Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
24. decembra 2023, 9:30
Čas čítania 6:35
Jana Chovancová

Čo robiť, keď sa na Vianoce prežerieš? Gastroenterológ radí, čo robiť, aby si sa vyhol žlčníkovému záchvatu

Čo robiť, keď sa na Vianoce prežerieš? Gastroenterológ radí, čo robiť, aby si sa vyhol žlčníkovému záchvatu
Zdroj: Unsplash/Uliana Kopanytsia
ZAUJÍMAVOSTI VIANOCE VIANOČNÉ SVIATKY ZDRAVÉ STRAVOVANIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Predjedlo, polievka, hlavné jedlo, dezert, koláče, koláče, koláče a šampanské. Táto schéma je mnohým počas vianočných sviatkov známa. V článku sa dozvieš, prečo by si nemal hazardovať so zdravím svojho žalúdka a čo robiť, ak sa tak už stalo.

I keď národné menu na Slovensku ešte nemáme, to vianočné je pre mnohé rodiny rovnaké alebo aspoň veľmi podobné. Vianočné sviatky sa azda v každej domácnosti nesú v duchu vypekania sladkých maškŕt, varenia polievok, vyprážania rýb a prežierania sa. V naj(ne)ideálnejších prípadoch sa tona nezdravého jedla zapíja dúškami alkoholu a potom hor sa na gauč pred telku, dúfajúc, že sa z toľkého prejedenia človek vyspí. 

To, že takáto klasika nie je vôbec zdravá, zrejme vieš. Napriek tomu sa rovnaký scenár každoročne opakuje, veď toľkým dobrotám sa dá len ťažko odolať. Preto ti prinášame tento článok, v ktorom sa dočítaš nielen to, ako sa nepríjemným tráviacim ťažkostiam vyhnúť, ale aj čo robiť, keď ťa už skľučujú. O svoje rady tento článok obohatil gastroenterológ Ladislav Kužela.

Ak sleduješ náš web, určite ti neuniklo, že naň prispievame aj článkami o zdraví. Nájdeš tam napríklad aj rubriku Čo sa deje s tvojím telom, keď..., v ktorej nájdeš vedecky podložené zaujímavosti o mechanizmoch ľudského tela, no čakajú na teba aj rôzne iné témy týkajúce sa zdravia. Snažíme sa prinášať ti kvalitný content, preto ak sa ti naša tvorba páči a chceš podporiť redakciu, staň sa členom klubu Refresher+.

billa vianoce
Počas sviatkov má mnoho ľudí žalúdočné ťažkosti. Zdroj: Unsplash/Libby Penner
📖 Slovník 

V tomto článku sa nachádza niekoľko slov, ktoré môžu potrápiť hlavu. Medzi nimi nájdeš aj odborné výrazy, ktoré používa najmä zdravotnícky personál. My sme ich pre teba zhrnuli a napísali, čo znamenajú, aby pre teba čítanie článku nebolo komplikované.

dyspepsia – súhrnné označenie pre rôzne tráviace ťažkosti, medzi ktoré patrí napríklad bolesť brucha, nafukovanie, pocit plnosti, rýchla sýtosť, nevoľnosť či občasné vracanie
reflux – spätný návrat tekutín zo žalúdka do pažeráka, ktorý sa môže prejaviť pálením záhy, nevoľnosťou či pocitom cudzieho telesa v krku
gastritída – zápal žalúdka 
pankreatitída – zápal pankreasu 
gastroenterológ – špecializovaný lekár, ktorý vyšetruje tráviaci systém – všetky orgány zažívacieho traktu od úst po konečník

Vianoce alias vyprážané jedlá, kofeín aj alkohol

Počas vianočného obdobia sa podľa Ladislava Kuželu gastroenterológovia často stretávajú s rôznymi ťažkosťami pacientov, ktoré sú väčšinou spôsobené zmenami v stravovaní a v životnom štýle. Vianoce sú často spojené s hojným jedlom, čo v nejednom prípade vedie k prejedaniu.

Odporúčané
Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? 27. apríla 2024, 9:30

Najviac častými problémami, s ktorými ľudia vyhľadajú pomoc lekára, sú podľa lekára napríklad dyspepsia, reflux alebo refluxová choroba pažeráka, zápcha alebo hnačka či nadmerný príjem alkoholu. Ladislav upozorňuje, že niektoré druhy jedál sú častejšie spojené s vyvolávaním žalúdočných problémov ako iné. „Tieto potraviny môžu spôsobiť rôzne tráviace ťažkosti vrátane pálenia záhy, dyspepsie a dokonca aj refluxovej choroby pažeráka,“ vysvetľuje a dodáva, že je dôležité uvedomiť si, že každý človek reaguje na jedlá inak. To, čo spôsobuje problémy jednému človeku, nemusí nutne spôsobiť problémy aj inému.

Najčastejšie spôsobujú ťažkosti:

  • Vyprážané a mastné jedlá. Sú ťažšie stráviteľné a môžu spôsobiť pocit plnosti a nepohodlia. Mastné jedlá môžu tiež zhoršovať príznaky refluxu.
  • Korenisté jedlá. Korenené jedlá môžu dráždiť žalúdočnú sliznicu a spôsobiť alebo zhoršiť pálenie záhy.
  • Citrusové plody a šťavy. Pre niektorých ľudí môžu citrusové plody zhoršovať príznaky pálenia záhy a refluxovej choroby.
  • Kofeínové nápoje. Káva, čaj a niektoré energetické nápoje môžu relaxovať dolný pažerákový zvierač, čím umožňujú reflux kyseliny.
  • Alkohol. Alkohol môže dráždiť žalúdočnú a črevnú sliznicu a zhoršovať príznaky refluxovej choroby a iných tráviacich problémov.
  • Ultraprocesované mäso. Môže obsahovať veľa soli a konzervačných látok, ktoré dráždia žalúdok a spôsobujú nadúvanie.
  • Rýchle občerstvenie. Často takéto jedlo obsahuje veľké množstvo tukov, soli a prísad, ktoré môžu byť náročné na trávenie.
  • Mliečne výrobky. U ľudí, ktorí majú intoleranciu na laktózu, môže konzumácia mliečnych výrobkov spôsobiť nadúvanie, plynatosť a hnačku.
Počas Vianoc by si sa mal vyvarovať nielen vyprážaných jedál, ale napríklad aj alkoholu.
Počas Vianoc by si sa mal vyvarovať nielen vyprážaných jedál, ale napríklad aj alkoholu. Zdroj: Canva

Nespi, radšej si daj čaj a prechádzku 

Existuje veľa domácich receptov, ktoré môžu pomôcť zmierniť mierne žalúdočné problémy. Podľa lekára je však dôležité uvedomiť si, že sú vhodné len na miernu nevoľnosť, dyspepsiu alebo podobné problémy a nemali by nahrádzať odbornú lekársku starostlivosť, najmä v prípade vážnych alebo pretrvávajúcich príznakov.

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

Čo teda robiť, keď sa preješ? Zaujímalo nás, aké aktivity nás z nepríjemných stavov dokážu vzkriesiť a ktoré domáce recepty by mohli pomôcť. V prvom rade je podľa Ladislava Kuželu dôležité dopriať si odpočinok a dostatok času. „Snažte sa relaxovať a vyhnite sa ďalšiemu príjmu jedla na niekoľko hodín, aby ste dali vášmu žalúdku čas spracovať to, čo ste zjedli,“ odporúča a zároveň dodáva, že by si si nemal hneď po jedle ísť ľahnúť.

„Ľahnúť si hneď po jedle môže totiž zvýšiť riziko pálenia záhy a refluxovej choroby pažeráka, pretože vodorovná poloha umožňuje žalúdočnej kyseline ľahšie unikať do pažeráka,“ hovorí lekár. Odpočívaj tak radšej po sediačky alebo si dopraj trochu pohybu. „Ľahká prechádzka alebo mierne cvičenie môže stimulovať tráviaci systém a pomôcť pri zmiernení pocitu plnosti,“ hovorí lekár a dodáva, že chôdza pomáha zrýchliť čas, ktorý potrava strávi v žalúdku, čím sa znižuje riziko refluxu a pálenia záhy.

Mierny pohyb po jedle podľa lekára dokáže tiež zvýšiť rýchlosť, akou telo spáli kalórie. Prechádzka po jedle podľa neho môže pomôcť aj pri regulácii hladiny cukru v krvi, čo je obzvlášť užitočné pre ľudí s cukrovkou. „Chôdza nie je len fyzická aktivita; môže pomôcť aj pri mentálnej relaxácii a zlepšení nálady,“ hovorí Ladislav a zároveň popri hýbaní sa odporúča aj dodržiavať pitný režim, keďže voda pomáha pri trávení. 

A čomu sa radšej vyhnúť? Logicky ďalšiemu prejedaniu sa. Lekár odporúča konzumovať ľahké jedlá, ako sú napríklad banány, ryža alebo jablká, ktoré sú jemné na žalúdok. Okrem prejedania však radšej odlož aj šálku kávy či pohár vína, pretože kofeín a alkohol môžu zhoršiť príznaky spomínanej dyspepsie. Rovnako sa vyvaruj aj fajčenia, môže zhoršiť tráviace problémy a je škodlivé aj pre celkové zdravie. Čo ti však možno pomôže, sú nejaké domáce recepty.

Existuje zopár domácich receptov, ktoré ti môžu pomôcť so žalúdočnými ťažkosťami. Nie však so  závažnými problémami, tie treba riešiť s lekárom.
Existuje zopár domácich receptov, ktoré ti môžu pomôcť so žalúdočnými ťažkosťami. Nie však so závažnými problémami, tie treba riešiť s lekárom. Zdroj: Canva

„Existuje niekoľko domácich receptov, ktoré môžu pomôcť zmierniť mierne žalúdočné problémy. Je však dôležité uvedomiť si, že tieto domáce liečby sú vhodné len pre miernu nevoľnosť a nemali by nahrádzať odbornú lekársku starostlivosť, najmä v prípade vážnych alebo pretrvávajúcich príznakov,“ hovorí Ladislav a zároveň pridáva tipy na domáce recepty, ktoré by ti mohli pomôcť pri jemných príznakoch. 

  • Zázvorový čaj. Zázvor je známy pre svoje protizápalové účinky. Môže pomôcť pri tráviacich problémoch, ako sú nevoľnosť a plynatosť.
  • Mätový čaj. Mäta pieporná môže uvoľniť svaly v tráviacom trakte a pomôcť pri problémoch, ako sú nafukovanie, plynatosť a nevoľnosť.
  • Kamilkový čaj. Kamilky majú upokojujúce účinky a môžu pomôcť pri tráviacich problémoch, najmä pri nevoľnosti a žalúdočných kŕčoch.
  • Sóda bikarbóna. Rozpustenie malej lyžičky sódy bikarbóny v pohári vody môže pomôcť pri pálení záhy, pretože neutralizuje žalúdočnú kyselinu.
  • Teplý obklad. Použitie teplého obkladu na žalúdok môže tiež pomôcť uvoľniť svaly a zmierniť bolesť.

Kedy je vhodné ísť na pohotovosť?

Domáce recepty sú síce fajn, ale čo ak nezaberú? Problémy s trávením môžu byť aj závažné a vyžadovať si oko odborníka. Faktom je, že každý z nás má iný prah bolesti, a preto rozoznanie, či ide o bolesť silnú alebo slabú, môže byť niekedy náročné. Všeobecne však platí, že lekára by si mal navštíviť, keď vyššie spomínané príznaky pretrvávajú alebo sa zhoršujú. Rovnako by si tak podľa odborníka mal urobiť, ak máš príznaky, ako je silná bolesť v bruchu, vracanie či krv vo zvratkoch alebo vo výkaloch. 

Odporúčané
Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú 22. apríla 2024, 9:30

Ak si nie si istý, aké príznaky pociťuješ a čo ti vlastne je, lekár vysvetľuje, ako sa prejavujú najčastejšie ochorenia, s ktorými ľudia počas sviatkov končia u špecialistov. Ide o podráždený žalúdok a žlčníkový záchvat. „Príznaky podráždeného žalúdka a žlčníkového záchvatu sa môžu prekrývať, ale zároveň majú aj svoje špecifické charakteristiky. Je dôležité rozlišovať medzi nimi, pretože majú rôzne príčiny a vyžadujú odlišné prístupy k liečbe,“ tvrdí Ladislav. 

Zatiaľ čo podráždený žalúdok sa prejavuje dyspepsiou, príznaky žlčníkového záchvatu ťa potrápia o čosi viac. Pacient pociťuje intenzívnu bolesť v pravom hornom kvadrante brucha a môže sa šíriť do chrbta alebo pod pravé plece. Pridružiť sa môžu nevoľnosť a vracanie, ktoré často súvisia práve s veľkou bolesťou. Medzi ďalšie príznaky podľa slov lekára patrí nafukovanie, plynatosť, horúčka, zimnica či žltačka. Tá však značí už závažnejšie problémy.

„Oba tieto stavy môžu mať podobné príznaky, ako sú bolesť brucha, nafukovanie a nevoľnosť, ale ich príčiny sú odlišné. Podráždený žalúdok je často spojený so stravou, zatiaľ čo žlčníkový záchvat je obvykle spôsobený blokádou kamienkom v žlčníku alebo žlčových ciest,“ vysvetľuje lekár.

Ak si dáš záležať na prevencii, môžeš mnohým problémom s trávením predísť.
Ak si dáš záležať na prevencii, môžeš mnohým problémom s trávením predísť. Zdroj: Canva/volně k užití

Problémom predídeš, keď... 

Prevencia tráviacich ťažkostí môže podľa Ladislava zahŕňať rôzne stratégie vrátane diétnych zmien, životného štýlu a niekedy aj doplnkov stravy. Ak teda nechceš Štedrý večer stráviť v kŕčoch v posteli či nebodaj na pohotovosti, mal by si jesť pomalšie a menšie porcie.

Odporúčané
Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) 19. apríla 2024, 9:30

Do svojej stravy pridaj rastlinnú stravu, čerstvé ovocie, zeleninu, celozrnné produkty a semiačka. Vhodnými sú napríklad aj doplnky, ako napríklad probiotiká či enzýmy na trávenie. To, čo by si mal robiť pre zdravie svojho tráviaceho traktu počas vianočných sviatkov, zhrnul doktor Ladislav Kužela do niekoľkých bodov. 

💡7 TIPOV na trávenie vianočných sviatkov od Ladislava Kuželu

• Hýb sa. Aj krátka prechádzka urobí tvojmu tráveniu omnoho lepšie ako rôzne tráviace tabletky. Ak sa hýbe celé telo, hýbe sa aj tráviaci trakt.

Dodržiavaj pitný režim. Čistá voda je pre naše trávenie výborným pomocníkom. Aby si mal prehľad o tom, či piješ dostatok, nalej si vodu ráno do fľaše. Existujú aj aplikácie, ktoré ťa upozornia, že si máš dať ďalší pohár vody.

• Bufet k sviatkom nepatrí. Aj u teba je to tak, že počas celých sviatkov sú na stoloch rôzne dobroty, chlebíčky, koláče, údené? Pozor na to. Naše trávenie nie je zvyknuté na neustále pojedanie a aj žalúdok a črevá si musia oddýchnuť.

• Jedz do polosýta. Už naše babičky opakovali: „Jedz do polosýta, pi do polopita.“ A mali pravdu. Preto počúvaj svoje telo, jasne ti povie, kedy má dosť.

• Dostatok spánku. Snaž sa dodržiavať pravidelný spánkový režim aj počas sviatkov. Aj ten vplýva na trávenie.

• Manažuj svoj stres. Sviatky môžu byť pre niekoho stresujúce, takže je dôležité nájsť si čas na relaxáciu a odpočinok. Žiaden stiahnutý žalúdok.

• Pozor na lieky. Ak užívaš lieky, nezabudni dodržiavať predpísané dávkovanie a nekombinuj ich s alkoholom.
Domov
Zdieľať
Diskusia