Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. novembra 2023 o 14:30
Čas čítania 9:50
Jana Chovancová

Slovenské dvojičky Adam a Andrej prešli najnebezpečnejšiu cestu v Pakistane. Zažili aj pád lavíny (Rozhovor)

Slovenské dvojičky Adam a Andrej prešli najnebezpečnejšiu cestu v Pakistane. Zažili aj pád lavíny (Rozhovor)
Zdroj: Unsplash/Umar Farooq
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE PAKISTAN
Uložiť Uložené

V článku dvojičky rozprávajú aj o tom, či je Pakistan bezpečná krajina pre sólo cestovateľov a aké kultúrne šoky zažili na cestách.

„Pakistan je síce moslimská krajina, na severe však žijú súfiovia, ktorí sú takí viac progresívni. Žiadne habity, nič. S niektorými lokálnymi sme sa aj opili. Majiteľ jedného ubytovania nám daroval fľašku araku a povedal, že nám ju do ďalšieho dňa schová. Do rána ju však sám vypil,“ hovoria o Pakistane bratia Krchňaví. 

Adam a Andrej sú dvojičky a pochádzajú z Čachtíc. Adam je dátový analytik, bývalý športovec a atlét, Andrej sa popri práci v oblasti farmamarketingu venuje občianskemu združeniu, ktoré sa zaoberá krajinami tretieho sveta. Dvadsaťpäťročných súrodencov však okrem podoby spája vášeň k cestovaniu. Toto leto preto spoločne navštívili Pakistan, nazbierali množstvo zážitkov a chcú o nich vydať aj knihu. V článku sa dozvieš, či je Pakistan bezpečná krajina aj pre sólo traveling ženy, aké pocity mali pri prechádzaní najnebezpečnejšej cesty na svete, ale aj to, aké kultúrne šoky zažili na cestách. 

Ak sleduješ náš web, isto vieš, že naň pravidelne prispievame článkami aj o cestovaní. Nájdeš tam napríklad tipy na lacné letenky, lákavé destinácie, ktoré by si mal vidieť, ale aj nadupané rozhovory s inšpiratívnymi ľuďmi. Snažíme sa prinášať ti kvalitný content, preto ak chceš podporiť redakčný tím, staň sa členom klubu Refresher+.

Odporúčané
Táňa a Martin žijú už dva mesiace v Indii: V Himalájach sme šúľali hašiš, na kurze jogy sme vracali slanú vodu (Rozhovor) Táňa a Martin žijú už dva mesiace v Indii: V Himalájach sme šúľali hašiš, na kurze jogy sme vracali slanú vodu (Rozhovor) 31. októbra 2023 o 16:30

Keď sme plánovali náš výlet, nebol v krajine žiaden premiér a uskutočňovali sa tam protesty. 

Prečo ste sa rozhodli práve pre Pakistan?

Väčšina ľudí, ktorí sa rozhodnú cestovať do Ázie, ide do Thajska či na Bali. Už dlho sme mali niečo o Pakistane načítané, ako aj napozeraných niekoľko blogov. Vedeli sme, aká tam je situácia, či už politická, alebo celkovo. Kontakty sme mali aj vďaka spomínanému občianskemu združeniu, s nimi sme sa radili. Poskytovali nám aktuálne informácie a jednoducho nás táto destinácia lákala viac ako také Thajsko, ktoré je preplnené Slovákmi a chýba tam tá pravá kultúra.

V Pakistane boli pred vašou cestou nepokoje. Nebáli ste sa?Keď sme plánovali náš výlet, nebol v krajine žiaden premiér. Boli tam akurát protesty proti bývalému premiérovi, ministerstvo zahraničných vecí na Slovensku dalo dokonca červenú farbu na vstup, čo je vyššie upozornenie ako pri vycestovaní do Afganistanu. Dialo sa to približne dva mesiace predtým, ako sme tam chceli vycestovať, takže to bolo celé také otázne. Vďaka lokálnym kontaktom sme však pri odchode začiatkom júla vedeli, že to bolo relatívne bezpečné.

Pakistan môže byť v niektorých prípadoch ešte bezpečnejší ako India, ktorú si vyberá väčšina sólo cestovateľov, aj žien.

Takže keď ste prišli, bolo všetko v poriadku?Ťažko povedať, či bola situácia iná po našom príchode. My sme najmä behali po horách, takže nevieme presne, ako to vyzeralo v niektorých mestách. Pakistan je veľký. Keď sme však prišli do Islamabádu, žiadne protesty tam neboli. Cítili sme sa bezpečne. Toto mesto bolo aj v rámci architektúry, ale aj tak celkovo západne ladené. Je tam parlament, ambasády aj diplomatická zóna.

Odporúčané
REPORTÁŽ: Bola som týždeň v Chorvátsku. Ceny v reštauráciách narástli dvojnásobne, za chlieb som zaplatila 6,50 € REPORTÁŽ: Bola som týždeň v Chorvátsku. Ceny v reštauráciách narástli dvojnásobne, za chlieb som zaplatila 6,50 € 16. júla 2024 o 14:30

Nebol tam citeľný ani ázijský ruch, keďže do Islamabádu majú zákaz vstupu tuk-tuky a dokonca tam nie je ani nočný život. Večer, keď sme si chceli niečo kúpiť pod zub, bolo všetko zatvorené. Napríklad v takom Láhaure to žije nonstop a je tam aj ruch. A sú tam lepšie cesty ako na Slovensku, šesťprúdovky, žiadne zápchy a ani typický ázijský zmätok. 

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či je Pakistan bezpečným miestom pre európske ženy.
  • Aké pravidlá platia v Pakistane pri ubytovaní Európanov. 
  • Čo zažili na najnebezpečnejšej ceste na svete. 
  • V akej časti pijú moslimovia alkohol a čo im vyviedol majiteľ ubytovania. 
  • Akú knihu chcú bratia napísať.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 148820 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Bielenie zubov v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentálna hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA alebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia