Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
4. decembra 2023, 16:30
Čas čítania 5:23
Lukáš Čelka

Sexualita v starovekom Grécku: Bežný bol sex s dospievajúcimi chlapcami, štátna prostitúcia a dohodnuté manželstvá

ZAUJÍMAVOSTI HISTÓRIA SEXUALITA
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Staroveké Grécko je, čo sa sexuality týka, známe aj pederastiou – pohlavnou náklonnosťou muža k mladým chlapcom, ktorá sa kedysi považovala za úplne normálnu.

Štátna prostitúcia, dohodnuté manželstvá a tresty za zvádzanie zadaných žien prísnejšie než za znásilnenie. To, čo sa nám dnes zdá ďaleko za hranicou normálnosti, bolo v jednej z najväčších civilizácií ľudstva úplne bežné.

Starí Gréci vnímali sexualitu ako neoddeliteľnú súčasť sveta a spájali ju aj s jeho vznikom.

Teogónia (názory na zrodenie sveta a bohov – pozn. red.) starého Grécka bola plná vrážd, polygamie, mizogýnie, incestu, homosexuality a zmiešaných manželstiev. 

Aj pri tom všetkom zostáva staroveké Grécko neslávne známe najmä pre pederastiu – úchylnú pohlavnú náklonnosť muža k dospievajúcim chlapcom, ktorá sa v ňom považovala za tradíciu. 

Ešte predtým než sa bližšie pozrieme na to, ako vyzeral milostný život starých Grékov, radi by sme ti pripomenuli, že tvoriť kvalitný obsah môžeme len vďaka našim predplatiteľom. Preto ak sa ti naše články o vnímaní sexuality rôznymi starovekými civilizáciami páčia, podporiť nás môžeš vstupom do klubu Refresher+.

Odporúčané
Sexualita v starovekom Ríme: prostitútka lacnejšia ako pohár vína, znásilňovanie otrokýň a tolerancia nevery Sexualita v starovekom Ríme: prostitútka lacnejšia ako pohár vína, znásilňovanie otrokýň a tolerancia nevery 2. novembra 2023, 16:30

Láska bez hraníc

Ako píše portál The Conversation, v starovekom Grécku bolo bežné, že mužov priťahovali nielen ženy, ale aj iní muži. Napriek tomu sa ich milostný život líšil od toho,  aký by sme dnes mohli pripísať bisexuálnym mužom. Vzťahy medzi rovnako starými mužmi boli totiž len veľmi zriedkavé. Omnoho rozšírenejšie boli milostné vzťahy starších mužov s dospievajúcimi chlapcami – tzv. pederastia.

Pederastia.
Pederastia. Zdroj: Youtube/@Crazy Histories

Pederastiu uznával napríklad aj známy filozof Platón, ktorý tvrdil, že láska medzi dvoma mužmi je najčistejším typom lásky, najmä ak ide o lásku medzi starším mužom a dospievajúcim chlapcom. Svoje slová zdôvodňoval tým, že takáto láska má svoj pôvod v túžbe deliť sa o informácie a názory, píše portál Medium.

Pederastia v Grécku s najväčšou pravdepodobnosťou pochádza z Kréty. Môžeme o nej hovoriť ako o forme pedofílie, ktorá zahŕňala rituálny únos chlapca – harpagmos – dospelým aristokratickým mužom. Ako píše History Extra, muž mohol chlapca uniesť len so súhlasom jeho otca. Takéhoto muža označovali ako „philetor“, čiže „priateľ“. Chlapca, ktorý bol po jeho boku, zase prezývali „kleinos“, čo znamená v preklade „slávny“.

Odporúčané
Ako dosiahnuť orgazmus stláčaním stehien? Prečítaj si o syntribácii, netradičnej masturbačnej technike Ako dosiahnuť orgazmus stláčaním stehien? Prečítaj si o syntribácii, netradičnej masturbačnej technike 24. apríla 2024, 18:30

Keď mladého chlapca odviedol z domu, zobral ho do divočiny, kde ho dva mesiace učil rôznym zručnostiam, rešpektu a zodpovednosti. Hneď ako sa dvojica ocitla mimo spoločnosti, „philetor“ sa začal so svojím nasledovateľom oddávať aj rôznym sexuálnym praktikám.

Pederastia.
Pederastia. Zdroj: Youtube/@Crazy Histories

Ak bol chlapec po dvoch mesiacoch spokojný s tým, čo ho jeho „philetor“ naučil, zmenil svoj status z „kleinos“ na „parastates“, čiže „súdruh“ a vrátili sa spolu do spoločnosti, kde žil po jeho boku. Starší muž zasypal chlapca drahými darmi, akými boli napríklad vojenská uniforma a kalich.

Ako píše The Conversation, dospievajúci chlapci boli pre mužov príťažliví dovtedy, kým im nezačalo rásť ochlpenie na tvári a tele. Homosexualita sa však vyslovene neodsudzovala ani pri dvoch dospelých. Starí Gréci dokonca ani nepoznali termín „homosexuál“, keďže koncept ich lásky nemal nič spoločné s pohlavím.

Podľa zistení historikov aténski muži považovali prienik do iného muža za sexuálnu dominanciu a tá bola znakom prestíže. Naopak, na smiech bol pasívny muž, ktorý umožnil do svojho zadku preniknúť inému dospelému chlapovi, píše Medium.

Pederastia.
Pederastia. Zdroj: Youtube/@Crazy Histories

Odsúdeniahodné v očiach starovekej gréckej spoločnosti bolo aj to, keď si muž na seba obliekol ženské šaty. Považovali to za akt, ktorý bol „para phusin“ alebo tiež „neprirodzený“. Muž mal byť totiž mužný, dominantný a ten, kto „preniká“ do iných, pričom obliecť sa do ženského odevu bolo s touto normou v rozpore.

Napriek tomu sa v starogréckych príbehoch dočítaš o tom, ako si ženské šaty obliekol Herkules či Achilles.

Pederastia.
Pederastia. Zdroj: Youtube/@Crazy Histories

Dohodnuté manželstvá

V starovekom Grécku neboli dohodnuté manželstvá nič výnimočné, píše The Conversation. Otcovia dievčat tradične považovali za svoju povinnosť nájsť pre svoju dcéru vhodného manžela. Slovo mali však aj pri hľadaní a schvaľovaní manželky pre syna.

Odporúčané
KVÍZ: Spomeň si na hodiny dejepisu. Ako dobre si pamätáš prelomové objavy a vynálezy? KVÍZ: Spomeň si na hodiny dejepisu. Ako dobre si pamätáš prelomové objavy a vynálezy? 21. apríla 2024, 10:00

V Aténach sa dievčatá vydávali ako 16-ročné, zvyčajne za raz takého starého muža. Často ním bol práve ich strýko z otcovej strany, alebo rovno otcov spoločník. Napriek tomu, že išlo o takto dohodnuté manželstvá, mnohé z nich tvorili zamilované páry.

Samozrejme, nie všetky. Niektorí muži pravidelne využívali aj prostitútky, s ktorými si užívali sex za veľmi málo peňazí. Takisto bolo úplne bežné, že okrem svadobnej noci manželské páry spali oddelene.

Svadba v starovekom Grécku.
Svadba v starovekom Grécku. Zdroj: Youtube/@London Power

Starí Gréci vyhľadávali sexuálny akt najmä u prostitútok. V manželstve sa udial väčšinou len v momente, keď si ženích priviedol domov svoju novú manželku.

Zaujímavý je aj fakt, že väčším hriechom ako znásilniť slobodnú ženu bolo zviesť niečiu manželku, píše Medium. V gréckej mytológii zasa nájdeme mnohé príbehy, v ktorých sa bohovia vnucujú ženám alebo ich rovno znásilňujú.

Podľa mytológie, ktorá do veľkej miery ovplyvňovala nastavenie spoločnosti, znásilnenie sa ani zďaleka nepovažovalo za ohavný zločin, ako je tomu dnes. Spisy gréckeho historika Herodota hovorili, že vnútiť sa niekomu druhému je síce nespravodlivé, ale nevyžaduje si to pomstu. 

Odporúčané
Suka z Buchenwaldu: dekorácie si vyrábala z kože židovských väzňov, organizovala sexuálne orgie pre veliteľov tábora Suka z Buchenwaldu: dekorácie si vyrábala z kože židovských väzňov, organizovala sexuálne orgie pre veliteľov tábora 18. apríla 2024, 12:30

Zvádzať zadanú ženu bolo, naopak, niečo hrozné. Manželky sa totiž považovali za majetok ich mužov, pričom ak sa pokúšal mať niekto s nimi sex, dopustil sa lúpeže voči ich partnerom.

Prostitúcia legálna, bozky zakázané

Ako ďalej píše Medium, prostitúcia v starovekom Grécku bola úplne legálna, a to pre všetky pohlavia. Milenky, nočné dámy a prostitútky si vďaka svojmu postaveniu užívali v mestách omnoho viac slobody ako ženy v domácnosti, ktoré boli pri prechádzkach mestom odkázané na manželov sprievod.

V starovekých gréckych mestách sa dokonca nachádzali aj štátne verejné domy. Sex v nich poskytovali klientom otroci. Využívali ich aj občania vyššej triedy, ktorí mali s profesionálnymi milenkami podpísané zmluvy. Ich sexuálne spoločníčky boli väčšinou vzdelané a mužov tešili nielen svojím telom, ale i dôvtipom.

V štátnych verejných domoch nechýbali ani mužskí prostitúti určení pre starších klientov. Bohužiaľ, chlapci, ktorí sa niekedy venovali poskytovaniu sexuálnych služieb za peniaze, mali neskôr problém nájsť si „normálnu“ prácu. Prevládal totiž názor, že ľudia, ktorí niekedy predali svoje telo, môžu byť ľahko manipulovateľní a pre peniaze spravia všetko – okradnú aj svojho šéfa.

Prostitúcia v starovekom Grécku.
Prostitúcia v starovekom Grécku. Zdroj: Youtube/A Day in History

To, že bola prostitúcia legálna a znásilnenia tolerované, neznamená, že grécka spoločnosť nemala žiadne zábrany. Mala, a paradoxne sa týkali niečoho, čo je v našich očiach úplne bežné a neškodné – bozkávania.

Odporúčané
Fascinujúci príbeh modrej rodiny Fugateovcov: modrá koža sa dedila niekoľko generácií, v Kentucky ich považovali za dôkaz diabla Fascinujúci príbeh modrej rodiny Fugateovcov: modrá koža sa dedila niekoľko generácií, v Kentucky ich považovali za dôkaz diabla 13. apríla 2024, 9:30

Sex medzi dvoma mužmi bol spoločnosťou akceptovateľnejší než bozkávanie sa ženy a muža na verejnosti, a to bez ohľadu na to, aký mali medzi sebou vzťah. Gréci považovali ženy, ktoré sa bozkávali s inými mužmi, za nečestné a neslušné. Ak žena iniciovala bozk, bolo to niečo nežiaduce a neprirodzené, lebo vo vzťahu mala zohrávať pasívnu úlohu. Ak ženu pobozkal muž, nešlo o akt lásky. Väčšinou to bolo len preto, aby zistil, či pila alkohol, keď bola preč.  

Zatiaľ čo bozkávanie bolo niečo zlé a neslušné, masturbácia sa považovala za zdravú náhradu iných sexuálnych radovánok. Ako píše History Extra, podľa Grékov bola akýmsi „bezpečnostným ventilom“ pred sexuálnou frustráciou. Masturbovať sa mohlo aj na verejnosti a nepovažovalo sa to za väčší zločin ako sa vonku najesť.

Masturbácia sa bežne považovala za výsadu ľudí z nižších spoločenských vrstiev. Pre elitu to bola zbytočná strata času a ejakulátu, pretože jednou z hlavných kultúrnych povinností gréckeho muža bolo rozširovať rodinnú líniu.

Orgie a akty v umení

V Grécku sa pomerne často vyskytovali sochy tzv. satyrov, ktorí boli v podľa mytológie vyobrazení ako napoly muži a napoly zvieratá. Išlo o tvorov s veľkým konským chvostom, oslími ušami, špicatým nosom a obrovským vztýčeným penisom. Satyrovia mali záľubu v masturbácii, znásilňovaní, sodomii a nekrofílii. Boli to spoločenské zvieratá s neukojiteľnou vášňou pre tanec, ženy a víno.

Satyr.
Satyr. Zdroj: Youtube/@See U in History/Mythology

Jedna zo starovekých váz nájdená archeológmi vyobrazuje tohto tvora počas ejakulácie. Na ďalšej sa nachádza obraz masturbujúceho satyra, ktorý si strká do konečníka dildo. Okrem umeleckých diel so satyrmi sa zachovalo aj slovo „satyriasis“, čiže hypersexualita, dnes známa ako satyrázia u mužov a nymfománia u žien.

Odporúčané
Podpätky, legíny či tangáče. Toto sú ikony ženského šatníka, ktoré pôvodne vznikli pre mužov Podpätky, legíny či tangáče. Toto sú ikony ženského šatníka, ktoré pôvodne vznikli pre mužov 9. apríla 2024, 14:30

Ako píše portál The Conversation, eroticky nabité maľby zobrazujúce napríklad orgie sa nachádzali aj na pohároch, z ktorých ľudia pili počas tzv. sympózií. Išlo o akési zábavy určené výlučne pre mužov, ktoré sa niesli v erotickom duchu. Hostia spolu flirtovali, otroci nalievali víno a o večernú zábavu sa starali prostitútky. Otázne však zostáva, či spomínané obrazce na pohároch zobrazovali skutočný priebeh týchto podujatí. Maľby orgií totiž mohli byť len erotickou fantáziou umelca.

Bujaré zábavy.
Bujaré zábavy. Zdroj: Youtube/@Crazy Histories

Je viac než isté, že grécky ľud, podobne ako ten rímsky či egyptský, miloval sex. A hoci sa nám v súčasnosti môže zdať vnímanie sexuality starými Grékmi zvrhlé a amorálne, určite by tomu bolo aj naopak. V ich očiach by sme boli za zvrhlíkov my, už len pre toleranciu vášnivých bozkov na verejnosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia