Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
dnes 28. septembra 2024 o 12:30
Čas čítania 4:33
Adriana Královičová

Kontroverzný režisér Pasolini: Fascinovali ho orgie, verejne sa hlásil k homosexualite. Jeho brutálna smrť je dodnes neobjasnená

ZAUJÍMAVOSTI OSOBNOSTI RÉŽIA TALIANSKO
Uložiť Uložené

Pasolini zomrel v roku 1975 za nejasných okolností. Hoci je jeho smrť stále zahalená rúškom tajomstva, mnohí spájajú atentát na režiséra s jeho posledným filmom, v ktorom ostro kritizoval fašistický režim v Taliansku.

„Milujem život tak divoko, až zúfalo. Táto dravosť a zúfalstvo ma povedú len k mojej záhube. Milujem slnko, trávu a mladosť. Stalo sa to pre mňa horším zlozvykom ako kokaín. Požieram svoju existenciu s neukojiteľnou chuťou. Ako sa toto všetko skončí? Neviem,“ cituje Piera Paola Pasoliniho Libcom. Každý filmový nadšenec vie, že jeho meno sa spája s jedným z najšokujúcejších filmov v histórii kinematografie: Saló alebo 120 dní Sodomy. Tento film je taký drsný, že ho zakázali v mnohých krajinách. Znázorňuje rôzne aspekty sadizmu od mučenia až po jedenie výkalov. Tie sa dokonca servírujú počas večere na strieborných podnosoch. Jedna z legendárnych scén znázorňuje mladého chlapca, ktorý je nútený jesť exkrementy a musí s plnými ústami povedať, že nedokáže jesť ryžu. „Tak žer h*vná,“ odpovedá mu s výsmechom jeden zo sadistov.

Paolo Pasolini bol taliansky režisér, básnik a spisovateľ. Bol veľmi kontroverznou postavou talianskej kultúry 20. storočia, a tak sa stal doslova terčom nenávisti mnohých ľudí. Jeho život sa skončil brutálnou vraždou na talianskej pláži, ktorá dodnes zostáva záhadou. Hoci motív nie je úplne jasný, mnohí veria, že práve jeho posledný film Saló mohol byť tým, čo viedlo k jeho tragickému koncu. „Sú dve základné dimenzie, prečo som napísal a natočil tento film: politická a sexuálna,“ cituje Pasoliniho My Blackout.

Odporúčané
Nicole manažuje influencerov: Z reality shows vznikajú stále noví, no krivka prvotného úspechu klesá rýchlo (Rozhovor) Nicole manažuje influencerov: Z reality shows vznikajú stále noví, no krivka prvotného úspechu klesá rýchlo (Rozhovor) 11. septembra 2024 o 12:30

Pasolini začal písať poéziu už vo svojich siedmich rokoch. Ako tínedžer sa hrdo hlásil k marxizmu a komunizmu. Jeho tvorba bola veľmi provokatívna. Kritizoval spoločnosť a politiku, opieral sa najmä o tému chudoby, náboženstva, morálky a sexuálnej identity.

V článku si prečítaš o jeho živote, podrobnostiach smrti, o filme Saló alebo 120 dní Sodomy, a aj o tom, koho z vraždy Pasoliniho (údajne) neprávom odsúdili.

pier paolo pasolini, Salò, film, taliansko, osobnosti
Zdroj: Wiki Commons

Prečo ho vylúčili z talianskej komunistickej strany?

Pasolini sa narodil v roku 1922 v Bologni, v tom čase Taliansku vládol fašistický diktátor Mussolini. Časť svojho detstva prežil v rodnom meste svojej matky, v chudobnej severovýchodnej provincii Friuli. Pochádzal zo skromných pomerov a často sa sťahovali. Mama pracovala ako učiteľka, otec bol vojenský dôstojník. Pasolini miloval písanie, prvé scenáre vymyslel už ako 7-ročný. Neskôr sa preto rozhodol študovať literatúru a históriu na univerzite v Bologni.

Počas druhej svetovej vojny v roku 1943 ho povolali do armády. Spolu so svojou jednotkou sa dostal do nemeckého zajatia a táto skúsenosť mala na neho značný vplyv. Stal sa priaznivcom antifašistického odboja a v roku 1947 vstúpil do Komunistickej strany Talianska.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu Refresher+ už od 5 € 1 €

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo ho vyhodili z komunistickej strany.
  • Aké ďalšie sadistické scény znázornil film Saló alebo 120 dní Sodomy.
  • Podrobnosti Pasoliniho smrti. 
  • Kto si odsedel za jeho vraždu 9 rokov vo väzbe.
Dočítaj článok už od 5 € 1 €
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 167478 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Životopis za pár minút s Kickresume ZDARMA , Pizza v Oggi ZDARMA alebo Burger v Roxore ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia