Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
28. septembra 2023, 9:30
Čas čítania 10:18
Ema Stanovská

Stravu z jedálne som vymenila za fit krabičky od 5 firiem. Jedla som nudné cereálie aj lahodné proteínové brownies

Stravu z jedálne som vymenila za fit krabičky od 5 firiem. Jedla som nudné cereálie aj lahodné proteínové brownies
Zdroj: Refresher/Ema Stanovská
GASTRO GASTROPRIEMYSEL GASTROTESTY
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Nemusíš nakupovať, variť ani upratovať. Kuriér ti každý deň donesie päť jedál na celý nasledujúci deň a ty ušetríš nielen kalórie, ale aj čas. Je to také jednoduché? Chutí takéto jedlo naozaj dobre? Rozhodli sme sa zistiť to.

Stravujem sa tri- až štyrikrát denne, na obed mám väčšinou niečo z jedálne alebo rýchlovku à la „čo dom dal“ a 80 percent mojej večere tvorí chlieb. Každý deň si doprajem aj niečo sladké, napríklad kúsok čokolády či tyčinku, ktorá mi pomáha „preklenúť“ dlhé popoludnie alebo ma nakopne pred tréningom.

Čo sa stane, keď zrazu radikálne zmením svoj jedálniček, začnem jesť päťkrát denne v malých porciách, a to výhradne zdravé jedlo? Rozhodla som sa zistiť to pomocou piatich firiem, ktoré ponúkajú krabičky so zdravým jedlom. Z každej som vyskúšala minimálne jeden jednodňový program. Keďže išlo o krátke obdobie, mojím cieľom nebolo chudnutie, ale celkový dojem zo stravy.

Krabičkové firmy som vo výsledku ohodnotila od tej najslabšej po najlepšiu. Do hodnotenia som zahrnula najmä chuť, pestrosť, originalitu a použité suroviny (ako aj to, či boli alebo neboli uvedené na webe). Na záver si môžeš prečítať, ako tento experiment „hodnotilo“ moje telo.

Ak sa ti páčia naše testy potravín a nápojov, sleduj sekciu Gastrotesty. Refresher sa usiluje poukázať na chuťové aspekty, ale aj na výživové hodnoty produktov zo supermarketov. Tvorbu kvalitných výstupov môžeš podporiť prostredníctvom klubu Refresher+ a všetky články si tak prečítaš bez obmedzení.

5. miesto: Pohodlná diéta

Svoj experiment som začínala s krabičkami firmy Pohodlná diéta. Spoločnosť garantuje rýchle chudnutie, ale ponúka aj štandardnú „udržiavaciu“ stravu pre ľudí so sedavým zamestnaním aj aktívnych športovcov. Na výber sú aj programy pre vegetariánov, diabetikov alebo ľudí alergických na laktózu či lepok.

Odporúčané
TEST tuniakových konzerv vo vlastnej šťave: Po ktorej nás striaslo a aká známa značka pohorela? TEST tuniakových konzerv vo vlastnej šťave: Po ktorej nás striaslo a aká známa značka pohorela? 28. apríla 2024, 9:30

Pri chudnutí odporúčajú program Redukčná diéta s dennou energetickou hodnotou 5000 kJ (1195 kcal) pre ženy a 7000 kJ (1670 kcal) pre mužov. Stránka uvádza, že „ak budeš dodržiavať režim a nebudeš jesť nič iné, mal by si schudnúť 4 až 6 kíl za mesiac“. Upozorňuje tiež, že prvé dni budú možno „krušné“, než si telo zvykne na iné jedlo a menšie porcie, ale „po pár dňoch sa všetko urovná“.

Ja som vyskúšala 5-chodový program Štandardná diéta určený primárne pre ženy, ktoré nechcú chudnúť. Poskytnúť má plnohodnotnú stravu v hodnote 7000 kJ na deň. Doobjednať si môžeš aj polievku navyše. Rozvoz je zadarmo a jedlo rozvážajú vždy deň vopred v popoludňajších hodinách.

Raňajky od firmy Pohodlná diéta ničím neprekvapili.
Raňajky od firmy Pohodlná diéta ničím neprekvapili. Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

Skladba jedálneho lístka mi pripomenula typickú redukčnú stravu. V porovnaní so zvyšnými krabičkovými firmami chýbala väčšine pokrmov originalita a hravosť. Jedlá sú určené skôr pre človeka, ktorý je zvyknutý na jednoduchšie chute a nepotrebuje byť neustále prekvapovaný komplikovanými kombináciami ingrediencií a chutí. Mínus je aj to, že som sa nedokázala dopátrať k použitým ingredienciám.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 145088 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorá krabičková firma vyhrala tento test a ktorá úplne pohorela.
  • Či cena krabičiek odpovedá kvalite.
  • V ktorej firme si pečú vlastný chlieb aj moravský koláč.
  • Ktorá bude pre teba ideálna, ak máš radšej tradičné chute a klasické jedlá.
  • Ako som sa cítila počas a po týždni experimentu.
Domov
Zdieľať
Diskusia