Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
8. marca 2014, 15:07
Čas čítania 0:00
Peter Hlavička

Ako rozoznať fake? #2: Luxusné oblečenie

MÓDA LUXUSNÉ MÓDNE ZNAČKY
Uložiť Uložené

Nechceš sa stať obeťou fake tovaru? Určite si vezmi pri nakupovaní k srdcu týchto pár rád. V druhej časti našej príručky si priblížime luxusné značky.

Minulý mesiac sme ti priniesli niekoľko tipov, ako nenaletieť fake-ovým web stránkam, keďže nosiť napodobeniny z Číny určite nikto nechce. Jedným z problémov dnešného sveta a hlavne módy však je, že všetci chcú nosiť to najlepšie oblečenie a najznámejšie značky, no pritom zaplatiť čo najmenej. Pocit z dobre kúpeného kúsku takmer zadarmo je síce super, no ak si ideš podobnú politiku viac než je zdravé, ľahko sa môžeš stať obeťou fake tovaru.

V dnešnom pokračovaní seriálu Ako rozoznať fake ti tak priblížim niekoľko tipov, ako nenaletieť na fake luxusných značiek. Každý by totiž chcel nosiť Givenchy, Versace, Fendi, Gucci a podobné brandy, no po internete nájdeš niekoľkonásobne viac fake kúskov ako originálov.

1. Cena

Každému je snáď jasné, že luxusné oblečenie alebo doplnky majú svoju cenu stanovenú tak, aby si ich nemohol dovoliť každý a boli tak len výhradou tých, ktorí na to majú. Samotné značky to tak robia naschvál, aby sa udržala jedinečnosť produktov a nemal ich každý gadžo na dedinskej diskotéke. Viem, že sa tieto slová nepočúvajú ľahko keď nepatríš medzi tých lepšie zabezpečených, no bohužiaľ je to tak.  Pri kupovaní luxury vecí sa takmer vždy môžeš riadiť pravidlom, že ak nemá vec aspoň 3-miestnu cenovku, je to fake. Nemyslel si si snáď že kúpiš peňaženku Gucci za 10€, opasok za 15€ a k tomu tenisky za 30€?

 Ako rozoznať fake? #2: Luxusné oblečenie
Ako rozoznať fake? #2: Luxusné oblečenie

2. Nakupuj s chladnou hlavou

Aj napriek tomu, že je cena smerodajná, prepísať cenovku z 12¥(jen, japosnká mena) na $420 dokáže naozaj každý. Čím vyššia je však cenovka, tým väčšie môže byť pokušenie, ak predajca ponúka likvidačné zľavy z dôvodov rušenia predajne alebo kvôli veľkoobchodným cenám. Luxusné značky sa však do výpredajov nedostávajú takmer nikdy a ak aj áno, tak je cena stále na celkom vysokej úrovni. Rovnako sa takéto veci nevyrábajú v obrovských továrňach, aké ma napríklad H&M alebo Zara, ale väčšinou ručne v malých podnikoch, a tak na veľkoobchodné zľavy rovnako zabudni.

 Ako rozoznať fake? #2: Luxusné oblečenie
Ako rozoznať fake? #2: Luxusné oblečenie

Samotnou kapitolou by však mohli byť aj inzeráty od bežných ľudí. Tu treba byť obozretný ešte viac, keďže sa väčšinou ľudia, ktorí kúpili omylom fake snažia tento produkt ďalej predať aby neostali v mínuse. V podobnom prípade si tak určite pýtaj detailné fotky, pokladničné bloky alebo fotky objednávky a visačiek. Výhovorky typu: bločky som zahodil, krabicu som stratil pri sťahovaní a visačky netreba, veď ich aj tak hneď ustrihneš, určite neplatia. Ak vyhodíš stovky eur za luxury vec, určite si necháš niečo na pamiatku alebo aspoň uložíš potvrdzujúci e-mail k objednávke.

3. Predajné miesto

Nakupovanie po internete je síce najľahší spôsob zháňania nových vecí, no pri luxury značkách to takto väčšinou nefunguje. Existujú síce overené shopy ako napríklad luisaviaroma.com, mrporter.com alebo farfetch.com, ktoré ponúkajú kvalitný tovar a väčšinou si ani neúčtujú poštovné, no aj tak je stále najistejšie, ak kupuješ podobné veci v oficiálnych butikoch. Na Slovensku síce asi žiadny nie je, no stačí zájsť do Vidne a určite niečo nájdeš.

Odporúčané
TOP 6 štýlov okuliarov, ktoré budú trendovať v roku 2024: Korytnačí vzor či bezrámové chuťovky značiek Gucci a Balenciaga TOP 6 štýlov okuliarov, ktoré budú trendovať v roku 2024: Korytnačí vzor či bezrámové chuťovky značiek Gucci a Balenciaga 21. februára 2024, 11:00

Čas od času zavítam aj na známe stránky ako bazos.sk, väčšinou kvôli legit checku, no aj napriek tomu, že už som videl stovky inzerátov s drahým oblečením, počet originálov by som zrátal na jednej ruke.

 Ako rozoznať fake? #2: Luxusné oblečenie
Ako rozoznať fake? #2: Luxusné oblečenie

4. Kvalita spracovania

Ak si teda našiel lákavý inzerát alebo stránku s dobrou cenou a kompletnou dokumentáciou, zostáva posledný bod. Tým je samozrejme kvalita samotného produktu. To, že stoja tieto veci stovky eur býva väčšinou síce iba kvôli menu značky, no aj tak sa dá vždy spoliehať na kvalitu. Luxury veci bývajú vyrobené z tých najkvalitnejších materiálov, ktoré síce cez obrazovku monitora nerozpoznáš, no pozor si určite dávaj na rovnosť strihov, kvalitu potlače alebo samotné visačky vo vnútri trička s označením veľkosti. Na nich býva vždy presne stanovený nápis s určitou veľkosťou a typom písma. Ak sa líši čo i len o milimeter alebo je namiesto MADE IN ITALY napísaná Čína, ruky preč. Rovnako sa dajú fake produkty rozoznať aj podľa trčiacich nitiek alebo strihu. Ten býva zväčša podľa európskych veľkostných tabuliek a nie podľa malých Aziatov.

 Ako rozoznať fake? #2: Luxusné oblečenie
Ako rozoznať fake? #2: Luxusné oblečenie
 Ako rozoznať fake? #2: Luxusné oblečenie
Ako rozoznať fake? #2: Luxusné oblečenie
 Ako rozoznať fake? #2: Luxusné oblečenie
Ako rozoznať fake? #2: Luxusné oblečenie
 Ako rozoznať fake? #2: Luxusné oblečenie
Ako rozoznať fake? #2: Luxusné oblečenie

Nakupovanie luxusného oblečenia cez internet je tak asi tým najťažším orieškom aký môže byť, a tak ako som už spomínal v riadkoch vyššie, mal by si nakupovať len na overených miestach. Ak teda predsa len skúsiš aj menej známe chodníčky, vždy sa môžeš o radu obrátiť na naše fórum v téme, v ktorej sa odhaľujú fake stránky a produkty. 

Domov
Zdieľať
Diskusia