Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. októbra 2023, 14:00
Čas čítania 1:54
Martin Adam Pavlík

RECENZIA: Anatomy of a Fall

RECENZIA: Anatomy of a Fall
Zdroj: Aerofilms
FILMY A SERIÁLY ANATOMY OF A FALL FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Ako hodnotíme víťazný film z festivalu v Cannes?

V slovenských kinách nájdeš momentálne viacero pôsobivých filmov. Napríklad novinku slávneho Martina Scorseseho Killers of the Flower Moon, dôležitú drámu o rozpade Československa A máme, čo sme chceli alebo bláznivý skutočný príbeh Dumb Money. 

Okrem nich však v programe svieti víťazný film z prestížneho festivalu v Cannes Anatomy of a Fall. Tí netrpezliví ho mohli vidieť už minulý mesiac na piešťanskom Cinematiku, ostatní si museli počkať až do štvrtkovej premiéry. Oplatilo sa však čakať?

Anatomy of a Fall
Zdroj: Aerofilms

Divák je členom poroty

Snímka ocenená Zlatou palmou rozpráva príbeh jednej rodiny, ktorá žije na prvý pohľad pokojný život v odľahlej chate vo francúzskych Alpách. Manželia Samuel (Samuel Maleski) a Sandra (Sandra Hüller) sa tam presťahovali so svojím jedenásťročným nevidiacim synom Danielom (Milo Machado Graner), aby sa mohli viac venovať písaniu.

Všetko sa však mení v momente, keď Samuela nájde vonku pred chatou mŕtveho po páde z podkrovnej izby práve Daniel. Išlo o nevinnú a nešťastnú nehodu, samovraždu alebo pádu predchádzala hádka a niekto mu „pomohol“? To je ústrednou myšlienkou drámy režisérky Justine Triet.

Odporúčané
RECENZIA: Kaskadér ponúka slušnú zábavu a mnoho akcie, chýba mu však jeden zásadný pilier RECENZIA: Kaskadér ponúka slušnú zábavu a mnoho akcie, chýba mu však jeden zásadný pilier 6. mája 2024, 16:30

Anatomy of a Fall sa z veľkej časti odohráva v súdnej sieni. Pred porotu a diváka, ktorý je tiež jej členom, sa totiž postaví práve Sandra. Musí s pomocou advokáta a zároveň rodinného priateľa Maîtrea (Swann Arlaud) obhájiť a dokázať, že manžela nezabila, pričom okolnosti úmrtia jej vôbec nepomáhajú.

Anatomy of a Fall
Zdroj: Aerofilms

Špičkové herecké výkony

Justine Triet spolu s Arthurom Hararim, ktorý jej pomáhal pri písaní scenára, rozohrali poriadne rafinovanú a zamotanú hru. Nikto vrátane hlavných postáv totiž nevie, kde je pravda a čo sa v osudný deň, keď Samuel spadol, vlastne stalo. 

Napriek tomu sa však počas nekompromisného procesu dostávame k ďalším dôležitým informáciám o vzťahu manželského páru. Odkrývajú zďaleka nie čierno-bielu mozaiku. Pomaly, postupne, no hlavne precízne. Režisérka drží diváka v napätí prakticky do posledných sekúnd, až kým mu nedôjde, že podstatou celého príbehu je možno niečo iné než to, čo sa vlastne stalo.

Herecké výkony sú špičkové. Sandra Hüller pravdepodobne zabojuje po cene z Cannes aj o Oscara. Ak si však videl filmy ako Láska medzi regálmi alebo Toni Erdmann, asi ťa jej sugestívnosť neprekvapí. Patrí medzi najväčšie európske talenty.

Anatomy of a Fall
Zdroj: Aerofilms

Forma zabíja údernosť

Na rovnakom leveli, čo je až zarážajúce, je paradoxne aj detský herec Milo Machado Graner. To, čo predvádza, je miestami až neuveriteľné. Bohužiaľ, francúzska snímka je do veľkej miery postavená len na výkonoch týchto dvoch. A to vzhľadom na minutáž (dve a pol hodiny) je menší problém.

Odporúčané
Juraj Bača: Dnes mladí ľudia utekajú od problémov a volia si ľahšie riešenia. Na sociálnych sieťach mi vadí pretvárka (Rozhovor) Juraj Bača: Dnes mladí ľudia utekajú od problémov a volia si ľahšie riešenia. Na sociálnych sieťach mi vadí pretvárka (Rozhovor) 3. mája 2024, 9:30

Nálož konverzácií bude pre bežných divákov pravdepodobne nestráviteľná. Vybraná „nedivácka“, vysoko artová forma tak nakoniec podkopáva údernosť snímky a nemožno sa čudovať ľuďom, ktorí sa jednoducho začnú poslednú polhodinu (keď sa paradoxne udejú tie najzásadnejšie veci) mrviť na sedačke a nervózne hundrať, kedy sa to už konečne skončí.

Je to škoda, pretože keby bola novinka Justine Triet výrazne kratšia, išlo by o majstrovské dielo. Takto ide len o ďalšiu, príliš „urozprávanú“ súdnickú drámu. Udeľujeme jej s privretými očami sedem bodov z desiatich.

Domov
Zdieľať
Diskusia