Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. novembra 2023, 15:55
Čas čítania 1:02
Samuel Barienčík

Populárnu službu na iPhone čaká veľká zmena. Apple zavedie úplne nový druh „esemesiek“

TECH ANDROID (OPERAČNÝ SYSTÉM) APPLE
Uložiť Uložené

Nový systém čaká majiteľov iPhonov už v priebehu budúceho roka. Apple k tomu dotlačila Európska únia.

Spoločnosť Apple pre redaktorov TechRadar prezradila, že od budúceho roku bude meniť službu SMS, zavedie podporu štandardu RCS (Rich Communication Services). Tento štandard priniesol GSM (globálny systém pre mobilnú komunikáciu je štandard vyvinutý Európskym inštitútom pre telekomunikačné normy). Konkurenčný Android tento systém využíva už dlhšie. 

RCS je akýmsi modernejším variantom klasických SMS. Na komunikáciu využíva odosielanie správ prostredníctvom mobilných dát alebo wifi pripojenia. Prikladať v nich môžeš aj multimediálne súbory. Apple namiesto toho doposiaľ využíval vlastnú alternatívu iMessage. Nové európske legislatívy však tlačia kalifornského giganta k RCS modelu.

„Neskôr v budúcom roku pridáme podporu pre štandard RCS Universal Profile, ktorý v súčasnosti zverejnila asociácia GSM. Veríme, že RCS Universal Profile ponúkne lepšiu interoperabilitu v porovnaní s SMS alebo MMS. RCS bude fungovať spolu s iMessage správami, ktoré budú pre používateľov Apple zariadení aj naďalej najlepším a najbezpečnejším spôsobom posielania správ,“ uviedol hovorca Applu.

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

iPhone si však svoje iMessage plánuje zachovať a používateľom to aj odporúča, keďže táto služba má šifrovanú komunikáciu na rozdiel od RCS. No meniť to bude musieť aj tak, a to pre hrozbu európskej regulácie, ktorá firmu v minulosti potlačila k používaniu USB-C konektorov, pripomína iDnes.cz.  

Apple – RCS.
Apple – RCS. Zdroj: https://www.hardwarezone.com.sg/

iMessage na Androide?

Aplikácia iMessage chce po novom využívať aj Nothing Phone. Firma ho chce implementovať na svoj Android. Vydala novú verziu správ s názvom Nothing Chats, ktoré mali v sebe už zabudované podporu iMessage.

Túto verziu musela stiahnuť preč, keďže sa zistilo, že jej riešenie s novou verziou správ porušovalo zásady bezpečnosti. Firma používala riešenia spoločnosti Sunbird, ktorá funkciu iMessage sprístupňuje na iných platformách vo svojej réžii. Toto riešenie však nie je bezpečné. 

Nothing Phone (1)
Zdroj: Nothing/propagačné foto
Domov
Zdieľať
Diskusia