov. Záverečný tlak bol obrovský, našťastie to Slováci zvládli! Ani 4 minúty nastaveného času Španielom nestačil. Striedajúci žolík Miňo Stoch sa stáva novým slovenským hrdinom! Vážení, slovenský futbalový tím porazil bývalých majstrov sveta a aktuálnych majstrov Európy! 3 body sú doma!


Zostavy: 

Slovensko: Kozáčik - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan - Pečovský, Gyömbér, Kucka - Mak, Weiss - Hamšík

Španielsko: Casillas - Juanfran, Pique, Albiol, Alba - Busquets, Koke - Silva, Fabregas, Iniesta - Costa

Domov
Zdieľať
Diskusia