Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. októbra 2023, 16:01
Čas čítania 1:41
Dominik Vetrák

Labková patrola porazila Saw X aj Tvorcu. Veľkolepé sci-fi je kasovým sklamaním a originálne filmy v Hollywoode dostávajú facku

Labková patrola porazila Saw X aj Tvorcu. Veľkolepé sci-fi je kasovým sklamaním a originálne filmy v Hollywoode dostávajú facku
Zdroj: Paramount/Disney/Lionsgate
FILMY A SERIÁLY SAW X THE CREATOR
Uložiť Uložené

Ako sa darilo novinkám v kinách po celom svete a z čoho budú prepadáky?

Tento víkend bol pre hollywoodske filmy veľmi očakávaný. Do kín sa totiž dostalo originálne sci-fi Tvorca, ktoré sa režisérovi Garethovi Edwardsovi podarilo natočiť za neuveriteľných 80 miliónov dolárov. Aj napriek tomu má lepší vizuál ako niektoré blockbustery za 200 miliónov, ako tvrdíme v recenzii. 

Odporúčané
Netflixu horí pod zadkom. HBO, Apple a Disney mu v októbri ukradnú predplatiteľov Netflixu horí pod zadkom. HBO, Apple a Disney mu v októbri ukradnú predplatiteľov 2. októbra 2023, 14:30

Edwards si však nepostrážil scenár, a tak je film z dejovej stránky trochu sklamaním. Odzrkadlilo sa to aj na tržbách. V USA film zarobil len 14 miliónov dolárov a celosvetovo má na konte 32 miliónov dolárov.

Analytici odhadujú, že film by v kinách musel zarobiť aspoň 200 miliónov dolárov, aby neprerobil. Tržby filmu Tvorca sú veľkým sklamaním a ďalšou fackou pre originálne, unikátne filmy. Producentom sa totiž viac oplatí natáčať pokračovania, spin-offy, prequely a iné projekty podľa známych značiek, komiksov či iných franšíz. V kinách ubúda originálnych filmov a po neúspechu Tvorcu to asi lepšie nebude. 

The Creator
Zdroj: 20th Century Fox/Disney

Viac než Tvorca zarobil počas premiérového víkendu aj horor Saw 10. Ten tvorcovia nakrútili za 13 miliónov dolárov (nie je známe, koľko desiatok miliónov dali na reklamnú kampaň) a v USA zarobil 18 miliónov dolárov. Celosvetovo má na konte takmer 30 miliónov dolárov s tým, že snímku čaká premiéra v ďalších krajinách (na Slovensku sa film dostane do kín vo štvrtok). 

Tržby vyzerajú veľmi priaznivo a v spojení s pozitívnymi hodnoteniami a ohlasmi, že ide o najlepší film v sérii za viac než desať rokov, je zrejmé, že sa diváci dočkajú ďalších častí. Celkom možno so záporákom Jigsawom.

Saw
Zdroj: Lionsgate Films

Producenti série totiž pred niekoľkými dňami priznali, že zabiť ho tak skoro (zomrel v tretej časti) bolo chybou. Je vysoko pravdepodobné, že ho v budúcich častiach buď oživia, alebo vytvoria ďalšie príbehy odohrávajúce sa medzi Saw 1 a Saw 3 (Saw 10 sa napríklad odohráva pred druhou časťou). 

Odporúčané
RECENZIA: Saw X je poctou sériovému vrahovi Jigsawovi. Užijú si film aj diváci, ktorí nevideli predošlé časti? RECENZIA: Saw X je poctou sériovému vrahovi Jigsawovi. Užijú si film aj diváci, ktorí nevideli predošlé časti? 5. októbra 2023, 15:00

Ešte viac ako Tvorca a Saw X zarobil animák Labková patrola vo veľkofilme. Filmové pokračovanie rozprávky pre deti zarába ešte lepšie ako prvá časť. Len v USA a Kanade snímka zarobila za premiérový víkend 23 miliónov dolárov (jednotke sa za rovnaký čas podarilo ukoristiť 13 miliónov). 


Celosvetovo má animovaný film na konte 47 miliónov dolárov. Animáky majú tendenciu udržať sa v kinách dlhšie a pre rodiny s deťmi to aj naďalej bude najzaujímavejší film v kinách, takže jeho tržby ešte poriadne porastú. 

Paw Patrol
Zdroj: Paramount Pictures

Veľkým prepadákom je chválená dráma Dumb Money (Lúzri z Wall Street). Nepomohli jej ani pozitívne recenzie. Príbeh o tom, ako obyčajní ľudia zbohatli na akciách Gamestopu, očividne veľké masy nezaujíma. Obrovským prepadákom je aj Expendables 4. Podpriemerný akčák má celosvetovo na konte po 10 dňoch necelých 20 miliónov dolárov. Je možné, že päťka nikdy nevznikne. 

Domov
Zdieľať
Diskusia