Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Tento článok je PR správa spoločnosti Futurino.
26. januára 2024, 10:00
Čas čítania 2:11
Sponzorovaný obsah

Rozsah povinného zmluvného poistenia motorového vozidla: čo všetko zahŕňa?

TECH POISTENIE
Uložiť Uložené

Je vám však jasné, ktoré udalosti sú týmto druhom poistenia kryté?

Povinné zmluvné poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla, známe pod skratkou PZP, je najdôležitejším nástrojom na zabezpečenie kompenzácie pre poškodené strany v prípade dopravných nehôd. 

Porozumenie celkovému rozsahu dostupných možností vám môže pomôcť pri vytváraní komplexného poistného plánu, ktorý spĺňa vaše individuálne potreby a zaisťuje celkovú bezpečnosť na cestách. 

Pred čím všetkým vás povinné zmluvné poistenia auta chráni?

V súlade so zákonnými podmienkami povinného zmluvného poistenia (PZP) poisťovňa, ktorá zastupuje páchateľa škody, uhrádza finančné nároky poškodenému v nasledujúcich prípadoch:

1. Poškodenie zdravia

Ide o náhradu nákladov spojených s liečbou a inými výdavkami vyplývajúcimi z poškodenia zdravia poškodeného.

2. Náklady v prípade úmrtia poškodeného

Kompletné povinné zmluvné poistenie auta zahŕňa aj finančnú podporu pre prípad úmrtia poškodeného vrátane pohrebných nákladov a iných súvisiacich výdavkov.

3. Škody na veciach

Uzatvorenie PZP znamená aj kompenzáciu za škody vzniknuté poškodením, zničením, odcudzením alebo stratou vecí, ktoré patria poškodenému.

4. Náklady na právne zastúpenie vodiča

Aj hradenie nákladov spojených s právnym zastúpením vodiča v prípade, že vznikne právny konflikt v súvislosti so škodou, spadá pod krytie PZP poistenia.

5. Strata na ušlom zisku poškodeného

Možnosťou je aj kompenzácia za eventuálnu stratu príjmu, ktorú poškodený utrpí v dôsledku udalosti spôsobujúcej škodu.

nehoda
Zdroj: Monkey Business Images /Shutterstock.com

Treba si však uvedomiť, že to, pred čím vás vami zvolené povinné poistenia auta chráni, závisí veľmi často aj od toho, akú poisťovňu si vyberiete a aké podmienky si s ňou dohodnete. Jasne dané a stanovené zo zákona sú limity poistného plnenia, s ktorými môžete počítať aj v prípade uzatvorenia najlacnejšieho PZP.

Zákonné limity poistného plnenia

Zákonné obmedzenia pre plnenie z povinného zmluvného poistenia v Slovenskej republike sú presne definované. Maximálna suma plnenia za škodu na zdraví je stanovená na 5,24 milióna eur, zatiaľ čo pre škodu v majetku platí obmedzenie vo výške 1 050 000 €. 

Je dôležité zdôrazniť, že tieto limity sú platné nezávisle od počtu zranených alebo usmrtených osôb v rámci jedného poistného prípadu. 

Kedy vám PZP nepomôže?

Samotné PZP nekryje všetky druhy škôd a existujú výluky, ktoré obmedzujú rozsah tohto poistenia. Medzi tieto výluky patria škody na vlastnom vozidle poistníka, škody spôsobené vojnou, teroristickými aktmi, živlami alebo motoristickými súťažami. Okrem toho PZP nekryje škody na posádke vozidla a blízkych osobách poistníka.

Odporúčané
Potrebujú životné poistenie aj mladí ľudia? Odborníčka radí, ako ti poistenie vie pomôcť splatiť hypotéku alebo dlhú „PN-ku“ Potrebujú životné poistenie aj mladí ľudia? Odborníčka radí, ako ti poistenie vie pomôcť splatiť hypotéku alebo dlhú „PN-ku“ 8. apríla 2024, 10:00

Mimochodom, pred tým, ako sa rozhodnete vybrať si tú najvýhodnejšiu ponuku povinného zmluvného poistenia, ste povinný uviesť poisťovni aj všetky základné informácie o svojom zdraví v podobe vyplneného zdravotného dotazníka. Ak tak neurobíte a vážnu dopravnú nehodu zapríčiní váš zdravotný stav, o ktorom ste vedeli, poisťovňa by mohla poistné plnenie odmietnuť.

Pripoistenie má svoj význam

Riziko nepredvídateľných situácií je na vozovke aj v bežnom živote veľmi veľké, na čo vám však základné krytie povinného zmluvného poistenia nemusí stačiť. Pre tieto prípady je tu pripoistenie, ktoré vám odporučí každá jedna dobrá poisťovňa a oplatí sa ho využiť. 

Ide napríklad o úrazové poistenie pre prepravované osoby, poistenie čelného skla, poistenie pred živlami, výtlkmi a ďalšie. 

V prípade PZP je však výhodou, že ide o medzinárodne akceptované krytie, ktoré platí aj v zahraničí medzi konkrétnymi krajinami. Zelená karta je medzinárodne uznávaným dokladom o zaplatení povinného zmluvného poistenia a obsahuje zoznam krajín, v ktorých je platná.

PZP teda nie je len povinnosť, ale v mnohých prípadoch predstavuje zodpovedný prístup k cestnej bezpečnosti a vašej finančnej ochrane. Nepodceňujte preto jeho výber a dajte si na jeho najdôležitejších vlastnostiach dobre záležať. 

Domov
Zdieľať
Diskusia