Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
dnes 5. októbra 2024 o 12:30
Čas čítania 6:02
Radoslava Juračková

Slováci vo veľkom cestujú do Srbska po nové zuby. Ceny sú tu dvakrát nižšie, zubár robí aj do polnoci, pochvaľujú si

Slováci vo veľkom cestujú do Srbska po nové zuby. Ceny sú tu dvakrát nižšie, zubár robí aj do polnoci, pochvaľujú si
Zdroj: Facebook/ Stomatološka Ordinacija M Dent, Google recenzie/ Mao Randys
ZDRAVIE CESTOVANIE TURISTIKA ZDRAVIE ZDRAVOTNÍCTVO
Uložiť Uložené

V srbskej oblasti Vojvodiny všetci hovoria slovensky. Obľúbená klinika tu zabezpečuje pre pacientov aj ubytovanie a odvoz, chodia sem preto čoraz častejšie. Eva s Jánom majú za sebou už tretiu návštevu.

Ceny v stomatologických ambulanciách v našich končinách sú pre mnohých Slovákov extrémne vysoké a zuby sú tak práve to, čo mnohí zanedbávajú. Predražené zákroky pacientov často odrádzajú, a aj keď si ich niektorí dovoliť môžu, hľadajú lacnejšiu alternatívu.

V posledných rokoch sa preto čoraz populárnejšou stáva zubná turistika. Znamená to, že ľudia cestujú za novým úsmevom za hranice našej krajiny. Návštevu zubára väčšinou spoja aj s výletom a dané miesto spoznajú lepšie. Sú teda turistami, ktorí neprišli len objavovať, ale aj investovať do svojho zdravia.

Pravdepodobne si už počul, že Slováci cestujú za novým chrupom do Turecka, existuje však oveľa bližšia alternatíva, kam sa dostaneš len za 5 hodín jazdy autom z Bratislavy.

Odporúčané
Slovenskí a českí influenceri si vo veľkom dávajú robiť porcelánové zuby. Zubári však pred umelým chrupom varujú Slovenskí a českí influenceri si vo veľkom dávajú robiť porcelánové zuby. Zubári však pred umelým chrupom varujú 2. marca 2023 o 9:30

Slováci začali vo veľkom navštevovať dentálnu kliniku Francisti dent v oblasti srbskej Vojvodiny. Dohovoríš sa tu po slovensky, ceny sú tu podľa ich slov niekoľkonásobne nižšie a majitelia zabezpečujú pre pacientov ubytovanie i dopravu.

Ako pre Refresher povedala majiteľka kliniky Marina Francisti, ordináciu založili pred piatimi rokmi s víziou dentálneho turizmu. Zo začiatku však nepredpokladali, že sa mohla stať medzi Slovákmi takou populárnou. Pacientov majú i zo Srbska, no až polovicu ich klientov tvoria práve Slováci.

dentálna turistika
Zdroj: Facebook/ Stomatološka Ordinacija M Dent
 

Malé Slovensko v Srbsku?

Obľúbené kliniky sa nachádzajú v mestách Kysáč a Nový Sad. Oblasť Vojvodiny je dlhodobo obývaná slovenskými prisťahovalcami a v malej obci Kysáč rozprávajú všetci po slovensky. Obyvatelia dokonca majú možnosť navštevovať slovenské gymnázium.

V spomínanom Kysáči sa nachádza menšia klinika, v ktorej lekári vykonávajú bežné zákroky ako sú plombovanie kazov, zubná hygiena či 2D röntgenové snímky. Ordinácia spolupracuje s klinikou v Novom Sade, ktorá je vzdialená asi 15 minút autom. Tá je väčšia a vykonávajú sa tu komplikovanejšie zákroky či 3D röntgen. Medzi ambulanciami je zabezpečená doprava, ktorá je v cene výkonov.

Odporúčané
Marek si dal v Turecku urobiť 26 zirkónových zubov. Vyšlo ho to lacnejšie ako na Slovensku. Podľa stomatologičky je to hazard Marek si dal v Turecku urobiť 26 zirkónových zubov. Vyšlo ho to lacnejšie ako na Slovensku. Podľa stomatologičky je to hazard 30. mája 2024 o 12:30

V Srbsku tvoja peňaženka nezaplače

Jednými z turistov, ktorí navštívili obe kliniky, sú manželia Ján a Eva. Exkluzívne pre Refresher opísali svoju skúsenosť a priebeh celého procesu. Každá návšteva začína vstupnou prehliadkou, počas ktorej lekárka v Kysáči zhodnotí stav pacienta. Následne ho posiela na 3D röntgen do neďalekého Nového Sadu. Práve to Jána prekvapilo, pretože sa s tým u nás nikdy nestretol.

„Na Slovensku som nebol na 3D röntgene asi 30 rokov, nie je to u nás štandard. Mám pocit, že lekár vďaka trojrozmernej snímke odhalí viac. Povedal mi o veciach, o ktorých som nevedel. Zistil mi napríklad zápal zubu a našiel cystu. Následne mi navrhol riešenia,“ opísal svoju skúsenosť Ján.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko stoja jednotlivé zákroky.
  • Koľko ťa tam vyjde ubytovanie.
  • Akú dopravu zo Slovenska ponúkajú.
  • Ako dlho trvá jeden pobyt a koľko ich už Eva s Jánom absolvovali.
  • Ako lekári vyriešili chybu za takmer 1 000 eur.
  • Koľko platili manželia za zákroky a prečo sú ceny nižšie ako u nás.
  • Čo nám o zubnej turistike v Srbsku prezradili Slováci, ktorí ju podstupujú pravidelne.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 166655 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: PPV kód na Oktagon 62 , Životopis za pár minút s Kickresume ZDARMA alebo Pizza v Oggi ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Späť
Zdieľať
Diskusia