Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
21. októbra 2023, 9:30
Čas čítania 5:51
Eduard Starkbauer

Julia odmietala dva roky zliezť zo stromu, aby ho zachránila. Namiesto WC mala vedro, drevári ju vyháňali vodnými delami

Julia odmietala dva roky zliezť zo stromu, aby ho zachránila. Namiesto WC mala vedro, drevári ju vyháňali vodnými delami
Zdroj: Getty Images/ Andrew Lichtenstein
ZAUJÍMAVOSTI EKOLÓGIA
Uložiť Uložené

Drevárska firma sa ju snažila vyhnať ohňom, vodou či sirénami.

Teatrálne protesty ekologických aktivistov dnes ležia v žalúdku mnohých. Do repertoára tých najvirálnejších patrí lepenie sa na rámy obrazov a vozoviek či oblievanie ľudí a budov farbami. K stratégiám protestujúcich však patria dlhodobo predovšetkým blokády. Aktivisti počas nich vystavujú svoje telo napospas záujmom ťažiarskych či baníckych spoločností

Julia Butterfly Hillová sa stala na konci milénia najslávnejšou „stromáčkou“ sveta, keď sa postarala o záchranu stromu a 1,2 hektára lesa. Podarilo sa jej to protestným pobytom v korune sekvoje prezývanej Luna. Trval dva roky a stal sa najdlhším protestom svojho druhu v histórii.

Ekologické poslanie v nej prebudil volant zarazený do lebky

Dcéra putovného katolíckeho pastora bola vždy fascinovaná prírodou. Prezývku Butterfly (Motýľ), ktorá de facto nahradila jej stredné meno Lorraine, dostala Julia ako sedemročná, keď na jej ruke počas celej túry lesom sedel motýľ.

Kľúčový silný impulz postaviť sa na stranu prírody doslova celým telom, však dostala až po automobilovej nehode. V roku 1996 do nej zozadu vrazil opitý vodič. Volant auta vtedy 22-ročnej Julii rozbil lebku a musela sa znova naučiť chodiť aj rozprávať.

Julia Hill Butterfly
Zdroj: Flickr/Jacob Freeze

„Keď som sa zotavila po zrážke, uvedomila som si, že celý môj život je v nerovnováhe... Nehoda mi pripomenula dôležitosť okamihov a nutnosť robiť všetko, čo môžem, aby som mala pozitívny vplyv na budúcnosť. Volant v mojej hlave ma obrazne aj doslova nasmeroval novým smerom,“ glosuje v autobiografii The Legacy of Luna.

Odporúčané
Lidl prekvapil zákazníkov príjemnou zmenou. Touto iniciatívou chce poukázať na vážny problém, ktorý sa týka nás všetkých Lidl prekvapil zákazníkov príjemnou zmenou. Touto iniciatívou chce poukázať na vážny problém, ktorý sa týka nás všetkých 1. marca 2024, 13:30

Keď sa zotavila po takmer ročnej rekonvalescencii, začala hľadať zmysel života. Našla ho v náručí ekologických aktivistov organizácie Earth First! Konkrétne poslanie neskôr v ochrane kalifornských sekvojí pred drevorubačmi.

„Práve v kalifornskom lese som prvýkrát zažila, čo znamená byť nažive. Pochopila som, že som súčasťou prírody. Keď som sa dozvedela, že spoločnosť Pacific Lumber Company ťaží tieto lesy, bola som rozhorčená. Skontaktovala som sa so združením Earth First!, ktoré usporiadalo blokádu na stromoch. Tak som spoznala Lunu,“ spomína ďalej.

Z pár dní sa stalo pár rokov

Formu blokády stromov, ktoré mali padnúť za obeť holorubom, si aktivisti zvolili v reakcii na incident zo Silvestra 1996. Zosuv pôdy zo strmých svahov vtedy pod päťmetrovou vrstvou bahna a dreva pochoval osem domov v obci Stafford. Ako miesto protestu si vytypovali korunu tisícročného ikonického stromu prezývaného Staffordský obor. Druhá prezývka Luna, ktorá mu už prischla, vznikla podľa mesiaca, ktorý bol v čase výstavby obytnej plošiny v splne.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Julia Butterfly Hill (@julia_butterfly_hill_official)

Julia motivovaná novoobjavenou túžbou po angažovanej ochrane prírody mala pôvodne rolu radovej dobrovoľníčky. Jej pobyt na strome vo výške 55 metrov mal trvať nanajvýš dva týždne, po ktorých ju mal vystriedať iný aktivista.

Odporúčané
Škoda Auto chce dosiahnuť 100 % uhlíkovo neutrálnu výrobu. Pozri si, aké kroky robí pre udržateľnú budúcnosť Škoda Auto chce dosiahnuť 100 % uhlíkovo neutrálnu výrobu. Pozri si, aké kroky robí pre udržateľnú budúcnosť 19. decembra 2023, 9:00

Po niekoľkých dňoch sedenia na strome Julia ochorela a musela zo stromu zliezť. Keď sa dala dohromady a jej nástupcovia dokončili týždňové turnusy, prihlásila sa opäť. Na približne tisíc rokov starej sekvoji nakoniec vydržala 738 dní. Nezliezla ani po tom, ako jej protest organizácia Earth First! prestala materiálne podporovať.

Vedierka namiesto toalety

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 146305 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako Julia takmer prišla o život.
  • Akým spôsobom sa ju zo stromu snažili dostať drevári.
  • Za akých okolností skončila svoj pobyt na strome.
  • Čo sa stalo so sekvojou.
Domov
Zdieľať
Diskusia