Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
19. apríla 2024, 13:28
Čas čítania 0:50
Barbora Adamkovičová Anna-Marie Hanzlíková

World Press Photo pozná tohtoročných víťazov. Ktoré fotografie bodovali?

KULTÚRA FOTOGRAFIE VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

World Press Photo každoročne oceňuje to najlepšie zo spravodajskej a z dokumentárnej fotografie. Kto vyhral tohtoročný 67. ročník?

Absolútnym víťazom sa stala fotografia s názvom „Palestínska žena objíma telo svojej netere“ od Palestínčana Mohammeda Salema z agentúry Reuters.

Vojnový konflikt je predmetom aj ďalšej víťaznej kategórie, a to tej za voľný formát. V sérii „Vojna je osobná“ prináša Ukrajinka Julia Kochetova zo svojej vlasti nielen fotografie, ale sprevádza ich aj screenshotmi konverzácií alebo ilustráciami. Dielo dopĺňa aj hudbou a funguje ako jej interaktívny denník.


V kategórii príbeh roka skórovala Lee-Ann Olwage z Južnej Afriky so snímkou ​​pre GEO. Zachytáva madagaskarského muža trpiaceho demenciou, ako sa so svojou vnučkou pripravuje na nedeľnú výpravu do kostola. Sériu nazvala „Valim-babena“.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Posledným, štvrtým oceneným sa stal Alejandro Cegarra z Venezuely za svoj dlhodobý projekt s názvom „Dva múry“ nafotený pre The New York Times a Bloomberg. Mapuje v ňom utečencov z Južnej Ameriky. Tí pri úteku často čelia nebezpečenstvu, ako napríklad preprave nákladnými vlakmi, brodením rieky alebo preliezaním hraničného múru po doma vyrobenom rebríku.


Všetky víťazné snímky si môžeš pozrieť na oficiálnych stránkach súťaže.

Domov
Zdieľať
Diskusia