Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. februára 2024, 9:30
Čas čítania 3:54
Adriana Královičová

V starovekom Ríme sa vo sviatok zaľúbených konali krvavé orgie. Kto bol tajomný kňaz sv. Valentín a prečo dostal trest smrti?

V starovekom Ríme sa vo sviatok zaľúbených konali krvavé orgie. Kto bol tajomný kňaz sv. Valentín a prečo dostal trest smrti?
Zdroj: Wiki Commons
ZAUJÍMAVOSTI HISTÓRIA VALENTÍN
Uložiť Uložené

Sv. Valentín bol kňaz, ktorý sa vzoprel rímskemu právu. Tajne oddával vojakov, za čo ho odsúdili na trest smrti.

Ruže, romantické večere či obrovské plyšové medvede. Takto sa dnes oslavuje sviatok zaľúbených po celom svete. Jeho história však až taká romantická nebola a žiadne čokolády sa nerozdávali.

Symbolom Valentína v starovekom Ríme mali byť podľa dohadov historikov krv, mlieko, soľ a koža zbičovaného dobytka. K tomu nechýbali dlhé a nespútané orgie. História sviatku všetkých zaľúbených je dosť temná. 

Slovenská etnologička Katarína Nádaská pre Refresher opisuje, že dnes sviatok oslavujú najmä mileniáli, pretože na sv. Valentína spoločnosť na istý čas zabudla. „V Európe sa na tento sviatok zabudlo a vrátil sa k nám v 90. rokoch 20. storočia. Prišiel z USA skôr ako komerčný sviatok, ktorý najviac využívajú marketéri a obchodníci. Ponúkajú valentínsky tovar a kopec gýčov,“ opisuje Nádaská.

U mladých ľudí je podľa jej slov veľmi obľúbený aj na Slovensku. Mnohí sa práve v tento deň žiadajú o ruku a podobne. Staršia generácia si však sviatok sv. Valentína s ľúbostnými vyznaniami až tak nespája. Ako celý sviatok vznikol a kto bol záhadná historická postava svätého Valentína, po ktorom je 14. február pomenovaný?

Odštartovali sviatok rímske krvavé orgie?

Hoci sa sviatok zaľúbených spája so svätcom Valentínom, mnohí historici sa domnievajú, že Valentín sa ako sviatok datuje už od rímskej pohanskej oslavy luperkálií. Starovekí Rimania ho údajne oslavovali už na „festivale“ luperkálií, ktorý sa každý rok konal 15. februára. Ako je už o tomto období známe, aj tieto oslavy boli poriadne divoké. Prečo názov luperkálie? Rituály sa konali v jaskyni luperkov, kde podľa legendy vychovávala vlčica zakladateľov Ríma – dvojičky Romulusa a Remusa. 

Odporúčané
KVÍZ: Spomeň si na hodiny dejepisu. Ako dobre si pamätáš prelomové objavy a vynálezy? KVÍZ: Spomeň si na hodiny dejepisu. Ako dobre si pamätáš prelomové objavy a vynálezy? 21. apríla 2024, 10:00

V strede februára sa muži stretli v jaskyni luperkov, kde realizovali obrady a rituály. Podľa portálu Big Things obety vykonala skupina rímskych kňazov, ktorí sa nazývali luperkovia. Ženy zatiaľ na nich čakali v uliciach. V jaskyni sa odohrával krvavý rituál, ktorý sa (ako inak) zakončil nespútaným sexom. Počas osláv na festivale luperkálií rímski muži obetovali kozu a niekedy aj psa. Ich krv naliali do obrovských kalichov a potreli si ňou čelo. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 154168 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo sa dialo na oslavách luperkálií.
  • Kto bol tajomný kňaz sv. Valentín.
  • Kedy vznikla tradícia písania valentínok.
  • Oddával sv. Valentín aj páry rovnakého pohlavia?
Späť
Zdieľať
Diskusia