Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júla 2024 o 16:30
Čas čítania 8:39
Radka Klučárová

Hana študuje na súkromnej nemeckej škole v Bratislave: Máme hvezdáreň, občas pred vchodom zastaví Bentley alebo Porsche (Rozhovor)

Hana študuje na súkromnej nemeckej škole v Bratislave: Máme hvezdáreň, občas pred vchodom zastaví Bentley alebo Porsche (Rozhovor)
Zdroj: Hana Fábryová
ZAUJÍMAVOSTI VZDELÁVANIE
Uložiť Uložené

Stáva sa, že okolo mňa prejde deväťročné dieťa so školskou taškou Fendi, s najnovším iPhonom či teniskami, ktorých značku často ani nepoznám, hovorí so smiechom Hana a dodáva, že školu si vyberajú aj rodiny, ktorým viac ako na statuse záleží na vzdelaní.

Hana študuje na súkromnej nemeckej škole Deutsche Schule v Bratislave. Rodičia ju tam zapísali už do škôlky, 16-ročná študentka dnes hovorí, že by sa im rada odvďačila a svoje vedomosti využila na kvalitné štúdium v zahraničí.

Súkromná škola je podľa nej voľbou rodičov, ktorí chcú deťom dopriať lepšie vzdelanie. To, že ju navštevujú aj žiaci z bohatých rodín, však cítiť. „Pred školou občas zaparkuje Bentley alebo Porsche. Na sociálnych sieťach vidím, kam a ako na dovolenky niektorí lietajú, napríklad prvou triedou. Povedala by som, že celkom bežné sú aj dovolenky na jachte. Vnímam to aj na oblečení detí, nie však u starších, ale hlavne u mladších žiakov či dokonca škôlkarov sú bežné drahé značky,“ hovorí v rozhovore pre Refresher Hana. 

Prezradila, že sa v škole nikdy neučili písať písaným písmom, v taške nenosia množstvo učebníc a všetko potrebné majú uložené v školských laptopoch. „Zaujímavým konceptom v našej škole je deň, u nás je to utorok, počas ktorého nemáme bežné vyučovanie. Aj napriek tomu, že na utorok máme stanovený normálny rozvrh, namiesto výkladu učiteľov počas utorkov plníme rôzne úlohy. Často ide o projekty, na ktorých pracujeme počas niekoľkých týždňov. Učíme sa pracovať individuálne aj v skupinách. Počas týchto dní sa totiž môžeme voľne pohybovať po škole a spolupracovať,“ vymenúva najväčšie rozdiely v porovnaní s bežným vzdelávaním na štátnych školách.  

Odporúčané
Švéd Robin o LGBTQI+: Naši moju orientáciu prijali v pohode, manželstvá homosexuálov sú tu legálne už roky (Rozhovor) Švéd Robin o LGBTQI+: Naši moju orientáciu prijali v pohode, manželstvá homosexuálov sú tu legálne už roky (Rozhovor) 6. augusta 2024 o 12:30

Radi by sme ti pripomenuli, že robiť kvalitnú prácu môžeme aj vďaka tvojej podpore. Ak chceš čítať viac zaujímavých rozhovorov a získať prístup ku všetkým prémiovým článkom a benefitom, pridaj sa do klubu Refresher+.

Nikdy si nenavštevovala bežnú štátnu školu alebo škôlku?

Nikdy, keďže naša škola ponúka aj škôlku, absolvovala som štyri roky v škôlke. Potom som pokračovala štyri roky na základnej škole a od piatej triedy, ktorá sa u nás počíta už ako nemecké gymnázium, študujem na 10-ročnom gymnáziu.


Čo bolo motiváciou tvojich rodičov, aby pre teba vybrali súkromné vzdelávanie v nemeckom jazyku?

Aj ja som sa ich na to v minulosti pýtala. Výber školy odôvodnili tým, že po anglicky sa v súčasnosti naučím v každej škole a chceli mi pridať ďalší jazyk. Môžem potvrdiť, že aj napriek tomu, že primárnym jazykom u nás na škole je nemčina, aj angličtinu máme na veľmi dobrej úrovni. Voľba na nemeckú školu padla možno aj preto, že Nemecko aj Rakúsko sú veľmi blízko a v budúcnosti môžem jazyk efektívne využiť napríklad na štúdium v zahraničí.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako vyzerá bežný deň v súkromnej nemeckej škole.
  • V čom sa systém ich vzdelávania líši od toho, ktorý pozná väčšina Slovákov.
  • Prečo si myslí, že vzdelávanie počas pandémie a iných krízových situácií zvládli lepšie ako štátne školy.
  • Koľko stojí mesačné školné a či u nich žiaci študujú aj vďaka štipendiu.
  • Ako učitelia pracujú so žiakmi, ktorí sú v nemčine slabší.
  • Či na škole študujú aj deti známych ľudí a či sa vytvára priepasť medzi deťmi solventných rodičov a ostatnými a ako to vnímajú učitelia.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 163166 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Pizza v Oggi ZDARMA , Burger v Roxore ZDARMA alebo Poukázka v hodnotě 800 korun na nákup v 4camping
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia