Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
19. februára 2024, 12:45
Čas čítania 0:31
Anna-Marie Hanzlíková

Môže tvoj súrodenec za tvoje horšie duševné zdravie? Nová štúdia prináša prekvapivú odpoveď

Môže tvoj súrodenec za tvoje horšie duševné zdravie? Nová štúdia prináša prekvapivú odpoveď
ZAUJÍMAVOSTI DUŠEVNÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Nová štúdia skúmala, či zhoršené mentálne zdravie súvisí s počtom súrodencov. A zistila, že spojitosť skutočne existuje.

Štúdia z Ohio State University skúmala takmer 20-tisíc tínedžerov v Číne a Amerike. Tí s jedným alebo so žiadnym súrodencom boli na tom z duševného hľadiska lepšie.


Podľa amerických údajov mal najhorší vplyv na duševnú pohodu fakt, keď mal niekto viac súrodencov v tesnom vekovom rozostupe. 

Podľa prieskumu to súvisí s nižšou pozornosťou rodičov. „Predstavte si zdroje rodičov ako koláč. Jedno dieťa dostane celý ten jeden koláč, teda všetku pozornosť. Keď ho však rozdelíte, každý súrodenec už má tej pozornosti menej,“ uviedol vedec Doug Downey.

Na druhej strane Euronews informuje, že dôležitú úlohu zohrávajú aj ďalšie faktory, predovšetkým socioekonomická situácia rodiny. Iný výskum rovnakej univerzity zistil, že deti z veľkých rodín majú v škôlke oveľa lepšie sociálne zručnosti, švédska štúdia zase nepreukázala koreláciu medzi duševným a fyzickým zdravím a počtom súrodencov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia