Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
19. októbra 2023, 11:00
Čas čítania 5:28
Jana Chovancová

Mesto vybudované z kontajnerov, bujarý nočný život aj pivná ulica. Toto sú zaujímavosti o Gdansku

Mesto vybudované z kontajnerov, bujarý nočný život aj pivná ulica. Toto sú zaujímavosti o Gdansku
Zdroj: Unsplash/Xiaolong Wong
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE POĽSKO
Uložiť Uložené

Ak sa chystáš jesenné víkendy využiť naplno, vytiahni päty z domu a navštív Gdansk. Toto historické mesto ponúka množstvo atrakcií, skvelých miest a parties pre mladých ľudí. Dozvieš sa aj to, kde si kúpiš tie najlepšie suveníry.

Mesto v meste, umenie, zábava aj výborné trhy. Poľské prístavné mesto Gdansk ťa láka nielen na svoje prekrásne historické centrum. V pulzujúcich uliciach to doslova žije cez deň i v noci. Toto mesto si zamiluješ pre jeho šarm aj úžasnú podobu so severskou metropolou Dánska. Čo všetko na teba čaká?

Pri písaní tohto článku a hľadaní tých najzaujímavejších miest v meste Gdansk nám pomohla internetová stránka TripAdvisor, ktorá sa zaoberá cestovaním a turizmom. Vybrali sme atrakcie a miesta, ktoré mali dobré hodnotenie a boli podľa nás zaujímavé pre mladých ľudí, ktorí sa rozhodnú potenciál mesta na severe Poľska využiť naplno.

Ak sleduješ náš web, určite ti neuniklo, že naň pravidelne prispievame článkami aj o cestovaní. Nájdeš tam napríklad tipy na lacné letenky, zaujímavosti z rôznych kútov sveta, strašidelné halloweenske ubytovania, ale aj nadupané rozhovory s inšpiratívnymi ľuďmi. Snažíme sa prinášať ti kvalitný content, preto ak sa ti naša tvorba páči, podpor náš redakčný tím a staň sa členom klubu Refresher+

Odporúčané
Cestovala som po Srí Lanke: Je to krajina zvláštnych zamestnaní, človeku zaplatíš za to, že ti na WC odmotá a podá toaleťák Cestovala som po Srí Lanke: Je to krajina zvláštnych zamestnaní, človeku zaplatíš za to, že ti na WC odmotá a podá toaleťák 30. septembra 2023, 9:30
Ako sa tam dostaneš? 

V prvom rade sa poďme pozrieť na to, akými spôsobmi sa do Gdanska môžeš dostať. Najjednoduchšou alternatívou bez prestupov je cesta autobusom spoločnosti Flixbus, ktorý štartuje priamo z bratislavskej hlavnej autobusovej stanice. Cesta trvá 13 hodín aj 5 minút a po celý čas máš k dispozícii pripojenie na wifi a elektrickú zásuvku na nabíjanie svojich zariadení. Cena jednosmerného lístka by ťa v nasledujúcom mesiaci vyšla na 41,99 eura. 

Ďalšou možnosťou je let. Ten však nie je priamy ani z Bratislavy, ani z blízkych okolitých letísk. Za 28 € sa však budúci mesiac z Bratislavy dostaneš do Gdanska, ak prestúpiš v Londýne. Cesta ti síce zaberie viac ako deväť hodín, no cenovo sa táto alternatíva oplatí najviac. Ak by čas predsa len predstavoval problém, zo susednej Viedne sa do Gdanska dostaneš za 34 eur, pričom prestúpiť musíš na letisku v Krakove. Cesta ti tak zaberie iba tri hodiny. Letenky sme hľadali pomocou portálu kiwi.com

Tieto ulice sú „must see“

Veľa ulíc nesie názov podľa toho, čo na nich nájdeš. Podobne ako je Obchodná ulica v Bratislave plná obchodov, v Gdansku sa nachádza ulica Piwna. Preklad zrejme nie je potrebný. Čo na nej nájdeš? 

Ulica Piwna v Gdansku patrí medzi najviac populárne, a predsa sa na nej nemusíš predierať pomedzi ľuďmi.
Ulica Piwna v Gdansku patrí medzi najviac populárne, a predsa sa na nej nemusíš predierať pomedzi ľuďmi. Zdroj: TripAdvisor/DaveyBoy03

Podľa stránky pomorskie.travel patrí Piwna ulica medzi tie najkrajšie v Gdansku, nájdeš na nej množstvo reštaurácií, kaviarní, barov a krčiem. Medzi domácimi aj turistami je obľúbená aj preto, že sa na nej nachádzajú domy s typickou historickou architektúrou a napriek turistickému návalu nie je rušná a prepchatá. Okrem toho si si už určite domyslel, že si môžeš vychutnať obľúbené pivo v nejednom podniku na ulici. Čo na ulicu Piwnú hovoria turisti v komentároch? 

„Ďalšie krásne miesto v Starom meste, ktoré stojí za prechádzku či návštevu jednej z mnohých kaviarní alebo reštaurácií. Býva menej preplnená ako hlavná ulica v Gdansku Dlugi Targ, takže je dobrou voľbou, ak sa snažíte vyhnúť davom,“ napísal na TripAdvisore komentár profil s názvom Leuveen. „Špeciálna ulica s mnohými pivovarmi, turistami aj domácimi. Je veľmi blízko ulice Dlugi Targ, ktorá je srdcom mesta Gdansk,“ píše Haroula2014.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Ako ďalšiu ti predstavujeme takzvanú ulicu Elektryków. Nachádza sa v srdci gdanskej lodenice, kde sa v roku 1980 zrodilo hnutie Solidarita. Práve toto hnutie vytvorilo pre mladú generáciu príležitosti na umeleckú tvorbu. Nájdeš tam skvelé jedlo, hudbu, podniky a večer aj neónové svetlá. Čo o nej píšu ľudia?

Ulica Elektryków v Gdansku je plná barov, dobrej huby aj jedla.
Ulica Elektryków v Gdansku je plná barov, dobrej huby aj jedla. Zdroj: TripAdvisor/Małgorzata Kłosowska

„Ulica je úplne úžasná a plná miestnych obyvateľov. Jeden z najlepších zážitkov v Gdansku, ak máte radi hudbu, jedlo a párty. Tá sa koná v opustenej továrni a zážitok z nej je naozaj jedinečný. Na ulici je kopec skvelých miest a neónových svetiel. Je tu aj viacero vonkajších priestorov, ktoré ponúkajú rôzne typy hudby. Každý si tu nájde niečo pre seba a na svoje si prídu všetky vekové kategórie,“ napísal na TripAdvisore účet s názvom PL97.

Mesto v meste, kontajnery, kultúra a párty

Okrem toho, že ťa Gdansk zrejme očarí historickým centrom a farebnými domami podobnými tým v dánskej Kodani, nájdeš tam aj zopár skvelých miest, kde môžeš vypustiť paru. Jedným z nich je aj kultúrny projekt s názvom 100cznia.

Čo si máš pod týmto názvom predstaviť, vysvetľuje opis na TripAdvisore: „Pomocou nákladných kontajnerov v gdanskej lodenici vzniklo naše vlastné mesto v meste – ekosystém, ktorý priťahuje kombináciou umeleckého neporiadku, sily kultúrnych podujatí, kvalitného jedla a neformálnej atmosféry.“ V neveľkom poľskom meste Gdansk má však tento projekt obrovský úspech, o čom svedčia aj pozitívne skúsenosti ľudí. Odráža sa v ňom moderná gdanská kultúra, nájdeš tu jedlo, koncerty, drinky, tanečné parkety.

Odporúčané
Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy 12. apríla 2024, 11:30

„Priestory sú rozdelené podľa druhov nápojov alebo zón vo všeobecnosti. Aj keď niektoré nápojové lístky boli sklamaním. Ľutujeme len to, že sme sem neprišli počas sezóny. Mohlo to tu byť plné ľudí,“ napísal komentár používateľ Rasa K. 

Projekt 100cznia v Gdansku. Projekt 100cznia v Gdansku. Projekt 100cznia v Gdansku. Projekt 100cznia v Gdansku.
Zobraziť galériu
(7)

Blší trh aj historická tržnica

Na záver ti prinášame aj zopár rád v prípade, že ťa prepadne hlad alebo túžba po zakúpení si nejakého lokálneho suveníru. Ako prvú ti predstavujeme historickú tržnicu v centre mesta, ktorá sa nazýva Hala Targowa. Budova pripomína provinčnú železničnú stanicu z 19. storočia na juhu Francúzska. Čo v nej nájdeš? Všetko od čerstvej zeleniny, ovocia, syrov, zákuskov až po oblečenie.

„Je to nádherná budova s pestrým výberom obchodov/stánkov hlavne s oblečením a potravinami. Môžete si tak doplniť zásoby chleba a koláčov, ak ste ubytovaní v nejakom apartmáne,“ napísal na TripAdvisore používateľ s menom JS-JN. O tom, čo všetko v tržnici nájdeš, napísala aj Eva T.: „... vo vonkajších priestoroch bolo mnoho stánkov so zeleninou, s ovocím, kvetmi, so sušenými hubami (kúpila som si celý balík) či s nakladanou zeleninou. Vnútri boli obchody s látkami, domácimi potrebami, mäsom, rybami, koláčmi aj so sladkosťami.“

Hala Targowa v meste Gdansk ponúka široký výber ovocia, zeleniny, šiat aj cukroviniek. Hala Targowa v meste Gdansk ponúka široký výber ovocia, zeleniny, šiat aj cukroviniek. Hala Targowa v meste Gdansk ponúka široký výber ovocia, zeleniny, šiat aj cukroviniek. Hala Targowa v meste Gdansk ponúka široký výber ovocia, zeleniny, šiat aj cukroviniek.
Zobraziť galériu
(5)

Ak uvažuješ nad tým, aký suvenír si so sebou vziať domov, aby bol čo najmenej otrepaný, rada nad zlato znie: navštív blší trh. My sme boli zvedaví, či sa nejaký nachádza aj v Gdansku. A našli sme. Nazývajú ho Pchli Targ w Oliwie a nakúpiť môžeš prísť každú nedeľu. 

Odporúčané
Martin s Amy cestujú od Antarktídy po Aljašku: Hádky vyrieši naše veľké auto. Keď sedím dole a Amy je hore, nevidíme sa (Rozhovor) Martin s Amy cestujú od Antarktídy po Aljašku: Hádky vyrieši naše veľké auto. Keď sedím dole a Amy je hore, nevidíme sa (Rozhovor) 6. apríla 2024, 9:30

„Toto miesto je stvorené pre nadšencov prehrabávania sa v neporiadku, lovcov pokladov, usmievavých predavačov, zaujímavých ľudí z iných krajín, turistov prechádzajúcich sa po Oliwskej tržnici,“ píše TripAdvisor. Na blšom trhu nájdeš azda všetko, reálne aj nereálne, vrátane hračiek, drevených výrobkov, kníh, nábytku, starožitností či oblečenia. 

„Všetko, čo sa nachádza v pivnici, môže byť užitočné pre niekoho iného. Nachádzame sa na ul. Polanki 1A každú slnečnú nedeľu od 9.00 do 15.00 h,“ píše sa na stránke. Ak sa teda nechceš motať po historických pamiatkach, vieš, kam ísť. 

Navštív aj susedné mestá

Počul si už niekedy o takzvanom Trojmeste? Ide o tri poľské mestá ležiace na baltskom pobreží, medzi ktoré patrí, samozrejme, aj Gdansk. Ďalšie dve sa nazývajú Gdyňa a Sopot a názov Trojmestie vznikol pre ich blízkosť a výborne prepojenú infraštruktúru. Práve Gdansk je z trojice najstarším, pričom turistov láka najmä na historické centrum.

Napríklad taký Sopot ťa však zaujme úplne iným šatom, mestský vibe totiž dopĺňa moderná architektúra. Zaujímavosťou je, že sa doň z Gdanska dostaneš nielen dopravným prostriedkom, ale napríklad aj pešo po pláži. Z trojice sa popularite asi najmenej teší Gdyňa, ktorá je z nej najmladšia. Vybudovaná bola na začiatku 20. storočia ako mesto, v ktorom vyrastie nový prístav. Na futuristickom meste sa tak mali možnosť vyblázniť mnohí architekti z Poľska, čo z neho robí symbol slobody a nových príležitostí.

TripAdvisor ti okrem konkrétnych miest ponúka aj rebríčky 15 najlepších vecí, ktoré sa dajú v danej oblasti robiť. Ak by ťa zaujímalo, čo robiť v Gdyni a Sopote, klikni na prelinky. 

Vedel si, že...?

Okrem barov a trhov v Gdansku nájdeš aj výnimočnú historickú stavbu, ktorá sa pýši jedným „naj“. Je ňou Bazilika nanebovzatia Panny Márie a drží si prvenstvo ako najväčší murovaný kostol na svete. Dovnútra sa zmestí až 25-tisíc ľudí a vstúpiť do nej môžeš cez niektorú zo siedmich brán so zaujímavými názvami, ako napríklad Brána výrobcu kabeliek. Dostaneš sa k nej po ulici Podkramarska alebo z druhej strany, kde ju lemuje spomínaná Piwna ulica.

Odporúčané
Vodca zakázal fajčenie a v hlavnom meste povolil len biele a čisté autá. Jozef rozpráva o cestách po Turkménsku (Rozhovor) Vodca zakázal fajčenie a v hlavnom meste povolil len biele a čisté autá. Jozef rozpráva o cestách po Turkménsku (Rozhovor) 20. marca 2024, 14:30

Ďalšou zaujímavosťou je aj fakt, že Gdansk má vlastný Golden Gate. Nejde však o žiadnu repliku populárneho červeného mosta v San Franciscu. Brama Złota, ako ju nazývajú, sa nachádza na konci ulice Długa. Je murovaná, s kamenným obkladom a so sochárskou výzdobou, zdobená nástennými maľbami a pozlátenými ornamentmi. Brána má okrem toho diamantové klenby a pohľad z nej na Dlhú ulicu je veľmi „instafriendly“. Ak by ti predsa len počas pobytu chýbali historické pamiatky, vieš, ktoré môžeš navštíviť. 

Kostol svätej Márie v Gdansku. Kostol svätej Márie v Gdansku. Kostol svätej Márie v Gdansku. Kostol svätej Márie v Gdansku.
Zobraziť galériu
(7)
Domov
Zdieľať
Diskusia