Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
20. októbra 2023, 11:00
Čas čítania 1:58
Ema Stanovská

Vieš, ktoré potraviny majú najviac vitamínu C? Pomaranč nie je ani v prvej desiatke

ZDRAVIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Na vitamín C by si v chladnejších mesiacoch nemal zabúdať. Poradíme ti, v ktorých potravinách ho nájdeš až-až.

Vitamín C, alebo kyselina L-askorbová, patrí podľa lekárov medzi najúčinnejšie a najbezpečnejšie živiny. Patrí medzi vitamíny rozpustné vo vode, ktoré telo nevie skladovať, a tak ho musíme denne prijímať v strave alebo doplnkoch. V skutočnosti ho však možno potrebuješ menej, ako si myslíš.

„Céčko“ neslúži len na podporu imunitného systému, ale aj ako prevencia vzniku kardiovaskulárnych ochorení, rakoviny, mŕtvice a ochorenia zraku. Je to tiež silný antioxidant, ktorý dokáže neutralizovať škodlivé voľné radikály.

Dôležitý je aj na tvorbu kolagénu – vláknitého proteínu, ktorý sa stará o tvoje kĺby a pleť. Vyššie hladiny vitamínu C v krvi sú tak vo všeobecnosti ukazovateľom dobrého zdravia. Na jeho dostatočný príjem by mali myslieť aj ľudia, ktorí majú nedostatok železa. Práve tento vitamín totiž zlepšuje jeho vstrebávanie.

A čo bežné infekčné ochorenia? Je pravda, že ťa pred nimi vitamín C ochráni? To je, žiaľ, mýtus. Existujú však dobré vedecké dôkazy, že užívanie vitamínu C môže znížiť riziko vzniku ďalších komplikácií súvisiacich s prechladnutím či chrípkou, ako je zápal pľúc a pľúcne infekcie.

Koľko ho potrebujeme?

Za bezpečný denný limit sa považuje asi 500 mg vitamínu C denne, no horná hranica je 2000 miligramov. Všetko navyše tvoje telo vylúči. Predávkovať sa céčkom je preto takmer nemožné. Ak by sa ti to predsa len podarilo, rátaj s tráviacimi ťažkosťami a hnačkou.

Odporúčané
Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? 27. apríla 2024, 9:30

Odporúčaná denná dávka je podstate nižšia. V smerniciach Mayo Clinic sa udáva 75 mg pre ženy (počas tehotenstva by mala byť dávka vyššia) a 90 mg pre mužov. Fajčiari potrebujú o 35 mg/deň viac ako nefajčiari. Prijať dostatok vitamínu C zo stravy tak v skutočnosti nie je vôbec náročné.

c
Zdroj: Refresher/My Food Data

Navyše črevá dokážu naraz absorbovať len určité množstvo vitamínu C. Štúdie dokázali, že ak prijímaš 30 – 180 mg céčka za deň, telo absorbuje len 70 – 90 %. Pri dávkach nad 1000 mg za deň už telo nedokáže absorbovať ani polovicu z toho, a tak väčšinu vylúči močom. Céčko vo forme doplnku je ideálne užívať ráno, asi 30 minút pred jedlom, keď ho telo vstrebe najefektívnejšie.

Nedostatok vitamínu C (skorbut) je v dnešnej dobe skôr zriedkavý. V 15. až 18. storočí ním zvykli trpieť námorníci. Dnes sa týka najmä podvyživených ľudí a prejavuje sa malátnosťou, stratou zubov či vlasov a dlhým hojením rán.

Citrusy nie sú jediný zdroj

Kým v lete nám poriadnu zásobu vitamínu C poskytne miska sladkého bobuľovitého ovocia či jahôd (tie majú dokonca viac céčka ako pomaranč), v zime nám rovnakú dávku zabezpečia šťavnaté citrusy – pomaranče, mandarínky či pomelo.

Prekvapiť ťa môže aj to, koľko céčka sa nachádza v zelenine. Rebríčku jednoznačne kraľuje červená paprika, v ktorej nájdeš až trojnásobne viac vitamínu C ako v pomaranči. Najlepšie je, samozrejme, jesť ju surovú, pretože po tepelnej úprave podiel prospešných látok v zelenine a ovocí klesá. Príliš dlhé varenie ich môže dokonca úplne zničiť.

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

Poriadnou imunitnou bombou je hlúbová zelenina, ktorá navyše obsahuje množstvo minerálov a látky s názvom izotiokyanáty, ktoré nás chránia pred vznikom rakoviny. Môžeme sem zaradiť kapustu (najmä kyslú, ktorá osídli tvoje črevo probiotikami), kel, karfiol či brokolicu.

Domov
Zdieľať
Diskusia