Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. decembra 2023 o 18:21
Čas čítania 1:02
Samuel Valent

Známy zlodej iPhonov prezradil svoj trik. Na toto si dávaj pozor

TECH IPHONE SMARTFÓNY
Uložiť Uložené

Zlodeji svojou zručnosťou dokážu obísť biometrické odomykanie aj sledovanie cez funkciu Nájsť.

Na svoje osobné veci si treba dávať veľký pozor. Výnimkou nie sú ani smartfóny, ktoré sa v dnešnej modernej dobe stávajú častým terčom zlodejov. Magazín Wall Street Journal vyspovedal odsúdeného zlodeja iPhonov Aarona Johnsona. Upozornil na to portál rewind.sk.

Aaron Johnson je zlodej, ktorého súd poslal za mreže pre ukradnutie iPhonov v hodnote 300-tisíc amerických dolárov. Trest si odpykáva vo väzení v USA. Sám však upozornil, že ukradol oveľa viac, niekde v rozmedzí 1 až 2 milióny dolárov.

Zlodeji využívajú ľudskú dôverčivosť 

Zlodeji podľa Johnsona svojou zručnosťou dokážu obísť biometrické odomykanie aj sledovanie cez funkciu Nájsť. Tajomstvo úspechu spočíva v manipulácii a schopnosti nadviazať kontakt s cudzím človekom, napríklad niekde v bare.

Johnson to robil tak, že sa cielene zoznámil s ľuďmi pod vplyvom alkoholu. Obeť sa vždy snažil zaujať, priateľsky a dôverne sa s ňou rozprával a v priebehu večera ju vždy poprosil, že by chcel zostať v kontakte. Vypýtal si tak telefón obete, aby mu doň napísal svoje číslo či mail. Úmyselne však popritom zablokoval mobil a následne majiteľa požiadal, aby ho odomkol. Keď majiteľ zadával PIN kód, Johnson to videl a zapamätal si ho. 

Odporúčané
Samsung predstavil nové telefóny Z Fold6 a Z Flip6. Preložia ti cudzí jazyk real-time, napíšu za teba texty a vygenerujú obrázky Samsung predstavil nové telefóny Z Fold6 a Z Flip6. Preložia ti cudzí jazyk real-time, napíšu za teba texty a vygenerujú obrázky 11. júla 2024 o 17:00

Následne mu stačilo už len zariadenie ukradnúť. Johnson objasnil, že vďaka kódu vedel zmeniť Face ID a vypnúť službu Nájsť. Zlodej tak získal prístup k celému obsahu zariadenia, ako sú bankové aplikácie či heslá uložené v poznámkach. Potom už len telefón obnovil do továrenských nastavení a niekomu predal.

Tipy, ako predísť podvodu:

  • Nezadávaj heslo do smartfónu pred niekým, koho nepoznáš.
  • Heslá si neukladaj v jednoducho čitateľnej poznámke, ale využi funkciu Zamknutie s osobitným heslom.
Poznámky
Zdroj: Samuel Valent/screenshots
Domov
Zdieľať
Diskusia